Mióta világ a világ, létezik idő- és értékszembesítés. Már az irodalomórákon is jól megtanultuk, hogy mit is jelent a fogalom: a múltban erkölcsösebb, jobb, minőségibb életet éltek, a jelen pedig silányabb. Ez a gondolat pedig nem csak a versekben jelenik meg, hanem számos egyéb területen is. Hányszor mondjuk immáron mi is, hogy bezzeg az én gyerekkorom jobb volt, mint a mai fiataloké. Emellett nosztalgikusan gondolunk vissza gyermekkorunk menzás ízeire, és a nagymama csodás receptjeire. A Mindmegette most igazi retrót hozott számunkra. Íme a csodás pörköltös gombóc receptje.
Hozzávalók:
A gombócokhoz:
80 dkg burgonya
1 evőkanál zsír
1 tojás
15 dkg rétesliszt
1 teáskanál só
A forgatáshoz:
2 evőkanál zsír
2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
4 dl tejföl
só
bors
Elkészítés:
Meghámozzuk a burgonyát, felkockázzuk, sós vízben jó puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Kiterítve hagyjuk kihűlni.
Utána hozzákeverjük a lisztet, a sót, a zsírt, az egész tojást. Kicsi gombócokat formázunk a tésztából.
Sós vizet forralunk, beledobjuk a gombócokat. Ha a víz újra felforrt, és feljöttek a gombócok, már szűrjük is le.
Egy nagy lábasban a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és még egy-két percig pároljuk együtt.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzávegyítjük a tejfölt.
Beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt gombócokat, és még egyet forralunk rajta. Savanyúsággal kínáljuk.