Nem is gondolnád, de néhány alapvető élelmiszer - és olyan csemegék, amik mellett nap mint nap elsuhan a kezünk a kamrában - komoly pozitív hatással lehet az egészségedre.
Rhiannon Lambert, regisztrált táplálkozási szakértő azt mondja, hogy a „szuperélelmiszerek” kifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyekről azt állítják, hogy bizonyos egészségügyi előnyökkel járnak, vagy elősegítik a jóllétet. Ebbe a kategóriába általában nagyon különleges ételeket sorolnak, mint a matcha, a chia mag, az avokádó és a kurkuma.
Azonban egy kis szemléletváltással már akár most azonnal találhatunk sokkal kézenfekvőbb szuperélelmiszereket a konyhánkban. Ebből mutatunk most hatot!
A kenyeret, az élet forrását agresszíven démonizálták az elmúlt években. A teljes kiőrlésű fajták azonban számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul rostot is, ami szükséges az aktív életünk fenntartásához - mondja a szakértő.
„A kenyeret le is fagyaszthatja, hogy hosszabb ideig friss maradjon, majd előző este kiveheti, hogy felolvaszthassa vagy pirítsa evés előtt. Párosítsa konzerv szardíniával vagy borsópürével egy ízletes, mégis tápláló falatért”
– mondja Rhiannon.
„Mind a lazac, mind a szardínia olajos halnak számít, mindkettő gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint kiváló D-vitamin- és kalciumforrás, különösen, ha puha csontokkal együtt fogyasztjuk” – mondja Cara Shaw , a nők egészségével foglalkozó táplálkozási terapeuta.
Az Omega-3 kulcsfontosságú szervezetünk sejtjei egészségének megőrzésében, és erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik .
A szekrény hátuljában megbújó csicseriborsó vagy babkonzerv valójában egy szuper kényelmes módja annak, hogy több rostot vigyünk be az étrendünkbe.
Ezek az apró sárgaborsók tele vannak mindenféle jóval.
„A rostok nemcsak a bélműködés szabályozásával támogatják a bélrendszer egészségét, hanem a mikrobiómot, azaz a testünkön élő összes mikroorganizmust is támogatják. A bélben élő jó baktériumaink szeretik a rostokat, és rövid szénláncú zsírsavak előállítására használják őket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélkörnyezetet”
– magyarázza Cara.
Akár főzéshez, akár salátákra öntetként kanalazzuk, az olívaolajról kimutatták, hogy segít az egészség megőrzésében.
Az olívaolaj (különösen az extra szűz olívaolaj) rendszeres fogyasztása bizonyítottan javítja a vérnyomást , segít ellazítani az ereket és javítja a testfunkciókat.
Ez az egyszerű étel sokak számára a reggeli főszereplője. És jó okkal.
A zab tele van tápanyagokkal, például mangánnal, káliummal, foszforral és B-vitaminokkal.
A The Sun-nak nyilatkozó szakértő szerint a kicsi, de erős tökmag az egészséges zsírok nagyszerű forrása.
Tele vannak tápanyagokkal is, beleértve a cinket, vasat, magnéziumot és E-vitamint.