Recept

Nem jött még meg a fizu? Ezt az 5 receptet fillérekből elkészítheted

Létrehozva: 2024.02.04.

Készítsünk olyan fogásokat, amelyek néhány ezer forintból elkészíthetőek, de mégis kellően laktatóak, és az egész családot elkápráztatjuk velük.

Bakonyi palacsinta

 


 

Elkészítési idő: 65 perc

Egy adag: 470 kcal


 

Hozzávalók (4 személyre):

A palacsintához:

200 g finomliszt

2 db tojás

300 ml tej

200 ml szénsavas ásványvíz

1 csipet só

olaj a sütéshez

A töltelékhez:

1 fej vöröshagyma

2 ek. olaj

500 g szeletelt gomba

frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

2 ek. finomliszt

1 csokor petrezselyem

300 g tejföl + a tálaláshoz

1 csapott tk. édes-nemes pirospaprika

 

1 A palacsintához habverővel dolgozzuk össze a hozzávalókat.

2 A töltelékhez hámozzuk meg a hagymát, vágjuk finomra, és fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, sózzuk és borsozzuk meg. Keverjük bele a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Hintsük meg a liszttel, forgassuk hozzá a megmosott, finomra vágott petrezselymet meg a tejfölt, és szórjuk meg a pirospaprikával. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.

3 Olajozzunk ki egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőt. Merjünk bele egy kisebb merőkanálnyit a tésztamasszából. Süssük néhány percig, majd spatulával óvatosan fordítsuk meg a palacsintát, és a másik oldalát is süssük aranyszínűre. Ugyanígy süssünk palacsintákat az összes tésztából. Végül töltsük meg mindet a tejfölös-gombás keverékkel, és tálaljuk egy kevés tejföllel.


 

Újhagymás-kapros burgonyafőzelék

Fotó: Bela Bankuti

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés

Egy adag: 850 kcal

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 csokor újhagyma

1 kg burgonya

1 ek. vaj

2 db babérlevél

pirospaprika

1 csokor kapor

200 g kolbász

tejföl

 

1 Az újhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra. Egy lábasban a felforrósított vajon fonnyasszuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a krumplit, néhány percig kevergetve pároljuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a babérleveleket, 1 csipet pirospaprikát, sózzuk meg, és főzzük puhára.

2 Vegyük ki a babérleveleket. A burgonya harmadát szedjük ki tálba, szűrjük hozzá a főzőlét, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a lábasba, és keverjük el. Ismét sózzuk meg, és keverjük hozzá a leöblített, finomra vágott kaporleveleket. Forraljunk egyet a főzeléken, és vegyük le a tűzről.

3 A kolbászt aprítsuk fel, süssük ropogósra száraz serpenyőben. A főzeléket kanalazzuk tányérokba, díszítsük 1-1 evőkanál tejföllel és a ropogós kolbászmorzsával.


 

Zöldborsós csirkemáj

 


 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 325 kcal

 

Hozzávalók (4 személyre):

500 g csirkemáj

1 db zöldpaprika

1 fej vöröshagyma

3 ek. olaj

250 g zöldborsó (fagyasztott)

1 tk. édes-nemes pirospaprika

frissen őrölt bors


1 A csirkemájat mossuk meg, gondosan tisztítsuk meg, és hagyjuk lecsepegni. A zöldpaprikát is mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk kockákra. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk finomra. Egy serpenyőben a felforrósított olajon fonnyasszuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a zöldpaprikát is, pirítsuk néhány percig.

2 Adjuk a hagymás alaphoz a zöldborsót, hintsük meg a pirospaprikával, keverjük el. Sózzuk és borsozzuk meg, öntsük fel 100 ml vízzel, és fedő alatt pároljuk 10 percig. Végül forgassuk bele az előkészített májat, és fedő alatt, közepes hőmérsékleten főzzük készre további kb. 10 perc alatt. Petrezselymes burgonyával tálalhatjuk.

 

Sült lapocka sütőtökpürével és sült almával 

Elkészítési idő: 120 perc + pácolás

Egy adag kb.: 1020 kcal


 

Hozzávalók (4 személyre):

800 g sertéslapocka

frissen őrölt bors

½ tk. őrölt rozmaring

½ tk. morzsolt kakukkfű

150 g vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

50 g sertészsír

1 tk paradicsompüré

1 kg sütőtök

200 g alma

40 g vaj


 

1 A húst tisztítsuk meg, dörzsöljük be a fűszerekkel, majd pihentessük 60 percig. A zöldségeket hámozzuk meg, szeleteljük fel.

