Egészség

Jobb, ha orvoshoz fordulsz: ezek a szokatlan jelek a kézen gyilkos betegségre utalhatnak

Létrehozva: 2024.07.08.

Ez most tényleg nagyon fontos.

A szív egészsége egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Egyesült Királyságban, de a világ számos pontján is. Az ország összes halálesetének mintegy negyede évente szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható.

gyűjtés, adomány, segítség
Érdemes ezekre a kézproblémákra odafigyelni, súlyos betegségre utalhat Fotó: Shutterstock

Ez olyan állapotokat és betegségeket foglal magában, mint a szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a sztrók. A British Heart Foundation szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 7,6 millió ember él szív- és érrendszeri betegséggel, és ez a szám várhatóan növekedni fog. Azonnali diagnózis és kezelés nélkül ez veszélyesnek, sőt akár halálos kimenetelűnek is bizonyulhat.

Ezért rendkívül fontos, hogy észrevegyük a figyelmeztető jeleket. A szívprobléma egyes tünetei azonban nyilvánvalóbbak, mint mások. Például a szívdobogás és a mellkasi fájdalom jelezheti a problémát. Más jelek azonban szokatlanabbak lehetnek - köztük kettő, amelyek a kezdetekkben jelentkezhetnek. A dobverő ujjak és a kezek duzzanata egyaránt jelezhet szívproblémát.

Dobverő ujjak

Ez a jelenség, amelynek következtében az ujjak végei nagyobbnak tűnnek, és bunkósbotszerűvé válnak, szívbetegséget jelezhet. Ennél a tünetnél a körmök kiszélesedhetnek, és úgy tűnhet, hogy az ujjak oldala köré tekerednek. Kerek, domború formát is kialakíthatnak, ami egy fejjel lefelé fordított kanál benyomását kelti. Az amerikai Cleveland Clinic ezt úgy írja le, mintha a körmök "lebegnének", és "nem igazán kapcsolódnak az ujjhoz". A púposodás általában a vér tartósan alacsony oxigénszintjének, az úgynevezett hipoxémiának az eredménye.

Pontosabban, ezek az alábbi szív- és érrendszeri problémák következménye lehet:

  • Aorta aneurizma: Kidudorodás a test legnagyobb artériájának falában
  • Veleszületett szívbetegség: A szív szerkezeti problémája, amely születéskor jelen van
  • Endocarditis: A véráram-fertőzés megtámadja a szívbillentyűk bélését.

Duzzanat

A kezek duzzanata szívproblémára is utalhat. Ez akkor következik be, ha folyadék gyűlik fel az érintett területeken, ez ödéma néven ismert. Ez a közvetlenül a bőr alatti szövetek duzzanatának vagy megnagyobbodásának az érzését okozhatja, és a bőr megnyúlhat vagy fényessé válhat. Ez a szívelégtelenség egyik legfontosabb jele, ami azt jelenti, hogy a szív nem képes elegendő vért pumpálni a testbe.

Forduljon orvosához, ha ezen megmagyarázhatatlan tünetek bármelyikét tapasztalja - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek