A saláta mindig jó választás, ha valami könnyedet szeretnénk enni ebédre vagy vacsorára. Ezeket pedig nem szabad kihagynod, ha felakarsz töltődni vitaminnal.
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
Ráadásul egy saláta mindig jó választás, ha valami könnyedet szeretnénk enni. Mutatjuk melyek azok a receptek, amelyekkel te is bombaformában tarthatod magad az őszi időben:
1. Sültpadlizsán-saláta, fokhagymás pirítóssal
Hozzávalók (4 személyre):
2 db padlizsán
1 fej lila hagyma
1 nagy marék rukkola saláta
4-6 szelet toastkenyér
2 gerezd fokhagyma Az öntethez:
2-3 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve
1-2 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A megmosott padlizsánok végét vágjuk le, majd vágjuk fel kis kockára. Egy nagy serpenyőben több adagban szárazon, azaz olaj hozzáadása nélkül pirítsuk körbe.
Készítsük el az öntetet. Egy kis befőttesüvegbe tegyünk zúzott fokhagymát, nyomjuk rá a citrom levét, morzsoljuk bele a bazsalikomot. Öntsünk rá bőven olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan rázzuk össze.
A lila hagymát hámozzuk meg, vágjuk fel. Keverjük össze a sült padlizsánt a rukkolával és a lila hagymával. Az öntetet tálaljuk külön mellé.
A kenyérszeleteket pirítsuk meg, majd még forrón alaposan dörzsöljük be fokhagymával, kínáljuk ezt a saláta mellé.
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 130 kcal
2. Csilis édesburgonya-saláta
Hozzávalók (4 személyre):
4 db közepes édesburgonya
olívaolaj
só
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
200 g kelbimbó
1 cikk zeller
1 kápiapaprika
1-2 csilipaprika
1 lime
bors
Elkészítés
Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra. Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajjal és egy kis sóval. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egy rétegben terítsük rá az édesburgonyát. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük addig, míg a szélei el nem kezdenek pirulni (körülbelül fél órára lesz szükség).
Forraljunk sós, szódabikarbónás vizet. A kelbimbót tisztítsuk meg, bontsuk levelekre, és dobjuk bele a forrásban lévő vízbe, keverjük meg, és már szedjük is át szűrőkanállal jeges vízbe.
A zellert hámozzuk meg, reszeljük le. A kápiapaprikát kockázzuk fel, a csilit karikázzuk fel. Az összes zöldséget rakjuk egy nagy keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a lime levét, és óvatosan forgassuk össze.
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 140 kcal
3. Füstölt húsos vörösbab-saláta
Hozzávalók:
250 g főtt füstölt tarja
1 doboz konzerv vörös bab
1 doboz konzerv kukorica
1 fej lila hagyma
1 db kápiapaprika
1 db csípős paprika
1 csokor petrezselyem zöldje
5 evőkanál ketchup
tabasco szósz
só
bors
Elkészítés:
A füstölt tarját vágjuk kockákra vagy csíkokra. Tegyük keverőtálba. A két konzervet szűrjük le, mossuk át, csöpögtessük le, majd ezeket is rakjuk a tálba.
Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket (lila hagyma, kápiapaprika, csípős paprika), szórjuk rá az összevágott petrezselyem zöldjét, ízesítsük ketchuppal, tabasco szósszal, sóval és borssal. Alaposan keverjük át.
Tegyük legalább fél órára hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízei. Jól illik mellé a barna, rozsos kenyér.
A paradicsomot mossuk meg, töröljük szárazra, majd méretétől függően felezzük vagy negyedeljük. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A fokhagymát tisztítsuk meg, szeleteljük fel, szórjuk rá a paradicsomra, majd hintsük meg sóval, durvára tört borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Rakjuk forró sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük meg.
Közben hámozzuk meg a céklát, vágjuk fel hajszálvékonyra, és bő, forró olajban süssük ropogósra.
Az ananászt hámozzuk meg, karikázzuk fel, és olajjal lekent grill-lapon vagy serpenyőben mindkét oldalát süssük meg.
Tányérokon rendezzük el a megsült paradicsomot, a céklát, az ananászt, mindegyik mellé rakjunk egy-egy adag sült burgonyát. Keverjük össze a balzsamecetet egy-két evőkanál olívaolajjal, reszeljünk hozzá egy kis citromhéjat, és adjunk bele némi frissen facsart citromlevet is. Közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg vele a salátát.
Elkészítési idő: 65 perc
1 adag: 380 kcal
+1 Majonézes kukoricasaláta, színes zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre):
500 g szemes kukorica (friss vagy fagyasztott)
só
3 db burgonya
3 db salátauborka
1 db kápia paprika
250 ml majonéz
150 ml tejföl
bors
cukor
citromlé
Elkészítés:
Egy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele egy csipet sót, és pár perc alatt főzzük meg benne a friss vagy a fagyasztott kukoricát. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
A burgonyát főzzük meg héjastul, várjuk meg, hogy legalább langyosra hűljön, utána hámozzuk meg, vágjuk kockára. A kicsi uborkákat vékonyan hámozzuk meg, majd szintén kockázzuk fel. A paprika csutkáját, magjait szedjük ki, majd a zöldséget aprítsuk fel.
A kukoricát, a krumplit, az uborkát és a paprikát forgassuk össze egy nagy tálban. Egy másik edényben keverjük össze a majonézt a tejföllel, kevés sóval, borssal, cukorral, és ízesítsük pár csepp citromlével. Öntsük rá a zöldségekre, jól keverjük át, és pihentessük hűtőszekrényben legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízei.