Tormás palacsinta? Kapros bárányleves? Ugye a te érdeklődésedet is felkeltettük!
A húsvét legősibb jelképe a bárány, melynek nagyon régóta hagyománya van az ünnepi asztalon. Ilyen a torma is, ami az életerő jelképe és remek kiegészítője a karakteres húsoknak. Most a Fanny magazin segítségével izgalmas recepteket mutatunk be, kis csavarral: nem kell lemondani a hagyományos hozzávalókról, mégis feldobhatjuk az ünnepi étkezéseket!
Hozzávalók (4 személyre): 50 g libazsír * 2 fej vöröshagyma * 600 g báránylapocka * 1 csokor kapor * ½ db kezeletlen citrom héja és leve * 2 babérlevél * 2 szál sárgarépa * 1 szál petrezselyemgyökér * 200 ml tejföl * 1 evőkanál liszt * só
Elkészítés:
1. A libazsíron futtassuk meg a felvágott hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott húst. Ha már fehérre sültek a húskockák, tegyük hozzá a fél csokor összevágott kaprot, engedjük fel kevés vízzel.
2. Rakjuk bele a citromhéjat és a babérlevelet is. Pároljuk félig puhára a húst. Ekkor adjuk hozzá a félkarikára vágott gyökérzöldségeket. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy összesen másfél liter legyen a leves. Ha minden megfőtt, sűrítsük be tejfölös habarással. Végül ízesítsük sóval, a maradék kaporral és a citromlével.
Elkészítési idő: 80 perc
1 adag: 310 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
A bárányhoz: 4 szelet báránycomb * só * bors * 1 teáskanál őrölt kakukkfű * 1 teáskanál őrölt rozmaring * 2 gerezd fokhagyma * 100 ml száraz fehérbor vagy rozé * zsiradék
A puliszkához: 1 gerezd fokhagyma * só * bors * 2 szál újhagyma * 200 g kukoricadara * 1 kávéskanál őrölt rozmaring * 1 kis csokor petrezselyem zöldje
A zöldségraguhoz: 3 fej lila hagyma * olívaolaj * 200 g zöld és fekete magozott olajbogyó * 1 kis üveg kapribogyó * 2 gerezd fokhagyma * 1 kis csokor petrezselyem zöldje * 1 nagy marék koktélparadicsom
Elkészítés:
1. Dörzsöljük be a húst sóval és borssal, majd az őrölt fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Hagyjuk állni fél órát-órát, hogy magába szívja a fűszerek zamatát.
2. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk kevés zsiradékot, és süssük meg rajta a hússzeletek mindkét oldalát. Öntsünk alá egy pici bort, tegyünk a serpenyőre egy fedőt, és pároljuk saját levében a húst. Gyakran nézzünk rá, és mindig öntsünk alá egy kevés bort, ha szükséges. Ha már puha a bárány, akkor vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára.
3. A puliszkához forraljunk fel egy liter vizet egy gerezd apróra vágott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, két szál apróra vágott újhagymával. Szórjuk bele a darát, adjuk hozzá az őrölt rozmaringot, és főzzük kevergetve 5-10 percig. Ha kész, keverjük hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét is.
4. Hideg vízzel öblítsünk ki egy kisebb szögletes, hosszúkás formát, és öntsük bele a masszát. Hagyjuk szobahőmérsékleten dermedni. Tálalás előtt borítsuk deszkára, szeleteljük fel.
5. A zöldségraguhoz kockázzuk fel a meghámozott hagymát, és kezdjük el kevés olívaolajon sütni. Pár perc múlva adjuk hozzá a leszűrt olíva- és kapribogyót, a kétgerezdnyi zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselyem zöldjét. Ismét pár perc múlva dobjuk bele a félbevágott koktélparadicsomot, de ezzel már épp csak összeforrósítjuk, hogy még ne essen szét a paradicsom. Kóstoljuk meg, valószínűleg nincs szükség sózásra, mert az olíva- és a kapribogyó megadja a szükséges ízesítést.
Elkészítési idő: 120 perc+pácolás
1 adag: 700 kcal
Hozzávalók: 4-8 db báránycsülök * só * 1 csokor friss bazsalikom * 2 fej vöröshagyma * 2 db paradicsom * 2 db zöldpaprika * 1 kis fej fokhagyma *
150 g libazsír
A gombóchoz: 500 g főtt burgonya * 1 db tojás * 1 evőkanál libazsír * só * kb. 300 g liszt * 50-100 g vaj * 1 csokor petrezselyem zöldje * 1 tálca zsázsa
olívaolaj * 400 g koktélparadicsom
Elkészítés:
1. Dörzsöljük be a húsdarabokat sóval és az összemorzsolt bazsalikomlevelekkel. Tegyük egy tepsibe a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát. Fektessük rá a befűszerezett húst. Rakjuk mellé a félbevágott fokhagymafejet is. Öntsük rá a megolvasztott libazsírt, valamint a vizet. Fedjük le és tegyük 160 fokos sütőbe és pároljuk bő egy órán át. Ha megpuhult, vegyük le róla a takarást. Állítsuk a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és körülbelül tíz perc alatt pirítsuk meg a húst.
2. A burgonyát még forrón törjük át. Ha lehűlt, keverjük hozzá a tojást, a libazsírt, egy nagy csipet sót, majd gyúrjuk össze annyi liszttel, amennyit felvesz.
3. Gyúrjunk belőle kis diónyi gombócokat (főzés közben nőni fognak). Egy csipet sóval forraljunk vizet, és a gyöngyöző vízben főzzük ki a gombócokat. Egy serpenyőben a felforrósított vajon futtassuk meg a felaprított petrezselyem zöldjét és a zsázsát, szedjük rá a gombócokat, forgassuk át. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, és nagyon rövid ideig süssük benne a koktélparadicsomokat, épp hogy csak kicsit megrogyjon a héjuk, de még nyersek maradjanak. Tálaljuk a burgonyagombóccal és a hússal.
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 890 kcal
Hozzávalók (4 személyre): 300 ml tej * 2 db tojás * 75 ml olaj * 1 csipet só * 200 g liszt * 1/2 csomag sütőpor * 1-2 evőkanál ecetes reszelt torma * 1 kis csokor petrezselyem zöldje * 4-5 db hónapos retek * 200 ml ásványvíz * vaj a sütéshez
A mártáshoz: 50 g vaj * 1 kis csokor újhagyma * 2 púpozott evőkanál keményítő * 200 ml tejszín * 100 ml víz * 1 evőkanál reszelt sajt * só
Elkészítés:
1. Öntsük a tejet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojást, az olajat, a csipet sót, és alaposan keverjük össze. Mérjük hozzá a lisztet és a sütőport, és keverjük sűrű, krémszerű tésztává. Ezután keverjük hozzá a tormát, az összevágott petrezselyem zöldjét és a felkockázott retket. Végül adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet is.
2. Felforrósított palacsintasütőben egy-egy borsónyi vajon süssünk kisebb, vastagabb palacsintákat.
3. A mártáshoz a felolvasztott vajon futtassuk meg a felkarikázott újhagymát. Szórjuk meg a keményítővel, majd öntsük fel a tejszín és a víz keverékével. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Vegyük le, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk. Tálaljuk sonkával, retekkel.
Elkészítési idő: 25 perc
1 adag: 280 kcal
Hozzávalók (1 rúdhoz):
A tésztához: 100 ml tej * 100 g vaj * 250 g liszt * ½ csomag instant élesztő * 1 db tojás * 1 kávéskanál só * 1 csipet cukor * 1 tojássárgája a kenéshez
A kolbászkrémhez: 250 g kolbász * 1 kávéskanál ecetes torma * 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
1. A tejet és a vajat melegítsük kézmelegre és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a lisztet, az élesztőt, a tojást, a sót és a cukrot, és dagasszuk ki. Nagyon ragacsos a tészta, de nem kell tőle megijedni, kezelhető lesz a végén. Letakarva hagyjuk fél órán át pihenni.
2. Amíg kel, készítsük el a kolbászkrémet. A kolbász héját húzzuk le, daráljuk le a kolbászt. Ízesítsük kis tormával és mustárral.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagra. Kenjük meg a kolbászkrémmel, majd formázzuk úgy, mint a karácsonyi bejglit: a két szélén hajtsuk fel a tésztát, majd csavarjuk fel. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert tojással, hagyjuk megszáradni rajta, majd tegyük be a hűtőszekrénybe egy órára. Vegyük ki, hagyjuk megkelni. Újra kenjük át a maradék tojással, majd 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt süssük készre.
Elkészítési idő: 70 perc+pihentetés