Tipp

Kár elpazarolni: 5 tipp, hogy mire használd a tészta főzővizét

K.C.

Létrehozva: 2023.06.19.

Csodákat lehet tenni a megmaradt főzővizzel, így nehogy kiöntsd.

Az ember főzés közben sokszor bele sem gondol, hogy mi mindenre felhasználhatná a megmaradt melléktermékeket. Ilyen a tészta főzővize is, ami többszörösen is felhasználható.

főzés, konyha, tészta, tésztafőzés, spagetti, Shutterstock
Képünk illusztráció / Fotó: dibettadifino / Shutterstock

A Mindmegette gyűjtötte össze, mi mindenre lehet hasznosítani a tészta főzővizét, ahelyett, hogy egyszerűen csak beleöntenénk a mosogatóba. 

1. Viráglocsolás

A tésztáról leszűrt víz keményítőt és ásványi anyagokat tartalmaz, ami jótékony hatással van a növényekre. Természetesen előtte meg kell várni, hogy teljesen lehűljön, nehogy leforrázzuk kedvenc virágainkat. 

2. Szószok, pestók 

Egy kanál főzővíz csodát tud tenni a tésztaszószokkal, vagy a pestókkal. Elég csupán egy kanálnyit hozzákeverni és sokkal krémesebb lesz. 

3. Kelt tészta

A házi kenyér, vagy pizza készítésénél is fel lehet használni. Ha sima víz helyett főzővízet teszünk a gyúráshoz sokkal finomabb lesz a kelt tészta. 

4. Mosogatás

Talán meglepő, de nagyon jól lehet mosogatni a tészta főzővizével. A keményítő a vízben kioldódik és olyan, mint egy természetes mosószer, el lehet távolítani vele a szennyeződéseket.

5. Hajmosás

Talán ez a legfurcsább felhasználási módja a tészta főzővizének. Pedig a sós, keményítős víz tökéletes a haj regenerálására. Ha száraz, töredezett a hajad, akkor először öblítsd át a tészta főzővízével, és csak azután mosd meg samponnal.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek