Amikor gyerekek voltunk, keményen harcoltunk a menzás ízek ellen. Utáltuk a főzelékeket és a különféle húsokat, és csak arra vágytunk, hogy édesanyánk főztjét ehessük. Felnőtt fejjel azonban a régi menzás ízek átértékelődtek, és kellemes, nosztalgikus emlékek társulnak hozzájuk. Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének első oldalain arról ír, hogy a különféle illatok és ízek miképpen hozhatnak elő egy-egy rég elfeledett képet a gyermekkorunkból. Talán ez az oka annak, hogy annyira szeretünk felnőttként régi menzás recepteket keresni. A Mindmegette most egy ilyet mutat: íme a piskótakocka csokiöntettel.
HOZZÁVALÓK
A piskótakockához:
4 db tojás
2.5 ek nádcukor
3.5 dkg barna rizsliszt
3 dkg zabpehelyliszt
1 tk sütőpor
1 tk citromlé A csokiöntethez:
5 dl laktózmentes tej
1 csom csokoládés pudingpor
1 ek kakaópor
2 ek nádcukor
ELKÉSZÍTÉS
A menzás piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a liszteket és a sütőport. Pár csepp citromlevet is adunk hozzá.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a lisztes masszához keverjük.
Az elkészült piskótatésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, sütőlemezre öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig, tűpróbáig sütjük.
A csokiöntet elkészítéséhez lábosban a tejet megmelegítjük. Beleszórjuk a pudingport és habverő segítségével – állandó keverés mellett – csomómentesen elkeverjük. Közben hozzáadjuk a kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű nádcukrot, vagy bármilyen más édesítőt. Néhány perc alatt készre főzzük. Akkor jó, ha kellően sűrű.
A megsült piskótát kivesszük a sütőből, rácson hagyjuk kihűlni. Kockára vágjuk és a csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.