Nincs is jobb nyáron egy finom dinnyénél, de a vásárlás során nem igazán lehet tudni, melyik héj alatt rejlik a mézédes finomság. Pár trükk azonban segít kiválasztani a legfinomabb dinnyét.
Nézd meg: Olyan dinnyét keress, aminek a héja egyenletes. Az nem baj, ha van rajta egy halványabb, sárgás rész, amin feküdt a földön és nem érte nap. Ha viszont puha foltot, elszíneződést találsz a külsején, azt ne vidd haza.
Mérd meg: Ha több szép dinnyét is találtál a válogatás során, akkor hasonlítsd össze a súlyukat. Bár drágább lesz, de azzal jársz a legjobban, amelyik a méretéhez képest nehezebb, ugyanis a vastag héj helyett mézédes dinnyehús rejlik benne.
Hallgasd meg:A legtöbben rosszul tudják és a bütykükkel ütögetik meg a dinnye héját, pedig nyitott tenyérrel kell rácsapni a héjára. Üreges hang jelzi, hogy érett a dinnye, a telt hang szerint pedig még éretlen.
Szagold meg: Bár picit kínosnak tűnhet, mégis érdemes megszagolni, akár a bolt közepén is. Méghozzá a dinnye csúcsánál! Ha igazi gyümölcsillat csapja meg az orrodat, akkor megtaláltad a tökéletes választást. Ha nem érzed, akkor még vagy éretlen vagy egyszerűen csak alacsony a cukortartalma.
Figyeld meg: Méghozzá a színét! Több boltban ugyanis előre felvágott dinnyét is tudsz venni. Ilyenkor a dinnye húsának a színét figyeld meg, ügyelve arra, hogy az sem jó, ha túl piros, főleg, ha nem egységesen. Az a dinnye túlérett és kásás. A mézédes, roppanós dinnye belseje egységesen piros és fényes. (via)