Segítünk, hogy milyen finom falatokkal kényeztethetjük magunkat a premenstruációs (PMS) időszakban. Ezekkel az ételekkel garantáltan kisimultabban vehetjük az akadályokat.
A Fanny magazin ebben is segít a nőknek. Mutatjuk a leghasznosabb tippeket.
1. Tipp: Lazacot enni nagyon egészséges PMS idején is. Tele van omega-3 zsírsavakkal, ami csökkenti a depresszió mértékét.
Lazacsteak tejszínes spenóttal és gombával
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
500 g csiperkegomba
500 g spenót
6 ek olívaolaj
300 ml cukrozatlan habtejszín
só
frissen őrölt bors
4 szelet 150 g-os bőrös lazacfilé
1. A hagymát hámozzuk meg, hosszában vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel, és bontsuk szálakra. A gombát tisztítsuk meg, szeleteljük fel. A spenótot is tisztítsuk meg. Egy lábasban forrósítsuk fel az olaj felét, süssük rajta üvegesre a hagymát. Forgassuk hozzá a gombát, pirítsuk addig, míg a folyadék el nem párolog. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük az egészet addig, míg a tejszín kissé besűrűsödik, a spenótlevelek pedig összeesnek.
2 Közben a halat mossuk meg, sózzuk, borsozzuk meg. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat. Tegyük rá a lazacot a bőrével lefelé, és süssük 4 percig. Ez után fordítsuk meg, majd így is süssük 3 percig. Végül sózzuk, borsozzuk meg, és tálaljuk a tejszínes zöldségekkel.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 515 kcal
2.Tipp: A PMS okozta falásrohamokat csökkenthetik a fehérjében gazdag fogások, amik jobban eltelítik az embert és lassabban emelik meg a vércukorszintet.
Nizzai saláta
Hozzávalók (4 személyre):
2 db burgonya
4 db tojás
100 g konyhakész salátakeverék
200 g koktélparadicsom
200 g fekete olajbogyó
250 g konzerv tonhal (natúr lében)
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
só
¼ fej lila hagyma
1. Az alaposan megmosott burgonyát héjában, bő vízben főzzük meg, hűtsük langyosra, hámozzuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt követően vágjuk kisebb darabokra. A tojásokat főzzük keményre 10 perc alatt, majd hideg vízzel öblítsük le, és hagyjuk kihűlni. Hámozzuk meg, és vágjuk cikkekre.
2 A salátakeveréket osszuk szét 4 tányérba. Tegyük rá a megmosott, félbevágott paradicsomokat, az olajbogyókat, a darabolt tonhalat, a burgonyakockákat és a tojáscikkeket.
3 Az olívaolajat keverjük ki a citromlével és egy csipet sóval. A lila hagymát hámozzuk meg, karikázzuk fel, bontsuk gyűrűkre, rendezzük el a többi alapanyagon. Végül csorgassuk a salátára a citromos öntetet.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 260 kcal
3. Tipp: A rostokban gazdag brokkoli tele van A- C-, és E-vitaminnal, amire minden nőnek szüksége van a PMS időszakában. Valamint segít a puffadás leküzdésében is.
Zöldséges tészta
Hozzávalók (4 személyre):
250 g brokkoli
½ db zöld kaliforniai paprika
só
100 g ceruzabab (fagyasztott)
100 g cukorborsó (fagyasztott)
350 g penne
4 ek vaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
150 g görög joghurt
½ csokor snidling
1. A brokkolit mossuk meg, bontsuk apró rózsákra. A paprikát mossuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Egy lábasban forraljunk sós vizet. Amikor lobogva forr, tegyük bele a brokkolit, 2 perc múlva szűrőkanállal szedjük szűrőbe, hideg vízzel öblítsük le. Hagyjuk újra felforrni a vizet, és ismételjük meg a balnsírozást a zöldbabbal (kb. 3 perc főzés), majd a cukorborsóval is (kb. 2 perc). Egy kevés főzőlét tegyük félre.
2. A tésztát főzzük ki forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Szűrjük le, és csepegtessük le. A vajat forrósítsuk fel, pirítsuk meg rajta a paprikát, adjuk hozzá a blansírozott zöldségeket, pirítsuk az egészet 1-2 percig.
3. A fokhagymát hámozzuk meg, zúzzuk össze, fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. Keverjük hozzá a joghurtot és a félretett főzőlét. Sózzuk meg, forraljuk néhány percig. Forgassuk össze a kifőtt tésztát és a zöldségeket, végül locsoljuk meg a joghurtmártással, és szórjuk meg egy kevés felaprított snidlinggel. Frissen őrölt borssal és csilipehellyel tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 430 kcal
4. Tipp: A gyömbér nemcsak a menstruáció okozta görcsöket segít enyhíteni, de előtte is bevethető lelki egyensúlyunk megtartása érdekében, hiszen remek kiegyensúlyozó hatása van.
Gyömbéres keksz
Hozzávalók (40 darabhoz):
225 g vaj
200 g barna cukor
1 tasak vaníliás cukor
60 g méz
2 db tojásfehérje
350 g liszt
2 tk szódabikarbóna
só
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt szegfűszeg
200 g porcukor
1 Keverjük habosra a felkockázott puha vajat a barna és a vaníliás cukorral. A tojásfehérjéket verjük fel habbá a mézzel.
2 Szitáljuk tálba a lisztet, a szódabikarbónát, 1 csipet sót és a fűszereket. Dolgozzuk össze a cukros vajjal, valamint a mézes tojáshabbal. Csomagoljuk a tésztát folpakba, majd tegyük be a hűtőbe 60 percre.
3 Csipkedjük a tésztát 40 darabra. Gömbölyítsük ki mindet, hempergessük meg a porcukorban. Ezután egy pohárral lapítsuk ki, majd rendezzük el sütőpapírral bélelt sütőtálcákban. Végül süssük aranyszínűre a kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy darab: 108 kcal
5. Tipp: A banán segít jókedvűnek és energikusnak maradni, ami extra segítség ezekben a napokban.
Banános zabpehelykorong
Hozzávalók (16 darabhoz):
2 csésze (kb. 250 ml-es) zabpehely
2 db banán
½ tk vaníliaaroma
50 g fehér csokoládé
olaj a tepsihez
1 A zabpelyhet tegyük késes aprítóba, és daráljuk liszt finomságúra.
2 A banánokat hámozzuk meg, törjük át villával, és dolgozzuk össze a darált zabpehellyel. Azután adjuk hozzá a vaníliaaromát és a felaprított fehér csokoládét.
3 Kenjünk ki egy kevés olajjal egy tepsit, és halmozzunk bele kis kupacokat a zabpelyhes masszából. Lapítsuk le azokat egy spatulával, majd süssük a 175 fokra előmelegített sütőben 9-12 percig. Végül vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a korongokat.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy darab: 140 kcal