A héja tartalmazza a legtöbb vitamint és értékes tápanyagot.
Te is rosszul csináltad eddig, ha a görögdinnye héját mindig a kukába dobtad, ugyanis ez a gyümölcs egyik legfinomabb és legegészségesebb része.
A görögdinnye kiválóan hidratál, hiszen a 90 százaléka víz, valamint a kalóriatartalma is alacsony (100 gramm dinnyében mindössze 30 kalória van). Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – különösen a héjában van rengeteg rost! A legjobb, ha befőttet, szirupot, lekvárt vagy smoothie-t készítesz belőle!
Dinnyehéj-smoothie
A dinnyehéj-smoothie az Instagramon is hódít. A recept annyiból áll, hogy kockákra vágjuk a dinnye héját, adunk hozzá egy kevés citromlevet és jeget, majd az egészet összeturmixoljuk.
Miután a dinnyét megszabadítjuk a külső, zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és feltesszük főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
Leszűrjük, átmossuk hideg vízben, és kinyomkodjuk.
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukroszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
Félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag 3:1-ben zselésítőszer, majd újra forraljuk még 5 percig – írja a mindmegette.hu.