recept

Mutatjuk az amerikaiak kedvencét: íme az isteni fahéjas tekercs receptje

Létrehozva: 2024.05.26.

Íme az amerikaiak kedvenc csodareceptje.

Aki járt már valaha az amerikai kontinens északi részén, az tudja, hogy az emberek valóságos cinamon roll lázban égnek. Ez persze nem véletlen: ez az isteni csemege minden morzsájában mennyei étek! A tésztája puha, a tökéletes krémes és fahéjas, az ezt leöntő cukros szirup pedig olyannyira omlóssá és csúszóssá teszi a desszertet, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Közel sem olyan az ízvilága, mint a hazai fahéjas csigának. Ebben van valami extra, amit a hazai pékségek nem tudnak produkálni. Nem fogunk kertelni: rengeteg benne a kalória. De ha egyszer csaló napot akarunk tartani, elképzelni sem tudunk ehhez jobb partnert! A Mindmegette pedig most megszerezte az eredeti, amerikai receptet. Mutatjuk! 

Nincs istenibb, mint a fahéjas tekercs! 

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 25 dkg tej
  • 2 ek cukor
  • 1 ek instant élesztő
  • 42 dkg liszt
  • 1 tk
  • 1 db nagy tojás
  • 3 ek puha vaj
    A töltelékhez:
  • 17 dkg olvasztott vaj
  • 22 dkg barna cukor
  • 2 ek őrölt fahéj

A mázhoz:

  • 12 dkg puha krém sajt
  • 6 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 0.5 tk vaníliakivonat
  • 1 ek tej

ELKÉSZÍTÉS

  1. Fél deci tejet meglangyosítunk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belekeverjük a szárított élesztőt, és hagyjuk egy kicsit felfutni.
  2. A lisztet robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, beleöntjük a maradék tejet és cukrot, a felfutott élesztőt és a tojást.
  3. Alacsony fordulaton kezdjük dagasztani a tésztát, és ha összeállt, több részletben beledolgozzuk a puha vajat is.
  4. 6-8 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd kivajazott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Egy kb. 22 × 32 cm-es tepsit kivajazunk.
  6. A megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 × 50 cm-es téglalappá, és megkenjük az olvasztott vajjal.
  7. Egy kis tálkában összekeverjük barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd egyenletesen a vajas tésztalap tetejére szórjuk.
  8. Hosszában szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, majd egy éles késsel 12 szeletre vágjuk.
  9. A szeleteket szorosan a kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni 45 percig.
  10. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 15-20 perc alatt a tekercseket szép aranybarnára sütjük.
  11. Míg sülnek a tekercsek, elkészítjük el a mázt. Ehhez kézi robotgéppel kihabosítjuk a krémot a vajjal, a porcukorral és a vaníliakivonattal. Adunk hozzá annyi tejet, hogy könnyen kenhető állagú krémet kapjunk.
  12. A kisült fahéjas tekercseket még melegen lekenjük a krémmázzal, és azonnal tálaljuk. Hűtőben 4-5 napig tárolhatjuk.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek