Szépség

Ne költs ezreket maszkokra, így keverd ki őket friss alapanyagokból

B.

Létrehozva: 2024.06.24.

A idényzöldségeket és gyümölcsöket nem csak fogyasztani jó, hanem a bőrünkön használva is bámulatos hatást érhetünk el. Összegyűjtöttük a szezon nagy kedvenceiből készült házi arcpakolásokat.

Ragyogást adó málna

Már attól feltöltődünk, ha ránézünk az élénk színű bogyós gyümölcsre, ha pedig még pakolást is készítünk belőle, akkor a bőrünk is új élettel telítődik. Ugyanis antociánt tartalmaz, aminek az intenzív árnyalatot köszönheti, és ami az arcot is ragyogóvá teszi - írja a Fanny magazin. Ráadásul a magjai omega3 és omega6 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek eltüntetni az apró bőrhibákat és kiütéseket.

málna
Már attól feltöltődünk, ha ránézünk az élénk színű bogyós gyümölcsre Fotó: Pexels

Hozzávalók:

  • 6-8 szem málna
  • 1 zöld teafilter
  • 1 evőkanál beáztatott zabpehely

Elkészítése: Körülbelül egy percre áztassuk forró vízbe a zöld teás filtert, hagyjuk kihűlni, majd nyissuk ki a tasakot és a teafüvet keverjük össze a szétnyomkodott málnával és az előre beáztatott zabpehellyel.

Hogyan használjuk? A masszát terítsük el az arcunkon, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le.

Miért hatásos? Nemcsak a málna, hanem a zöld tea is segít abban, hogy felfrissüljön az arcbőrünk, míg a zabpehely segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy ragyogóbb legyen a megjelenésünk.

Mattító meggy

Ahogy megízleljük a savanykás gyümölcsöt, egyből összehúzódik kicsit a szánk. Pont ebben rejlik bőrszépítő titka is: összehúzza a pórusokat, emiatt nagyon jó hatása van a zsíros bőrre és a faggyútermelésre. Emellett nagyszerűen táplálja és frissíti a bőrt.

Hozzávalók:

  • 1 marék meggy
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • ½ evőkanál barna cukor

Elkészítése: A meggyet magozzuk ki, törjük össze egy villával és adjuk hozzá a joghurtot. Ha inkább egy radírozó hatású maszkot szeretnénk, akkor jöhet a nagyobb szemű barna cukor.

Hogyan használjuk? Ha csak a meggyes-joghurtos keveréket használjuk, akkor akár 20-30 percen keresztül is fent hagyhatjuk a bőrünkön, majd mossuk le bő, langyos vízzel. A cukros, radírozós változatnak tíz perc hatóidő is elég.

Miért hatásos? A meggyben lévő hatóanyagok frissítik és mattítják a bőrt, a joghurt pedig hidratálttá és rugalmassá teszi, míg a cukor segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől.

Nyugtató paradicsom

Nyáron el sem tudunk képzelni ízletesebbet egy friss paradicsomsalátánál, amit maximum bazsalikommal ízesítünk. Érdemes is minél többször bevetni ezt a pirosló csodát, mert nagyon jó gyulladáscsökkentő, és hatékony fegyver a zsíros bőrrel és a pattanásokkal szemben is.

paradicsom
Nagyon jó gyulladáscsökkentő, és hatékony fegyver a zsíros bőrrel és a pattanásokkal szemben is Fotó: Pexels

Hűsítő püré

Hozzávalók:

  • ½ paradicsom
  • 2 teáskanál zabpehely
  • 2 teáskanál natúr joghurt
  • 1 teáskanál lereszelt uborka

Elkészítése: a félbevágott paradicsomot hámozzuk meg és pürésítsük, majd keverjük össze a zabpehellyel, joghurttal és az uborkával.

Hogyan használjuk? Vigyük fel a bőrünkre, majd negyed óra elteltével öblítsük le bő, langyos vízzel.

Miért hatásos? Legszívesebben megennénk ezt a maszkot, aminek a hozzávalói mind egyszerre nyugtatják, hűsítik és hidratálják is a bőrünket.

Hidratáló cukkini

Grillezve, párolva, salátának – mindenhogy isteni ez a nyári finomság. Még pakolásként is! Szépítő erejét annak köszönheti, hogy nagyrészt vízből áll, emiatt tökéletesen hidratálja és tonizálja a kiszáradt bőrt.

