Test és lélek

Te hányszor takarítod a fagyasztódat? Biztos nem annyiszor, amennyiszer kellene

K.B.

Létrehozva: 2023.07.11.

Meglepő lehet, hogy évente hányszor kéne kimosni a hűtőt.

Bár a fagyasztásnak az a konkrét célja, hogy baktériummentesen eltárolhassuk hosszú ideig az ételeinket, nem árt rendszeresen kitakarítani a mélyhűtőnket, ugyanis megtanyázhatnak itt is a kórokozók. Az pedig már csak hab a tortán, hogy rezsi spórolási haszna is van, a rendszeresen kitisztított hűtőnek.

hűtő, hűtőszekrény, konyha, Shutterstock illusztráció
A hűtőket nem árt rendszeresen kitisztítani /Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

A Mindmegette cikke szerint érdemes háromhavonta, vagyis évente négyszer kipucolni a fagyasztónkat. Emellett pedig amikor kiborul valami a fagyóban, vagy a hús hozzáér a hűtő széléhez, akkor mindenképpen akarítsunk ki, mert az ételek leve könnyen berohadhat még a hidegben is. 

A fagyasztó tisztítás lépései:

  1. Le kell olvasztani a fagyasztót. Ennek fogyasztási okai is vannak, ha kevésbé vastagon van lerakódva a jég, akkor kevesebb energiát emészt el a hűtő.
  2. Áramtalanítás, majd a kihúzott fiókokat forró vízbe tegyétek.
  3. Ezután jöhetnek a vegyszerek, vagy a természetes tisztítószerek, mint az ecet, szódabikarbónát. A legvégén azonban mindig alaposan forró vízzel öblítsük el a fiókokat, hogy vegyszermaradék ne jusson később az ételeinkre. 
  4. Ha teljesen megszáradtak a fiókok, és kitisztítottuk a tömítéseket is alaposan, akkor lehet újra bekapcsolni a hűtőt, és élvezi a vele járó extrákat.  

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek