Otthon is elkészítheted az varázslatos ünnepi finomságokat.
Ennél egy kis kürtőskalácsot, bajor perecet, vagy innál egy forralt bort, de nincs kedved kimozdulni a lakásból? Készítsd el otthon a vásári forgatag ínycsiklandó finomságait!
A Fanny magazin receptjei mindenkinek segíthetnek!
Narancsos forralt bor
Hozzávalók (4 személyre):
2 db narancs
1 db lime
150 g kristálycukor
4 db szegfűszeg
4 db kisebb fahéjrúd
1 db szerecsendió
4 db csillagánizs
1 db vaníliarúd
1 l száraz vörösbor
1. Mossuk meg a narancsot és a lime-ot. A narancsokat hámozzuk meg, az egyiket karikázzuk fel, a másikat filézzük ki. A lime levét facsarjuk ki.
2. Tegyük lábasba a cukrot a narancsfilével és a lime-lével. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat, a szerecsendiót, a csillagánizst, valamint a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat is. Keverjük el.
3. Öntsük fel a cukros-fűszeres alapot a borral, forraljuk fel, majd főzzük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Szűrjük poharakba a forralt bort, majd tegyünk mindbe néhány narancskarikát, valamint a főzéshez használt fahéjat és csillagánizst.
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 395 kcal
Mézeskalácsos latte
Hozzávalók (4 személyre):
240 ml frissen főzött presszókávé
8 ek. mézeskalácsszirup
500 ml tej
140 ml habtejszín
4 csipet őrölt szerecsendió
4 csipet őrölt fahéj
2 tk. vaníliapor
Keverjük össze a kávét a mézeskalácssziruppal, majd töltsük 4 db üvegpohárba, és öntsük fel a felgőzölt tejjel. Osszuk el az ital tetején a kemény habbá vert tejszínt, végül szórjuk meg 1-1 csipet őrölt szerecsendióval és fahéjjal, valamint 1/2–1/2 tk. vaníliaporral. Azonnal szervírozzuk.
10 perc
Egy adag: 200 kcal
Churros csokiszósszal
Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. vaj
1 ek. olaj + a sütéshez
1 tk. kristálycukor
kb. 250 finomliszt
4 db tojás
fahéjas cukor a hempergetéshez
A csokiszószhoz:
200 g 70%-os csokoládé
2 ek. kókuszzsír
50 ml sütőrum
1 Öntsünk 250 ml vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, az olajat és a cukrot. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet. Akkor jó, ha a keverék tésztává áll össze. Hagyjuk kihűlni, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat.
2 A tésztát kanalazzuk habzsákba, forrósítsunk fel kb. 300 ml olajat. Nyomjunk a tésztából hosszú csíkokat a forró olajba. Szedjük ki, csepegtessük le, forgassuk meg fahéjas cukorban.
3 A felaprított csokoládét forró vízgőz fölött olvasszuk meg a kókuszzsírral, majd ízesítsük a rummal. A churrost meleg csokiszósszal tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag kb.: 647 kcal
Kürtőskalács sütőben
Hozzávalók:
20 g friss élesztő
300 ml langyos tej
250 g vaj
500 g finomliszt
2 db tojássárgája
1 kk. só
2 ek. cukor
8 db sörösdoboz
alufólia
kristálycukor
fahéj
kókusz
durvára darált dió
olaj
Elkészítés:
1. Az élesztőt morzsoljuk el egy pohárba, adjunk hozzá egy kis cukrot, öntsünk rá körülbelül 100 ml langyos tejet, és hagyjuk felfutni.
2. A lisztet öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű tojássárgájákat, a kávéskanálnyi sót, a két evőkanál cukrot, öntsük rá a felhabosodott élesztőt. A többi, fellangyosított tejből adjunk hozzá annyit, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani.
3. Ha a tészta összeállt, és elválik az edény falától, dagasszunk bele 50 g megolvasztott, langyos vajat is. Formázzunk belőle cipót, és rakjuk át egy kiolajozott tálba. A tetejét liszttel finoman hintsük meg, konyharuhával vagy abrosszal takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen kelesszük a duplájára.
4. Amíg kel a tészta, az üres sörösdobozokat mossuk le, csavarjuk egyesével alufóliába. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és vágjuk csíkokra. A becsomagolt dobozokat kenjük le olvasztott vajjal. Csavarjuk rájuk a tésztacsíkokat. Végül a gyúrótáblán minden dobozt forgassunk át kicsit, hogy összenyomódjék a tészta. Kenjük le olvasztott vajjal, és forgassuk meg egy tálcára kiszórt kristálycukorban.
5. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, állítsuk bele a kalácsokat. Rakjuk 190 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc múlva, amikor már félig kész, vegyük ki, ismét kenjük le olvasztott vajjal, és forgassuk meg ízlés szerint fahéjas vagy vaníliás cukorban, cukros dióban, kókuszreszelékben stb. Tegyük vissza, és süssük készre. Húzzuk ki belőlük a sörösdobozt, és hűtsük ki a rácson.
Elkészítési idő: 50 perc + pihentetés
1 adag: 500 kcal
FANNY TRÜKK
A dobozokat legfelül kezdjük el betekerni, hogy sülés közben ne tudjon róluk lecsúszni a tészta.
Krampampuli
Hozzávalók (kb 6-8 adag):
cukrozott narancshéj
aszalt szilva
1 marék datolya
2 db aszalt füge
1 marék mazsola
20 g dió
20 g mandula
500 g kockacukor
3-4 dl rum
1 l vörösbor
1 l fekete tea
Elkészítés:
1. Vágjuk apróra a cukrozott narancshéjat, az aszalt szilvát, a datolyát, a fügét, a mazsolát, a diót és a mandulát. Az egészet tegyük egy nagy tálba. Rakjunk a tetejére egy fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt.
2. Pakoljuk fel a kockacukrot a rácsra. Öntsük le jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá 1 l száraz vörösbort és az el nem olvadt cukrot.
3. Végül öntsük hozzá az 1 l sötétre főzött teát. Vastagfalú csészékben tálaljuk, mindegyikbe gyümölcsöt is rakva.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 850 kcal
Bajor perec
Hozzávalók (10 darabhoz):
500 g liszt
1 tasak instant élesztő
2 tk. só
4 ek. olívaolaj
300 ml tej
50 g szódabikarbóna
nagy szemű só
1. A lisztben keverjük el az élesztőt, adjunk hozzá 1 tk. sót, az olívaolajat, majd fokozatosan csorgassuk hozzá a meglangyosított tejet. Gyúrjuk össze, dagasszuk simára. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
2. A megkelt tésztát osszuk 10 egyforma darabra, formázzuk mindet gombóccá, és letakarva hagyjuk ismét 20 percet kelni. Ezután egyesével sodorjuk mindet hosszú, vékony hengerré (a sodráshoz ne használjunk lisztet!), a végeket vékonyítsuk el. A hengerekből formáljunk perecet: a két végét hajtsuk be közép felé, egyszer tekerjük meg, majd óvatosan nyomkodjuk a közepéhez.
3. Közben forraljunk fel 1,5 l vizet. Vegyük vissza a lángot alatta, adjuk hozzá a maradék 1 tk sót és a szódabikarbónát. Szedőlapáttal, egyesével tegyük az épp csak gyöngyöző vízbe a pereceket, és főzzük mindkét oldalukat 15-15 másodpercig. Ezután tegyük át a pereceket sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (hagyjunk köztük helyet), és rögtön szórjuk meg a tetejüket nagy szemű sóval.
4. Toljuk a tepsit 190-200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára kb. 15 perc alatt.
Elkészítési idő: 65 perc + kelesztés
Egy darab: 205 kcal
FANNY TIPP
Instant élesztő helyett használhat 1/2 kocka friss élesztőt is. A tejből mérjen ki 100 ml-t, melegítse fel, és tegyen bele késhegynyi cukrot. Morzsolja bele az élesztőt, hagyja felfutni, majd adja a vajas liszthez.