A szilvát mindenki szereti, csak a kalóriákra kell ügyelni.
Már javában tart a szilva szezonja, és ebből a mesésen édes gyümölcsből szinte bármi elkészíthető. A szilvából lehet lekvár, befőtt, azonban ha szeretnénk egy picit visszafogni a kalóriákat, akkor a diétás szilvás gombóc a tökéletes választás! Ebben segít a Mindmegette receptje!
A diétás szilvás gombóc tésztáját a főtt burgonya helyett a túró lágyítja, mely már csak azért is jobb választás, mivel nem extra szénhidrátot, hanem plusz fehérjét ad az édességhez.
A diétás szilvás gombóc hozzávalói:
250 gramm túró
10 dkg bármilyen diétás vagy szénhidrátcsökkentett liszt
2 tojássárgája
20 gramm vaj
10-15 db szilva
1 tk. édesítőszer
fahéj
csipet só
Prézlihez:
1-2 tk. vaj
1 csészényi darált dió vagy mák
Elkészítés:
Előkészítjük a szilvákat. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk, a magok helyére pedig fahéjas kockacukrot vagy fahéjjal elkevert édesítőszert szórunk.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát kinyútjuk. A tésztából négyzeteket vágunk, majd ráhelyezzük a cukros/édesítőszeres szilvákat. A szilvákat beletölthetjük egészben vagy félbe vágba is. A tésztakocka széleit behajtjuk és a tenyerünkkel gombócokat formázunk.
Forrásban lévő sós vízbe tesszük a gombócokat, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük őket, hogy a szilva megfőjön benne.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, az őrölt diót vagy a mákot, majd a kifőtt, lecsöpögtetett gombócokat megforgatjuk ebben a morzsában. Fahéjas, édes tejföllel tálaljuk.