Konyha

Tudtad? Így kell lefagyasztani a sajtot, hogy ne a kukában végezze

LA

Létrehozva: 2023.08.25.

Van néhány szabály, amit érdemes betartani.

A fagyasztás remek módszer az ételek tartósítására, de mi a helyzet a sajttal? Ha még te sem merted eddig lefagyasztani a sajtot, akkor ez a néhány tipp most neked szól!

Fotó: Pixabay

Amit tudni kell, hogy a sajt lefagyasztásakor a belsejében jégkristályok képződnek, ezért amikor felengedjük, víz szabadul fel. Ezáltal a sajt szárazabb, omlósabb lesz. Az alacsony nedvességtartalmú kemény sajtok esetében ez nem okoz gondot, így bátran tehetjük őket a mélyhűtőbe. Azonban fel kell rá készülnünk, hogy nem ugyanazt az állagot kapjuk, mint a friss sajtok esetében. A kiengedett sajtot ezért aztán a legjobb főzéskor hasznosítani - tanácsolja a mindmegette.hu.

Tehát az alacsony nedvességtartalmú és magas zsírtartalmú kemény- és félkemény sajtok a legjobban fagyaszthatók, míg a lágysajtok, krémes sajtkészítmények fagyasztása nem ajánlott.

A legjobban fagyasztható sajtok:

  • cheddar sajt
  • edámi sajt
  • gouda sajt
  • trappista sajt

Amiket nem ajánlott fagyasztani:

  • brie sajt
  • camembert sajt
  • cottage cheese
  • ricotta

Hogyan fagyasszuk le és olvasszuk ki?

Csomagold a lefagyasztani kívánt egész sajtot sütőpapírba, majd fóliába, végül tedd bele egy mélyhűtőtasakba is! A lereszelt sajtot tedd mélyhűtőtasakba, és nyomd ki a levegőt belőle! Felszeletelt sajt esetében a szeletek közé tegyél sütőpapírt, majd az egészet tedd egy légmentesen záródó edénybe, vagy mélyhűtőtasakba! Fontos, hogy a felengedett sajtot nem szabad újra lefagyasztani! A felengedéshez előrelátónak kell lenned, mert egy fél kilós sajttömb kiolvasztása a hűtőben 7-8 órát vesz igénybe.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek