Rengeteg hasznos dolog található a ritka finomságokban.
Sokan csak az ünnepi asztalon találkoznak a savanyított káposztával, pedig ha tudnák, hogy milyen hatása lehet a szervezetükre, akkor lehet, hogy rendszeresen fogyasztanának savanyított zöldségeket. A sima zöldség, és a savanyított verziója között csupán annyi a különbség, hogy egy kémiai folyamat során (amelynek a neve fermentálás) enzimek hatásának teszik ki a zöldséget, amely ennek hatására hasznos baktériumokkal, gombákkal és szerves savakkal lesz tele, amelyek gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Ráadásul ettől könnyebben emészthetővé is válnak. Egy konkrét ételen, a savanyított káposztán keresztül mutatta be a Mindmegette, hogy miért érdemes gyakrabban fogyasztani savanyított zöldségeket.
Ahogy a lap beszámolt róla, a savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Az erjesztési folyamat részeként, olyan biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.
Nem mindenki számára ajánlott a savanyított káposzta, ha valaki hajlamos puffadásra, vagy emésztőrendszeri betegségben, vagy epebetegségben szenved, akkor a savanyú káposzta fogyasztása nem ajánlott!