Hozzávalók:

  • ¼ avokádó
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál citromlé
  • ¼ lereszelt cukkini (kisebb fajta)

Elkészítése: az avokádóból készítsünk pürét, majd keverjük el a mézzel és a citromlével. Végül forgassuk össze a finomra reszelt cukkinivel.

Hogyan használjuk? Hagyjuk hatni legalább 15-20 percig, majd bő, langyos vízzel öblítsük le az egészet.

Miért hatásos? Az avokádó magas zsírsavtartalma miatt újraéleszti a bőrt és fiatalos rugalmasságot biztosít, ahogy a méz is. A citromlé nemcsak arra jó, hogy az avokádó ne barnuljon be, hanem tonizálja is a bőrt.

Foltűző répa

Végre itt a friss és édeskés ízű sárgarépa szezonja! Ha már úgyis sokféle fogást készítünk belőle, hagyjunk meg legalább néhány karikát, amiből pakolást is kreálhatunk. Például olyat, ami elhalványítja a pigmentfoltokat és egyéb elszíneződéseket a bőrön, ami főleg nyáron lehet zavaró. Magas a béta-karotin tartalma, így villámgyorsan élettel telivé varázsolja a külsőnket és A-vitaminban is gazdag, így a ráncok ellen is hatásos.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál répapüré
  • 1 evőkanál szantálfapor (bioboltokban kapható)
  • ½ evőkanál citromlé

Elkészítése: A répát vágjuk kisebb darabokra, és főzzük körülbelül 10 percig. Miután kihűlt, a megfőtt répát nyomkodjuk össze, amíg pürét nem kapunk és keverjük össze a szantálfaporral és a citromlével.

Hogyan használjuk? Megtisztított arcra vigyük fel a pépet, és akár fél órán keresztül is fent hagyhatjuk a bőrön. Utána bő, langyos vízzel öblítsük le. Mindezt akár egy héten két-három alkalommal is megismételhetjük.

Miért hatásos? A répa mellett a szantálfapor és a citrom is segít a különböző foltok elhalványításában.

Gyulladáscsökkentő brokkoli

Ebben a nyári melegben igazán jól eshet egy finom, hűsítő brokkoli-krémleves, ami nem csak belsőleg táplál, hanem az arcbőrünket is ragyogóvá varázsolja. Amikor ezt az ínyencséget készítjük, néhány darab párolt brokkoli-virágot tegyünk félre az esti wellness-élményhez.

brokkoli Pexels
Néhány darab párolt brokkoli-virágot tegyünk félre az esti wellness-élményhez Fotó: Pexels / Illusztráció - Pexels

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze friss brokkoli
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál aloe vera gél 
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítése: Pároljuk meg a brokkolit, majd hagyjuk kihűlni. Ezután turmixoljuk össze úgy, hogy teljesen sima masszát kapjuk. Adjuk hozzá a joghurtot, az Aloe Vera gélt és az olajat, majd alaposan keverjük össze.

Hogyan használjuk? A megtisztított arcbőrre vigyük fel egy kis spatula segítségével, gondosan és egyformán oszlassuk el. Hagyjuk hatni 15-20 percig, majd langyos vízzel és egy puha törölköző segítségével mossuk meg és töröljük szárazra.

Miért hatásos? A brokkoliban lévő fitokemikáliák, mint például a sulforaphane, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amelyek segíthetnek csökkenteni a bőr irritációit és bőrpírt, emellett hidratáló és anti-aging hatással is rendelkezik.

Tisztító eper

Ki ne szeretné a nyár egyik nagy kedvencét, az epret? Isteni lédús gyümölcs lévén biztosan sokak konyhájában megtalálható. Néhány szemet mentsünk meg a falánk családtagok elől és készítsünk belőle frissítő és tisztító házi pakolást a ragyogás jegyében.

Hozzávalók:

  • 5-6 db friss eper
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál Aloe Vera gél
  • 1 evőkanál zabpehely

Elkészítés: Mossuk meg az epreket, majd egy villa segítségével törjük össze pépes állagúra. Adjuk hozzá a joghurtot, az Aloe Vera gélt és a zabpelyhet. Ez utóbbi el is hagyható, ha nem szeretnénk hámlasztani a bőrünket.

Hogyan használjuk? Az alaposan megtisztított arcbőrre vigyük fel a masszát, elkerülve a szem és a száj környékét és hagyjuk hatni 20 percig. Langyos vízzel mossuk le és finom mozdulatokkal töröljük szárazra az arcunkat.

Miért hatásos? Az eper természetes savtartalma segít eltávolítani a felesleges olajat és szennyeződéseket, ezáltal pedig tisztítja és frissíti az arcbőrt.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek