A kockázatos árucikkek között vannak népszerű termékek is.
Köztudott, hogy az élelmiszerek vásárlása, és tárolása során oda kell figyelni rá, hogy ne kerüljenek szennyeződések, baktériumok az ételekre. Azonban vannak olyan árucikkek, amik sajnos a boltok polcain, vagy az odavezető úton sokkal könnyebben szennyezetté válhatnak, mint társaik. Ezek közül négyet választott ki Kali Kniel mikrobiológus és társa Dr. Bryan Quoc Le, élelmiszer-kémikus és ipari tanácsadó. A cikkünkben az ő jótanácsaikat gyűjtöttük össze.
Egyre gyakrabban látni, hogy emberek nyers csírákkal dobják fel a hétköznapi szendvicsüket, vagy éppen a salátájukba rakják bele. A két szakember egybehangzó véleménye szerint azonban a kockázat mértéke meghaladja a haszonét.
Ezek a nyers csírák táptalajt biztosíthatnak az olyan baktériumoknak, mint a szalmonella, vagy az E. coli. Ezek azonban csak akkor maradhatnak rajta az élelmiszeren, ha nyersen esszük őket. Amennyiben gőzöljük őket egy rövid időre, vagy megfőzzük őket, akkor elpusztulnak ezek a baktériumok, és csökken az ételmérgezés kockázata
- árulta el az élelmiszerbiztonsági szakértő.
Sok ember azt állítja, hogy a nyers tejnek megvannak az egészségügyi előnyei a pasztőrözött tejjel szemben. Véleményünk szerint azonban ezek nem érik meg a kockázatvállalást. Rengeteg kórokozó élhet a tejben, különösen, ha azt pasztőrözés nélkül egyenesen a feldolgozólétesítményből kerül a boltok polcaira
- fejtette ki a véleményét Lee professzor.
A szakember szerint a legnagyobb veszély a gyenge immunrendszerű embereket, a gyermekeket, időseket, és a terhes nőket fenyegeti a nyers tej fogyasztása esetén.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyümölcskosarak, a gyümölcsválogatások, és hasonló termékek, amik kényelmesebbé teszik az étkezéseket. Az emberek csak megveszik, és már méretre vágva fogyaszthatja is őket. Ezek a darabos termékek azonban nagy kockázatot jelentenek, ugyanis jobban ki vannak téve a szennyeződés veszélyének, mint más árucikkek. A szakértők szerint pluszba még meg kell mosni ezeket az élelmiszereket fogyasztás előtt, mivel baktériumok telepedhetnek meg a darabokon.
Ügyeljetek arra, hogy a vágott gyümölcsök és zöldségek mindig hideg helyen legyenek tárolva, és a húsoktól, illetve tengergyümölcseitől a lehető legtávolabb legyenek a polcon és a bevásárlókocsiban is, mert könnyen átterjedhetnek rájuk a baktériumok
- idézte a mikrobiológus szavait a New York Post. Kutatótársa Bryan Quoc Le szerint a legkockázatosabb gyümölcs a sárgadinnye, ami már a földben, termés közben is érintkezhet koszos vízzel, vagy állati ürülékkel.
A két szakértő szerint pontos meghatározása van annak, hogy milyen hőfokon szabad tárolni a kész húsokat, felvágottakat, meleg ételeket, hogy ne szaporodjanak el rajta a baktériumok. Azonban kockázatos, amikor a hipermarket meleg étel sarkában egyes élelmiszerek már órák óta ott gubbasztanak a sütőlapon, vagy a melegen tartó tálban.
A baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, ha az ételek a veszélyzóna hőmérsékletre kerülnek. Tehát ha a fűtési rendszere a boltnak megkérdőjelezhető, akkor én kerülném a meleg készételeket
- tette hozzá Le a lapnak. A szakember azonban megnyugtatott mindenkit, hogy ha megfelelő hőmérsékleten tartják ezeket az ételeket, akkor nem lesz semmi bajunk, ha fogyasztunk belőlük.