Nagyon kevesen tudják róla, hogy az élettartamot is hosszabbítja.
Az egyik legnépszerűbb gyümölcsről, az eperről kiderült, hogy csökkenti a vérnyomást, így segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulást is.
Egy közelmúltban végzett kutatás során - amit a The Sun ismertet - harmincöt egészséges, 66 és 78 év közötti férfit vizsgáltak. Egyik részük napi 26 gramm szárított eperport, a többiek pedig epret nem tartalamzó "placebót" kaptak. Nyolc hét elteltével a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy akik epret ettek, azoknak - sok egyéb pozitívum mellett -, 3,6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomásuk.
Tudni lehet azt is, hogy az eper remek C-vitamin-forrás, ami antioxidáns, így a gyulladás csökkentésével megvédheti az agyunkat a demenciától. Azonban nemcsak epret, de a legtöbb bogyós gyümölcsöt is érdemes fogyasztanunk, számos jótékony egészségügyi hatásuk van, csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amely számos betegség kiváltója lehet - írja a Life.hu.