A légkeveréses, olaj mentes sütés forradalmát éljük.
Egyre több háztartásnak válik elengedhetetlen kellékévé az Air Fryer, vagyis a légkeveréses, meleg levegős sütő. Sokan azért támogatják ezt a sütési lehetőséget a hagyományossal szemben, mert a meleglevegős fritőzben olaj használata nélkül kvázi "egészségesebb" módon készíthetjük el a legfinomabb falatokat ugyanolyan minőségűre, mintha a sütőben készültek volna el. Azok számára, akik kezdő Air Fryer használók, vagy még csak szemezgetnek vele, hoztunk 3 rém egyszerű és szuper gyors ebédötletet, amiket a légkeveréses sütőben készíthettek el.
A Mindmegette csapata gyűjtötte össze az alábbi 3 ínycsiklandó receptet:
TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók:
12-15 fej gomba
2 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál parmezánpor
3-4 levél bazsalikom
1 ág kakukkfű
só
bors
Megmossuk a gombát, kitörjük a szárakat. A paradicsomokat megmossuk, nagyon apróra vágjuk.
Az egészet szórjuk egy keverőtálba, adjuk hozzá az áttört fokhagymát, a parmezánport, az összevágott bazsalikomot és kakukkfűleveleket. Sózzuk és borsozzuk és keverjük össze.
A tölteléket belekanalazzuk a gombák belsejébe. Beletesszük az air fryer sütőbe, és 180 fokon 13-14 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes kicsit átrendezni a töltött gombákat a sütőben.
RÁNTOTT KARAJ FŰSZERES ÉDESBURGONYÁVAL
A húshoz és a körethez hozzávalók:
80 dkg karaj
1 kg édesburgonya
2 db tojás
15 dkg liszt
8 dkg corn flakes
8 dkg zsemlemorzsa
5 dkg magkeverék
2 tk kakukkfű
1 ek étolaj
só
bors
A karajt felszeleteljük. A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Három tányért készítünk elő a panírozáshoz. Egybe lisztet rakunk, a másikba a tojásokat, amit villával jól összekeverünk. Miután a tojás is kapott egy kevés sót, a harmadik tányérban elkeverjük a corn flakes-et a zsemlemorzsával és a magkeverékkel.
A hússzeleteket bepanírozzuk; először lisztbe forgatjuk a szeletek mindkét oldalát, majd a tojásba, és végül a morzsába.
A panírozott hússzeleteket a Senkor air fryerbe helyezzük, vékony sugárban megcsorgatjuk a szeleteket az olaj felével, majd a piktogramokon feltüntetett ideig (40 perc) a súlynak megfelelően 180 fokon készre sütük, ám félidőben ne feledkezzünk meg megfordítani a húsokat. Ha megsült pihentetjük.
Az édesburgonyát megmossuk, aztán héjastul hasábokra vágjuk. Ezután egy tálba rakjuk a hasábokat, megsózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és rácsurgatjuk a maradék olajat. Miután alaposan összeforgattuk a kezünkkel, a Sencor air fryer kosarába tesszük, és a gépen lévő piktogramok szerint 180 fokon 40 perc alatt megsütjük, közben párszor átforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon.
Amíg a édesburgonya sül, egy keverőtálba rakjuk a tejfölt, a majonézt, a darabolt csemegeuborkát, a felaprított lila hagymát. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd rányomjuk a fél citrom levét és jó alaposan összekeverjük a mártogatóst.
A kész bundázott karajszeleteket az édesburgonya hasábokkal, és a remulád mártogatóssal tálaljuk.
A mi kedvencünk: a csirkeburger
Hozzávalók:
A húspogácsához:
4 db csirkemell ledarálva
1 ek mustár
1 ek ketchup
1 csip fokhagyma-granulátum
1 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
só
bors
A tálaláshoz:
5 db hamburgerzsemle
salátalevél
2 db paradicsom
5 db csemegeuborka
5 db lapka sajt
Az öntethez:
4 ek majonéz
2 mk worchester-szósz
2 tk bbq-szósz
A csirkemellet ledaráljuk.
Összegyúrjuk a mustárral, a ketchuppal, a fokhagymaporral, a zsemlemorzsával és a tojással. Ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. Öt nagy pogácsát formázunk belőle. Betesszük a forró levegős sütő kosarába, és 180 fokon 8-10 percig sütjük.
Tálalás előtt összekeverjük az öntetet, felkarikázzuk a paradicsomot és az uborkát.
A hamburgerzsemléket félbevágjuk, megpakoljuk a hozzávalókkal, és azonnal tálaljuk. Friss salátát adunk mellé (nagyobb étkűeknek sütünk hozzá egy nagy adag hasábburgonyát is).