Az egyik leggyakoribb köretről van szó. Nagyon vigyázzunk vele!
Arról nemrégiben a Ripost számolt be, hogy egy fiatal diák meghalt, miután megevett egy tányér újramelegített spagettit. Az eset sokakat megrémített, és mindenki tudni szeretné, hogy mi volt az oka a szomorú halálesetnek, valamint hogy hogyan kerülhetők el az ilyesféle tragédiák. Kevesen tudják, de vannak olyan alapvető élelmiszerek, amelyek - amennyiben nem megfelelően tároljuk őket - halálos bacilusoknak adnak otthont. Így tehát érdemes nagyon figyelni arra, hogy mit hogyan tárolunk.
A spagetti miatt meghalt fiatal halálát valójában egy ún. sült rizs szindróma okozta. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyeket ha szobahőmérsékleten hagyunk, és nem helyezzük hűtőbe, akkor halálos bacilus telepszik meg rajta, s ez emberi életeket is követel. A Bacillus cerus elszaporodása toxint termel, amely miatt az ember hányást és hasmenést észlel, s drasztikus esetben meg is hal. Sajnos az antibiotikumok nem hatásosak ellene.
Fontos tudni, hogy ez az ételmérgezés egy speciális fajtája, amely csak bizonyos száraz élelmiszereknél jelentkezhet. Miután tehát megfőztük a rizst vagy a tésztát, semmiképpen ne hagyjuk szobahőmérsékleten. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe, így ugyanis elkerülhető a Bacillus cerus elszaporodása.
A belga diák ezzel nem volt tisztában, ő napokig hagyta a tésztát szobahőmérsékleten. Miután megette, elment edzésre, de gyomorfájdalomra panaszkodott, és hazament. Hányt és hasmenése volt, majd a tüneteit megpróbálta kialudni. Sajnos azonban már soha nem ébredt fel, a szülei holtan találtak rá a szobájában - írja a Mirror.