Egészség

Íme 6 "szuperélelmiszer", ami a szemed előtt rejtőzik a konyhádban

Létrehozva: 2023.06.18.

Nem is gondolnád, de néhány alapvető élelmiszer - és olyan csemegék, amik mellett nap mint nap elsuhan a kezünk a kamrában - komoly pozitív hatással lehet az egészségedre.

Rhiannon Lambert, regisztrált táplálkozási szakértő azt mondja, hogy a „szuperélelmiszerek” kifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyekről azt állítják, hogy bizonyos egészségügyi előnyökkel járnak, vagy elősegítik a jóllétet. Ebbe a kategóriába általában nagyon különleges ételeket sorolnak, mint a matcha, a chia mag, az avokádó és a kurkuma. 

Fotó: Pixabay

Azonban egy kis szemléletváltással már akár most azonnal találhatunk sokkal kézenfekvőbb szuperélelmiszereket a konyhánkban. Ebből mutatunk most hatot!

1. Kenyér 

A kenyeret, az élet forrását agresszíven démonizálták az elmúlt években. A teljes kiőrlésű fajták azonban számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul rostot is, ami szükséges az aktív életünk fenntartásához - mondja a szakértő.

„A kenyeret le is fagyaszthatja, hogy hosszabb ideig friss maradjon, majd előző este kiveheti, hogy felolvaszthassa vagy pirítsa evés előtt. Párosítsa konzerv szardíniával vagy borsópürével egy ízletes, mégis tápláló falatért”

 – mondja Rhiannon.

2. Konzerv szardínia és lazac


„Mind a lazac, mind a szardínia olajos halnak számít, mindkettő gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint kiváló D-vitamin- és kalciumforrás, különösen, ha puha csontokkal együtt fogyasztjuk” – mondja Cara Shaw , a nők egészségével foglalkozó táplálkozási terapeuta.

Az Omega-3 kulcsfontosságú szervezetünk sejtjei egészségének megőrzésében, és erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik .

3. Csicseriborsó és bab

A szekrény hátuljában megbújó csicseriborsó vagy babkonzerv valójában egy szuper kényelmes módja annak, hogy több rostot vigyünk be az étrendünkbe. 

Ezek az apró sárgaborsók tele vannak mindenféle jóval.

„A rostok nemcsak a bélműködés szabályozásával támogatják a bélrendszer egészségét, hanem a mikrobiómot, azaz a testünkön élő összes mikroorganizmust is támogatják. A bélben élő jó baktériumaink szeretik a rostokat, és rövid szénláncú zsírsavak előállítására használják őket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélkörnyezetet” 

– magyarázza Cara.

4. Olívaolaj

Akár főzéshez, akár salátákra öntetként kanalazzuk, az olívaolajról kimutatták, hogy segít az egészség megőrzésében.

Az olívaolaj (különösen az extra szűz olívaolaj) rendszeres fogyasztása bizonyítottan javítja a vérnyomást , segít ellazítani az ereket és javítja a testfunkciókat.

5. Zab

Ez az egyszerű étel sokak számára a reggeli főszereplője. És jó okkal.

A zab tele van tápanyagokkal, például mangánnal, káliummal, foszforral és B-vitaminokkal. 


6. Tökmag

A The Sun-nak nyilatkozó szakértő szerint a kicsi, de erős tökmag az egészséges zsírok nagyszerű forrása. 

Tele vannak tápanyagokkal is, beleértve a cinket, vasat, magnéziumot és E-vitamint. 
 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek