Aki járt már valaha az amerikai kontinens északi részén, az tudja, hogy az emberek valóságos cinamon roll lázban égnek. Ez persze nem véletlen: ez az isteni csemege minden morzsájában mennyei étek! A tésztája puha, a tökéletes krémes és fahéjas, az ezt leöntő cukros szirup pedig olyannyira omlóssá és csúszóssá teszi a desszertet, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Közel sem olyan az ízvilága, mint a hazai fahéjas csigának. Ebben van valami extra, amit a hazai pékségek nem tudnak produkálni. Nem fogunk kertelni: rengeteg benne a kalória. De ha egyszer csaló napot akarunk tartani, elképzelni sem tudunk ehhez jobb partnert! A Mindmegette pedig most megszerezte az eredeti, amerikai receptet. Mutatjuk!
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
25 dkg tej
2 ek cukor
1 ek instant élesztő
42 dkg liszt
1 tk só
1 db nagy tojás
3 ek puha vaj A töltelékhez:
17 dkg olvasztott vaj
22 dkg barna cukor
2 ek őrölt fahéj
A mázhoz:
12 dkg puha krém sajt
6 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
0.5 tk vaníliakivonat
1 ek tej
ELKÉSZÍTÉS
Fél deci tejet meglangyosítunk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belekeverjük a szárított élesztőt, és hagyjuk egy kicsit felfutni.
A lisztet robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, beleöntjük a maradék tejet és cukrot, a felfutott élesztőt és a tojást.
Alacsony fordulaton kezdjük dagasztani a tésztát, és ha összeállt, több részletben beledolgozzuk a puha vajat is.
6-8 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd kivajazott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kb. 22 × 32 cm-es tepsit kivajazunk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 × 50 cm-es téglalappá, és megkenjük az olvasztott vajjal.
Egy kis tálkában összekeverjük barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd egyenletesen a vajas tésztalap tetejére szórjuk.
Hosszában szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, majd egy éles késsel 12 szeletre vágjuk.
A szeleteket szorosan a kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni 45 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 15-20 perc alatt a tekercseket szép aranybarnára sütjük.
Míg sülnek a tekercsek, elkészítjük el a mázt. Ehhez kézi robotgéppel kihabosítjuk a krémot a vajjal, a porcukorral és a vaníliakivonattal. Adunk hozzá annyi tejet, hogy könnyen kenhető állagú krémet kapjunk.
A kisült fahéjas tekercseket még melegen lekenjük a krémmázzal, és azonnal tálaljuk. Hűtőben 4-5 napig tárolhatjuk.