Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell.
Ha a tökéletes baracklekvár elkészítése a cél, nem árt ismerned azt a trükköt, amit az olasz nők alkalmaznak. A receptúra náluk alapvetően három összetevőből áll, a lekvár elkészítése pedig pofonegyszerű. Nincs másra szükséged, mint citromlére, cukorra és természetesen a finom gyümölcsre. Amint a citromlé savassága a cukorral találkozik, természetes pektint alkot, ami gátat szab a baktériumok elszaporodásának. Így aki azt gondolja, hogy sárgabaracklekvár készítése folyamán elhagyható a zselésítő és a tartósítószer, annak bizony igaza van! Egyik sem kerül bele, ráadásul a szokásos sterilizálás is elmarad – írja a Ripost.
Hozzávalók:
3 kg friss, érett sárgabarack
1 nagyobb citrom leve
2,5 csésze cukor
Elkészítés:
Mosd meg a sárgabarackot, magozd ki és a gyümölcshúst aprítsd fel, majd tedd egy közepes méretű edénybe. Ezután add hozzá a cukrot és a citromlevet.
Az edényt közepesen alacsony lángon tedd fel főni, majd amikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről (20-25 perc). Botmixerrel finomíts a lekvár állagán. Kanalazd le a tetején lévő habot.
Öntsd a lekvárt tiszta üvegekbe. Az üveget előtte nem kell sterilizálni, mert megy majd lekvárral együtt a mélyhűtőbe. Csak annyi lekvárt mérj az üvegekbe, hogy a tető és a lekvár szintje között legalább 1 cm-nyi hézag maradjon. Az üvegek tetejét szorosan zárd le.
Hagyd állni a lekvárt 12-24 órára. Utána mehet a fagyasztóba.
Amikor ennél a lekvárból, tegyél egy üveggel a konyhapultra, másnap reggelre szépen kienged. A már felnyitott üveget hűtőben tárold. 3-4 napig friss, üde és illatos marad a lekvár.