Készítsünk olyan fogásokat, amelyek néhány ezer forintból elkészíthetőek, de mégis kellően laktatóak, és az egész családot elkápráztatjuk velük.
Bakonyi palacsinta
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 470 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
A palacsintához:
200 g finomliszt
2 db tojás
300 ml tej
200 ml szénsavas ásványvíz
1 csipet só
olaj a sütéshez
A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
2 ek. olaj
500 g szeletelt gomba
só
frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
2 ek. finomliszt
1 csokor petrezselyem
300 g tejföl + a tálaláshoz
1 csapott tk. édes-nemes pirospaprika
1 A palacsintához habverővel dolgozzuk össze a hozzávalókat.
2 A töltelékhez hámozzuk meg a hagymát, vágjuk finomra, és fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, sózzuk és borsozzuk meg. Keverjük bele a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Hintsük meg a liszttel, forgassuk hozzá a megmosott, finomra vágott petrezselymet meg a tejfölt, és szórjuk meg a pirospaprikával. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.
3 Olajozzunk ki egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőt. Merjünk bele egy kisebb merőkanálnyit a tésztamasszából. Süssük néhány percig, majd spatulával óvatosan fordítsuk meg a palacsintát, és a másik oldalát is süssük aranyszínűre. Ugyanígy süssünk palacsintákat az összes tésztából. Végül töltsük meg mindet a tejfölös-gombás keverékkel, és tálaljuk egy kevés tejföllel.
Újhagymás-kapros burgonyafőzelék
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy adag: 850 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
1 csokor újhagyma
1 kg burgonya
1 ek. vaj
2 db babérlevél
pirospaprika
só
1 csokor kapor
200 g kolbász
tejföl
1 Az újhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra. Egy lábasban a felforrósított vajon fonnyasszuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a krumplit, néhány percig kevergetve pároljuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a babérleveleket, 1 csipet pirospaprikát, sózzuk meg, és főzzük puhára.
2 Vegyük ki a babérleveleket. A burgonya harmadát szedjük ki tálba, szűrjük hozzá a főzőlét, majd botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a lábasba, és keverjük el. Ismét sózzuk meg, és keverjük hozzá a leöblített, finomra vágott kaporleveleket. Forraljunk egyet a főzeléken, és vegyük le a tűzről.
3 A kolbászt aprítsuk fel, süssük ropogósra száraz serpenyőben. A főzeléket kanalazzuk tányérokba, díszítsük 1-1 evőkanál tejföllel és a ropogós kolbászmorzsával.
Zöldborsós csirkemáj
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 325 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
500 g csirkemáj
1 db zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
3 ek. olaj
250 g zöldborsó (fagyasztott)
1 tk. édes-nemes pirospaprika
só
frissen őrölt bors
1 A csirkemájat mossuk meg, gondosan tisztítsuk meg, és hagyjuk lecsepegni. A zöldpaprikát is mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk kockákra. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk finomra. Egy serpenyőben a felforrósított olajon fonnyasszuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a zöldpaprikát is, pirítsuk néhány percig.
2 Adjuk a hagymás alaphoz a zöldborsót, hintsük meg a pirospaprikával, keverjük el. Sózzuk és borsozzuk meg, öntsük fel 100 ml vízzel, és fedő alatt pároljuk 10 percig. Végül forgassuk bele az előkészített májat, és fedő alatt, közepes hőmérsékleten főzzük készre további kb. 10 perc alatt. Petrezselymes burgonyával tálalhatjuk.
Sült lapocka sütőtökpürével és sült almával
Elkészítési idő: 120 perc + pácolás
Egy adag kb.: 1020 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
800 g sertéslapocka
só
frissen őrölt bors
½ tk. őrölt rozmaring
½ tk. morzsolt kakukkfű
150 g vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g sertészsír
1 tk paradicsompüré
1 kg sütőtök
200 g alma
40 g vaj
1 A húst tisztítsuk meg, dörzsöljük be a fűszerekkel, majd pihentessük 60 percig. A zöldségeket hámozzuk meg, szeleteljük fel.
2 Forrósítsuk fel a zsírt egy serpenyőben, majd pirítsuk rajta körbe a fűszeres húsdarabot. Ezután tegyük egy tűzálló tálba a zsírral együtt. Öntsünk a serpenyőbe 200 ml vizet, forraljuk fel, és oldjuk fel a leragadt pörköket. A paradicsompürével együtt adjuk a húshoz. Végül tegyük mellé a szeletelt zöldségeket.
3 Fedjük le a tálat egy darab alufóliával, és pároljuk a húst 160 fokon 45 percig. Közben kb. 10 percenként locsoljuk meg a húst a pecsenyelével. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A sütőtököt hámozzuk meg, daraboljuk fel, és magozzuk ki. Tegyük egy másik edénybe, és toljuk ezt is a sütőbe. Süssük a tököt és a húst további 45 percig.
4 A megmosott almát szeleteljük 1 cm vastagságúra, a magokat távolítsuk el. Süssük aranyszínűre a felforrósított vajon. A sütési idő leteltével emeljük deszkára a húst, villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Akkor jó, ha könnyedén át tudjuk szúrni a villával, de a rostok nem esnek szét. Fedjük le az alufóliával, tegyük félre. Közben a szaftot szűrjük le, a zöldségek felét és a puha sütőtököt pürésítsük botmixerrel. A pihentetett pecsenyét szeleteljük fel, majd tálaljuk a zöldségpürével és a vajas almával.
Aszalt paradicsommal töltött csirkemell
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 375 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db nagyobb csirkemellfilé (kb. 800 g)
só
bors
100 g sajt
100 g aszalt paradicsom (olajban eltett)
2 ek. olaj
¼ tk. pirospaprika
2 ek. vaj
100 ml száraz fehérbor
1 A filéket mossuk meg, töröljük szárazra, és a vastag oldaluk felől vágjuk be őket úgy, hogy kiterítve téglalapokat kapjunk. Klopfoljuk ki őket, majd sózzuk, borsozzuk meg. A sajtot vágjuk hasábokra, a paradicsomot apróra.
2 A sajtot és a paradicsomot rendezzük el egy vékony csíkban a húslapok közepén. Tekerjük fel őket, kötözzük meg. Keverjük el az olajban a pirospaprikát, és dörzsöljük be vele a húst.
3 Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat. Tegyük bele a töltött csirkemelleket, majd nagy lángon pirítsuk aranyszínűre. Öntsük melléjük a bort, forraljuk néhány percig, majd adjunk hozzá 100 ml vizet, és fedő alatt pároljuk őket puhára. Végül fedő nélkül pirítsuk meg a húst. Tegyük deszkára, takarjuk le alufóliával, és pihentessük néhány percig. Szeletelve tálaljuk.
Sütőtökös gnocchi
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 425 kcal
(Hozzávalók 4 személyre):
200 g sütőtök (tisztítva mérve)
250 g főzni való burgonya
350 g finomliszt + a deszkára
1 db tojás
só
frissen reszelt szerecsendió
40 g vaj
1 A meghámozott, kimagozott sütőtököt vágjuk szeletekre. A burgonyát mossuk meg, töröljük szárazra. Tegyük mindet sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük együtt a 180 fokos sütőben kb. 30 percig. A puhára sült tököt vegyük ki, a burgonyát süssük még 30-40 percig.
2 A sütőtököt törjük át. A krumplit még melegen hámozzuk meg, törjük át ezt is, forgassuk a tökhöz. Adjuk hozzá a lisztet meg a tojást, ízesítsük sóval és szerecsendióval, majd lisztezett felületen gyúrjuk át. Nyújtsuk 2 cm vastag téglalappá, vágjuk 2 cm széles csíkokra. Sodorjuk rudakká, vágjuk 1,5 cm-es darabokra. Villával lapítsuk el kissé.
3 Tegyük a gnocchit adagonként egy nagy lábas forrásban lévő sós vízbe. Miután feljött a víz tetejére, főzzük még 3 percig. Szűrőlapáttal szedjük ki, csepegtessük le, forgassuk a felforrósított vajba. Zöldfűszerrel és kekszmorzsával tálalhatjuk.