Gasztro

Két szabályt kell betartani: így nem durran ki a hurka sütés közben

B.

Létrehozva: 2023.10.09.

A hurka hajlamos sülés közben szétrepedni, kidurranni. Pedig csak két fő szabályt kell hozzá betartanunk, hogy tökéletes legyen.

Egyesek szerint meg kell szurkálni a hurkát és bekenni zsírral, hogy sütés közben ne durranjon szét. Azonban ha megszurkáljuk, pont a szúrások helyén fog szétrepedni.

A hurka hajlamos sülés közben szétrepedni, kidurranni Fotó: Kiss János

A Mindmegette most lerántotta a leplet a hurkasütés két igazi titkáról:

  • Sütés előtt a hurkát hideg vízbe kell áztatni.
  • Alacsony hőfokon kell sütni.

A hurkát ugyanis általában nem a betöltés után, hanem később sütjük ki. Ezidő alatt pedig a külseje vizet veszít, és rugalmatlanná válik. A belseje a sütés közben kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet. A bél viszont képes a víz felvételével ismét rugalmassá válni, és alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.

Lépésről lépésre:

  1. A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
  2. A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
  3. A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
  4. A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
  5. Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek