Az egyik legnépszerűbb reggel növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Rengetegen esznek pirítóst reggelire, pedig a kenyér ilyen formában történő fogyasztása óriási egészségügyi kockázatot jelenthet - írja a life.hu. A bedfordi és addenbrooke-i kórház onkológus tanácsadója elárulta, a pirítós – amellett, hogy nincs jó íze – növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Ennek az az oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy terhelést jelenthetnek az immunrendszernek. A hüvelykujjszabály szerint minél sötétebb barnák, annál több akrilamidot tartalmaznak
- fogalmazott Robert Thomas professzor.
Sőt, lekvárt is mérsékelten kellene fogyasztanunk, mert a cukor közvetlenül összefügg a rák kockázatának növekedésével. A professzor azt javasolja, hogy inkább avokádót kenjünk a kenyérre, ami tele van egészséges zsírokkal és laktatóbb is.
Robert Thomas arra is felhívta a figyelmet, hogy minden este mossunk fogat. Világszerte ugyanis több mint 60 tanulmány kapcsolta össze a rossz foghigiéniát a száj- és torokrákkal - írja a Mirror.