Magyarországon nagy népszerűségnek örvendenek a csírás zöldségekből készült ételek, de ezek közé nem éppen tartozik oda a kelbimbó. Egy nagyon különleges elkészítési módnak és receptnek köszönhetően azonban te is feldobhatod a karácsonyi ebédet.
Ki ne emlékezne az ikonikus rajzfilmre, amiben Franklin a teknős annyira gyűlölte a kelbimbót, hogy azt az étkezőasztalnál a szerencsetakarójába rejtette el, hogy ne kelljen megennie. Biztos másnak is vannak kellemetlen emlékei a jellegzetes illatú zöldségről, de a következő receptet olvasva valószínűleg ezek az emlékek mind elszállnak majd.
Crystelle Pereira élelmiszer-szakértő a TikTokon megosztotta balzsamecetes és mézes sült kelbimbó receptjét, amelynek elkészítése pofonegyszerű, és csak néhány konyhai kelléket igényel. A szakácsnő, aki rendszeresen megosztja a recepteket az interneten , a videót az elkészült ételről készült felvételekkel indította, amelyek lenyűgözően aranyszínűek és mázasak voltak. Ezután megosztotta egyszerű receptjét, amelyet alább találhatsz.
Hozzávalók
500 g kelbimbó
Három evőkanál olívaolaj
Csipet só és bors
Két teáskanál fokhagyma por
Három evőkanál balzsamecet
Két evőkanál méz
csipetnyi tengeri só (opcionális)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra, és egyszerűen vágjuk félbe a kelbimbókat, tegyük egy nagy edénybe, adjuk hozzá az olívaolajat, a sót, a borsot és a fokhagymaport és keverjük össze az összetevőket.
Ezután fordítsuk meg a csírákat úgy, hogy a lapos oldala lefelé nézzen, hogy a teteje szép és ropogós legyen, az alja pedig szép és pirult – magyarázza Crystelle a Mirror cikkében. Süssük ezeket a sütőben 20 percig. Amíg a csírák sülnek, készítsük el a mázat úgy, hogy az ecetet és a mézet összekeverjük egy serpenyőben, közepes lángon.
Habverővel törjük fel a mézet, majd váltsunk fakanálra. Keverjük össze a két összetevőt körülbelül hét percig, amíg buborékosodik és besűrűsödik. Öntsük a mázat a főtt kelbimbóra, egy kanál segítségével keverjük össze a keveréket, és süssük további 35 percig. Ha kész, szórjuk meg a kelbimbókat jó adag sóval, és élvezzük!
Íme a csodálatos videó az aranyló kelbimbóról:
@crystellepereira Episode 2 of Crystelle’s Christmas Dinner: HONEY BALSAMIC ROASTED BRUSSELS!! Even if you’re a sprouts hater, I think you’re gonna find it hard to hate these - trust me!! Recipe below - enjoy xxx INGREDIENTS: - 500g Brussels, washed and cut in half - 3 tbsp olive oil - Good pinch of salt and pepper - 2 tsp garlic powder - 3 tbsp balsamic vinegar - 2 tbsp honey - Good pinch of flakey sea salt for garnish METHOD - Preheat the oven to 170C - In a large dish, combine the Brussels, olive oil, salt, pepper and garlic powder and toss to combine. - Turn the Brussels over so that the flat side is facing down, and roast for 20 minutes. - Whilst the Brussels are roasting, make the glaze. Combine the balsamic and honey in a pan and mix on a medium heat for around 7 minutes until bubbling, and thickened. - Pour the glaze over the cooked Brussels, toss to combine and roast for a further 35 minutes. - Sprinkle with a good amount of flakey sea salt and enjoy. #christmas#brusselsprouts#fyp#christmasdinner#easyrecipe♬ It's Beginning to Look a Lot like Christmas - Michael Bublé