Háztartási tipp

Egyszerű, de hatékony: így tüntetheted el a paradicsomfoltot a ruhából!

H. A.

Létrehozva: 2024.06.29.

A paradicsomfolttal még a legkiválóbb mosószernek is meggyűlik a baja, de szerencsére van egy megoldás, amellyel könnyedén eltávolíthatod!

A spagetti az egyik legnépszerűbb paradicsomos étel, de sokak kedvence a lecsó, vagy a töltött paprika is. Amit már kevésbé szívlelünk, az a paradicsomfolt a ruhánkon, amit különösen nehéz eltávolítani.

spagetti, paradicsomszósz
A paradicsomfolt eltávolítása ruhákból különösen nehéz / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Miért is olyan nehéz eltávolítani a paradicsomfoltot?

Azért, mert több komponens is van, amivel a tisztítószereknek meg kell birkóznia. Az egyik ilyen a tanninok csoportja, amelyek a paradicsom piros színét adják. A másik a zsírok, olajok, amelyek a legtöbb receptben szerepelnek. Ez a kombináció pedig igencsak megnehezíti a foltok eltávolítását.

 

Ezt tehetjük, ha leettük a ruhánkat

Először is öblítsük ki a ruhát hideg vízzel. (Soha ne meleggel, mert azzal csak megköt a folt az anyag szálaiban.) Jó megoldás, ha jéggel átdörzsöljük a foltot – ez akkor ajánlott, ha nem tudjuk gyorsan levenni a ruhát, például étteremben. Még jobb, ha kevés mosogatószert is dörzsölünk hideg vízzel a ruhába. Ezután jöhet a fehér ecet, vagy folttisztító, ha van kéznél. Ezt követően mehet a ruha a mosógépbe, és kimoshatjuk a szokásos hőmérsékleten - írja  a Mindmegette.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek