Recept

A diétázók is imádni fogják, itt az isteni szilvás gombóc

sk

Létrehozva: 2023.08.29.

A szilvát mindenki szereti, csak a kalóriákra kell ügyelni.

Már javában tart a szilva szezonja, és ebből a mesésen édes gyümölcsből szinte bármi elkészíthető. A szilvából lehet lekvár, befőtt, azonban ha szeretnénk egy picit visszafogni a kalóriákat, akkor a diétás szilvás gombóc a tökéletes választás! Ebben segít a Mindmegette receptje!

Fotó: Shutterstock

 

A diétás szilvás gombóc tésztáját a főtt burgonya helyett a túró lágyítja, mely már csak azért is jobb választás, mivel nem extra szénhidrátot, hanem plusz fehérjét ad az édességhez.

 

A diétás szilvás gombóc hozzávalói:

  • 250 gramm túró
  • 10 dkg bármilyen diétás vagy szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 tojássárgája
  • 20 gramm vaj
  • 10-15 db szilva
  • 1 tk. édesítőszer
  • fahéj
  • csipet só

Prézlihez:

  • 1-2 tk. vaj
  • 1 csészényi darált dió vagy mák

 

Elkészítés:
 

  1. Előkészítjük a szilvákat. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk, a magok helyére pedig fahéjas kockacukrot vagy fahéjjal elkevert édesítőszert szórunk.
  2. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát kinyútjuk. A tésztából négyzeteket vágunk, majd ráhelyezzük a cukros/édesítőszeres szilvákat. A szilvákat beletölthetjük egészben vagy félbe vágba is. A tésztakocka széleit behajtjuk és a tenyerünkkel gombócokat formázunk.
  3. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a gombócokat, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük őket, hogy a szilva megfőjön benne.
  4. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, az őrölt diót vagy a mákot, majd a kifőtt, lecsöpögtetett gombócokat megforgatjuk ebben a morzsában. Fahéjas, édes tejföllel tálaljuk.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek