nyami

A legjobb retro ebéd a hétvégére: íme a szomszéd néni pörköltös gombóca

Létrehozva: 2024.06.21.

Mennyei csemege.

Mióta világ a világ, létezik idő- és értékszembesítés. Már az irodalomórákon is jól megtanultuk, hogy mit is jelent a fogalom: a múltban erkölcsösebb, jobb, minőségibb életet éltek, a jelen pedig silányabb. Ez a gondolat pedig nem csak a versekben jelenik meg, hanem számos egyéb területen is. Hányszor mondjuk immáron mi is, hogy bezzeg az én gyerekkorom jobb volt, mint a mai fiataloké. Emellett nosztalgikusan gondolunk vissza gyermekkorunk menzás ízeire, és a nagymama csodás receptjeire. A Mindmegette most igazi retrót hozott számunkra. Íme a csodás pörköltös gombóc receptje. 

íme a csodás pörköltös gombóc 

Hozzávalók: 

A gombócokhoz: 

  • 80 dkg burgonya  
  • 1 evőkanál zsír  
  • 1 tojás  
  • 15 dkg rétesliszt  
  • 1 teáskanál só  

A forgatáshoz: 

  • 2 evőkanál zsír  
  • 2 vöröshagyma  
  • 1 gerezd fokhagyma  
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika  
  • 4 dl tejföl  
  • só 
  • bors 

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a burgonyát, felkockázzuk, sós vízben jó puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Kiterítve hagyjuk kihűlni.
  2. Utána hozzákeverjük a lisztet, a sót, a zsírt, az egész tojást. Kicsi gombócokat formázunk a tésztából.
  3. Sós vizet forralunk, beledobjuk a gombócokat. Ha a víz újra felforrt, és feljöttek a gombócok, már szűrjük is le. 
  4. Egy nagy lábasban a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és még egy-két percig pároljuk együtt.
  5. Ekkor lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzávegyítjük a tejfölt.
  6. Beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt gombócokat, és még egyet forralunk rajta. Savanyúsággal kínáljuk. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek