6 tipp, hogy igazi élvezet legyen az otthoni fogyasztás.
Egy igazi kávérajongó számára a jó erős fekete több, mint pusztán reggeli ébresztő. Bár a tökéletes kávéházi élményt otthonunkban nem könnyű megteremteni, ha igazán magas szintre szeretnéd emelni a kávézási rituálét, nem árt, ha betartasz néhány apróságot. Mutatjuk is, mik ezek!
1. Felejtsd el a csapvizet!
A kávé szerelmesei jól tudják, hogy a tökéletes kávé alapja a minőségi víz, ami legalább olyan fontos, mint a kávébab. A csapvíztől gépünk elkezd vízkövesedni, ami jelentősen elvesz a kávé ízéből, így keserű lesz. A szűrt vízből készült kávé azonban sokkal teltebb, karakteresebb.
2. Árt neki a tárolás
A frissen őrölt kávé rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, levegővel érintkezve hamar elveszíti az aromáját. Ezért ha sokáig szeretnéd élvezni az ízét és az aromáját, nagyon fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tárold.
3. Frissen őrölve a legfinomabb
Ha tökéletes ízvilágú kávéval szeretnéd kényeztetni magad és vendégeid, lehetőség szerint frissen őrölt szemes kávét válassz. Az aromásabb, testesebb ízekért még jobb, ha közvetlenül a főzés előtt saját magad őrölöd le az értékes növényt.
4. Szabadulj meg a vízkőtől!
Az otthoni kávéélményt a legtöbb esetben a nem megfelelő tisztítás rontja el. Bármilyen eszközről is van szó, érdemes havonta vízkőteleníteni, illetve minden géphez a saját márkájához, típusához tartozó takarítószert választani, és heti rendszerességgel elvégezni a tisztítást.
5. Csak megfelelő hőmérsékleten
A gazdag aroma és a hosszan tartó utóíz érdekében soha ne hideg vízzel öntsd nyakon az őrölt kávét, különben egy keserű és ihatatlan italt kapsz. A kotyogós készüléket is érdemes időben levenni a tűzről, mert utána már csak tovább ég a kávé, ami rontja az ízét.
6. Az idő is fontos tényező
Bár a kávézásnak meg kell adni a módját, lehetőség szerint frissen fogyaszd, és ne kortyolgasd túl sokáig, különben olyan kémiai folyamatok indulnak el benne, ami rontja a kávé ízét, sőt egészségtelen is.
Mindezen tippek mellett érdemes elolvasnod korábbi kávébibliánkat is, ami további hasznos tanácsokkal szolgál kedvenc italod fogyasztásához.