Eljött a málnaszezon. Akinek van otthon a veteményes kertje, bizonyára ültetett málnát, hiszen rendkívül hálás gyümölcs. A kötözésen és az esetleges permetezésen kívül nincs semmi dolgunk vele, cserébe isteni bogyós, egészséges gyümölcsöket hoz. Ráadásul a boltban igen drágán mérik a grammját, így nagyon hasznos, ha megtermeljük otthon magunknak. Az ügyesebb bokrok már hoztak is termést, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy milyen finomságokat készítünk majd belőle. Mutatunk egy kiváló tippet a Mindmegettéről.
Hozzávalók:
A málnakrémleveshez:
50 dkg málna
4 dl víz
2 dl fehérbor
kristálycukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1 dl tejszín
A mentás túrógombóchoz:
25 dkg túró
10 dkg búzadara
csipet só
1 db tojás
ízlés szerint menta
ELKÉSZÍTÉS
A málnát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, tegyük egy edénybe, öntsük fel a vízzel és a borral. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot, szegfűszeget, őrölt fahajat és reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig.
Ezután vegyük le a tűzről, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe. Tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Kevergetve forraljuk újra fel, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hűtsük langyosra.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, az egész tojást és az apróra összevágott mentát. Keverjük alaposan össze, majd tegyük be legalább 1 órára a hűtőbe.
A hűtőből kivett túrós masszából vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Amikor már feljöttek a gombócok a víz tetejére és puhára főttek, szedjük ki egy szűrőkanállal, hideg vízzel öblítsük le.
Tálaláskor a langyosra hűtött málnalevest a mentás túrógombóccal kínáljuk.