2 Forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben, majd pirítsuk rajta körbe a fűszeres húsdarabot. Ezután tegyük egy tűzálló tálba a zsírral együtt. Öntsünk a serpenyőbe 200 ml vizet, forraljuk fel, és oldjuk fel a leragadt pörköket. A paradicsompürével együtt adjuk a húshoz. Végül tegyük mellé a szeletelt zöldségeket.

3 Fedjük le a tálat egy darab alufóliával, és pároljuk a húst 160 fokon 45 percig. Közben kb. 10 percenként locsoljuk meg a húst a pecsenyelével. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A sütőtököt hámozzuk meg, daraboljuk fel, és magozzuk ki. Tegyük egy másik edénybe, és toljuk ezt is a sütőbe. Süssük a tököt és a húst további 45 percig.

4 A megmosott almát szeleteljük 1 cm vastagságúra, a magokat távolítsuk el. Süssük aranyszínűre a felforrósított vajon. A sütési idő leteltével emeljük deszkára a húst, villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Akkor jó, ha könnyedén át tudjuk szúrni a villával, de a rostok nem esnek szét. Fedjük le az alufóliával, tegyük félre. Közben a szaftot szűrjük le, a zöldségek felét és a puha sütőtököt pürésítsük botmixerrel. A pihentetett pecsenyét szeleteljük fel, majd tálaljuk a zöldségpürével és a vajas almával.


 

Aszalt paradicsommal töltött csirkemell

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 375 kcal


 

Hozzávalók (4 személyre):

4 db nagyobb csirkemellfilé (kb. 800 g)

bors

100 g sajt

100 g aszalt paradicsom (olajban eltett)

2 ek. olaj

¼ tk. pirospaprika

2 ek. vaj

100 ml száraz fehérbor


 

1 A filéket mossuk meg, töröljük szárazra, és a vastag oldaluk felől vágjuk be őket úgy, hogy kiterítve téglalapokat kapjunk. Klopfoljuk ki őket, majd sózzuk, borsozzuk meg. A sajtot vágjuk hasábokra, a paradicsomot apróra.

2 A sajtot és a paradicsomot rendezzük el egy vékony csíkban a húslapok közepén. Tekerjük fel őket, kötözzük meg. Keverjük el az olajban a pirospaprikát, és dörzsöljük be vele a húst.

3 Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat. Tegyük bele a töltött csirkemelleket, majd nagy lángon pirítsuk aranyszínűre. Öntsük melléjük a bort, forraljuk néhány percig, majd adjunk hozzá 100 ml vizet, és fedő alatt pároljuk őket puhára. Végül fedő nélkül pirítsuk meg a húst. Tegyük deszkára, takarjuk le alufóliával, és pihentessük néhány percig. Szeletelve tálaljuk.


 

Sütőtökös gnocchi 


 

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 425 kcal


(Hozzávalók 4 személyre):

200 g sütőtök (tisztítva mérve)

250 g főzni való burgonya

350 g finomliszt + a deszkára

1 db tojás

frissen reszelt szerecsendió

40 g vaj


 

1 A meghámozott, kimagozott sütőtököt vágjuk szeletekre. A burgonyát mossuk meg, töröljük szárazra. Tegyük mindet sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük együtt a 180 fokos sütőben kb. 30 percig. A puhára sült tököt vegyük ki, a burgonyát süssük még 30-40 percig.

2 A sütőtököt törjük át. A krumplit még melegen hámozzuk meg, törjük át ezt is, forgassuk a tökhöz. Adjuk hozzá a lisztet meg a tojást, ízesítsük sóval és szerecsendióval, majd lisztezett felületen gyúrjuk át. Nyújtsuk 2 cm vastag téglalappá, vágjuk 2 cm széles csíkokra. Sodorjuk rudakká, vágjuk 1,5 cm-es darabokra. Villával lapítsuk el kissé.

3 Tegyük a gnocchit adagonként egy nagy lábas forrásban lévő sós vízbe. Miután feljött a víz tetejére, főzzük még 3 percig. Szűrőlapáttal szedjük ki, csepegtessük le, forgassuk a felforrósított vajba. Zöldfűszerrel és kekszmorzsával tálalhatjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek