Fogpótlás

Pár éven belül piacra kerülhet a gyógyszer, ami visszanöveszti a fogakat

H. A.

Létrehozva: 2024.06.24.

A hírek szerint ősztől már embereken is tesztelni fogják.

Ha minden jól alakul egy közelgő klinikai vizsgálat során, 2030-ra piacra kerülhet az a gyógyszer, amely képes visszanöveszteni az elvesztett fogakat. Idén szeptembertől 30 felnőtt férfinak adják majd be intravénásan a gyógyszert, a biztonságot és hatékonyságot megfigyelő, I. fázisú vizsgálat részeként: ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen gyógyszert embereken is tesztelnek.

fog, fogsor, száj
Pár éven belül piacra kerülhet a gyógyszer, amelytől visszanőnek a fogak / Fotó: @Pexels

A korábbi, állatokon végzett kísérletek során a gyógyszer óriási potenciált mutatott az elvesztett fogazat újbóli megjelenésében: egyetlen adag is elegendő volt ahhoz, hogy a görényeknek újra kinőjön egy foga. A kísérletet vezető kutatók szerint a rágcsálók is jól tolerálták a gyógyszer jelenlegi változatát, káros hatásokról nem számoltak be, ami azt jelenti, hogy most már az embereknek is beadható, további tanulmányozás céljából.

A gyógyszer az USAG-1 nevű gén ellenanyagát tartalmazza, amely a BMP nevű növekedési faktorhoz kötődve gátolja a fogak növekedését. A kísérlet első szakaszát a japán Kiotói Kórházban tartják majd 11 hónapon keresztül, olyan egészséges egyének bevonásával, akiknek legalább egy foga hiányzik. Ha ez a kísérlet sikeres lesz, a kutatók azt tervezik, hogy megkezdik a gyógyszer adagolását veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeknek is, olyan, két és hét év közötti betegekkel kezdve, akiknek születésüktől fogva legalább négy foguk hiányzik.

Amennyiben ezek a soron következő kísérletek sikeresnek bizonyulnak, a kutatók szerint a gyógyszer hat éven belül széles körben is elérhetővé válhat, a veleszületett foghiányban szenvedők, valamint azok számára, akik szuvasodás vagy sérülés miatt vesztették el a fogukat

- írja a IFLScience.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek