Rántani nem csak a húst lehet, hanem mindenféle zöldséget, vagy akár gyümölcsöt is. A rántott patisszon nyáron nem hiányozhat az asztalról, ám ha már unjuk, könnyen feldobhatjuk - vagy bármelyik másik zöldséget, húst. Az egyik legfinomabb a palacsintatészta: ez a verzió nem fog úgy ropogni, mint a hagyományos panír, de isteni puha lesz, ráadásul kedvünk szerint ízesíthetjük. Az elkészítése pedig nem bonyolult, sőt kevesebb kosszal és mosogatnivalóval jár.
Palacsintatésztában sült patisszon
Hozzávalók:
1 nagy fej patisszon
2 egész tojás
só
2 tk. kakukkfű
20 dkg liszt
1 dl tej
1 dl szóda
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A patisszont megmossuk, a kalapját és az alját levágjuk. Meghámozzuk, majd felszeleteljük kb. 1 centiméteres szeletekre. A magokat, magházat kivágjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük, megsózzuk, és 1/2 óráig állni hagyjuk.
Ezalatt összeállítjuk a palacsintatésztát a bundázáshoz. Egy keverőtálba törjük a tojásokat, sózzuk, hozzáadjuk kakukkfüvet (más friss zöldfűszert is adhatunk hozzá, pl. kaprot vagy petrezselymet), összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a szódát, és alaposan összekeverjük. Akkor jó az alap, ha sűrű krémlevesállagú lesz. Ha híg, adjunk hozzá még lisztet, ha sűrű, adjunk hozzá még folyadékot.
Ha a tésztát kikevertük, leöntjük a patisszon kiengedett levét, majd a darabokat belekeverjük a tésztába. Egy vastag, magasabb falú edényben közepes lángon olajat hevítünk, ebbe helyezzük a kicsit lecsepegtetett patisszondarabokat. Időnként megforgatva, nagyjából 2-3 perc alatt készre sütjük. Az elkészült pirosra sült darabokat lecsepegtetjük, és papírtörlőre helyezzük.
Miután az összes patisszon elkészült, már tálalhatjuk is. Kiválóan illik hozzá a tartármártás, amihez nyugodtan adjunk zöldfűszereket, vagy remuládmártással is fogyaszthatjuk. Köretként rizst vagy akár tepsis burgonyát is készíthetünk mellé - tanácsolja a mindmegette.hu.