fogyás

„Már nem feszülnek rajtam a ruhák” - így fogyott nádszálkarcsúra a pajzsmirigyes Barbara

Létrehozva: 2024.07.01.

Barbara elárulja a titkot.

Zsebők Barbara pajzsmirigy probléma mellett szerette volna visszanyerni a várandóság előtti alakját. Új életmódjának köszönhetően három hónap alatt tíz kilótól szabadult meg. Az anyai örömök csodája mellett, szinte minden nő tart attól, hogy a várandósággal megváltozik a teste. Barbara úgy tervezte, hogy amint a fizikai állapota engedi, tenni fog azért, hogy visszaszerezze régi alakját. A Fanny Magazin megmutatja, mi a titka.

Barbara nagyon sokat fogyott

Kenyeret és pizzát evett

Barbi gyerekkora óta sportol, nyolc éve pedig a testépítés lett a hobbija.

Mindig is az az alkat voltam, akiről azt szokták mondani, hogy húsz kiló vasággyal – mondja. – Bő másfél évvel ezelőtt vettem észre, hogy felszaladt pár kiló, pedig ugyanúgy mozogtam és figyeltem az étkezésemre. Ezzel egyidőben kicsit fáradékonnyá is váltam, ezért elmentem vérvételre, és kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Tavaly februárban pedig várandós lettem, a kilenc hónap alatt teljesen máshogy étkeztem, például képtelen voltam húst enni. Leginkább a kenyeret, pizzát kívántam, és figyelve ugyan a mértékre, de nem vontam meg magamtól semmit. Nyár körül abbahagytam a sportolást, mert egyszerűen már nem volt rá energiám.

 Meleg volt, reggeltől délután egy óráig ételkihordóként dolgoztam, sokszor a negyedikre rohangáltam gyalog, délutánonként pedig személyi edzéseket tartottam. November végére voltam kiírva, november elejéig dolgoztam, fontosnak tartottam, hogy amennyire lehet, ebben az állapotban is aktívak maradjunk.

A férjével kezdték el a kihívást

A szülés utáni időszakban tizennyolc kilóval volt több a várandóság előtti súlyához képest. 

– December ötödikén szültem, császármetszéssel – árulja el. – A műtét után jó ideig alig bírtam mozogni, sokat feküdtem, így tovább híztam. Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben, lógott a hasam, hatalmas volt a karom, a combom, tokám lett. Iszonyatosan zavart, mert tudtam, hogy nem így néztem ki előtte. Nekem ez nagy pofon volt, hisz világéletemben sportos volt a külsőm. Alig vártam, hogy belekezdhessek az életmódváltásba. A férjemmel együtt beneveztünk egy hathetes kihívásra. Hetente kaptunk étrendet és edzéstervet. Ennyi idő alatt nem volt nagy a változás, ami szerintem normális, hiszen másfél hónap alatt nem lehet lefogyni 10-20 kilót. Inkább arra volt jó, hogy adjon egy irányvonalat, hogy innentől tudatosabban vásároljunk, étkezzünk. Igazából, én azelőtt is figyeltem ezekre, de úgy sokkal könnyebb, hogy ha mindketten így állunk hozzá, és nem az van, hogy a férjem minden nap chips-el jön haza. 

Nagyon kitartónak kell lenni

A kitartás a legfontosabb

A fiatal anyuka napi 1500 kalóriát fogyaszt és hetente kétszer edz. Cross fitt órákra jár, amit kifejezetten anyukáknak tartanak, így magukkal vihetik a gyereküket. 

– Nagyon kitartónak kell lenni, ami nekem megvan, hisz tudom, hogy szeretnék kinézni – meséli. – Tisztában vagyok vele, hogy fanatikus vagyok ebben, de azt gondolom, hogy ez máshogy nem megy. A fogyás folyamata nemcsak pár hétről szól, hanem több hónapról, sőt akár több évről. Persze el lehet néha csábulni, csak tudni kell utána ugyanazt a mértéket tartani. Ha például elmegyünk a családdal sétálni, bűntudat nélkül kérek én is fagyit. Viszont az egy kilós nutellát, amit anyák napjára kaptam, gondosan eldugtam magam elől. Az a célom, hogy csak akkor veszem majd elő, ha elértem a régi súlyomat, vagyis a 78 kilót. Most mínusz tíznél járok, de már így is sokkal jobban érzem magam. Már nem feszülnek rajtam úgy a ruhák, már nem olyan nehéz kiszállni a kocsiból. Ha belenézek a tükörbe, akkor egy sokkal szimpatikusabb képet látok magamról… 

Átalakultak az étkezései

A pajzsmirigy problémája miatt igyekszik minimalizálni a tejtermékeket és a glutén tartalmú ételeket. 

– Korábban időnként rendeltünk egy-egy ételt, de most már csak azt eszem, amit én készítek el. Így tudom pontosan, hogy miből készült, mennyi és milyen zsiradékot használtam hozzá. Többnyire csirkemellet, tojást és most már rizs helyett quinoát, barna rizst és bulgurt fogyasztok. Rengeteg friss zöldséget használok, reggelire leginkább zabpelyhet választok. Március óta összesen kétszer ettem kenyeret. Egyszer, amikor csülköt készítettem, és a múlt héten, amikor lekvárt főztem. Édes szájú vagyok, úgyhogy néha lecsúszik egy kis nasi, de igyekszem egészségesebb vagy diétásabb módon bevinni. Figyelek arra is, hogy megigyam a napi két-három liter folyadékot. Sokszor nem is éhes vagyok, hanem csak szomjas. Szeretem nézegetni az Instán, a Tik-tokon, hogy mit esznek a fitneszesek. Nem másolom le egy az egyben, de nagyon jó ötleteket lehet ezekből meríteni. 

 

Rutinnal sokkal könnyebb

Kisbaba mellett is könnyedén be tudta illeszteni az edzéseket és az étkezéseket, mert már a várandósága előtt is megvolt ehhez a rutinja. 

– Egyáltalán nem élem meg teherként az anyaságot – magyarázza Barbi. – Szerintem azoknak könnyebb, akiknek szülés előtt is fix rutinjuk volt. Sokszor segít a férjem, de mint minden kisgyerekes anyuka én is sokat vagyok egyedül otthon a babával. Szerencsére nyugis a babánk, de gyakran úgy teszek-veszek otthon, hogy közben ő a karomban van. Amikor alszik fél órát, gyorsan kisütöm a húst, vagy eszek. Este 7-8 között fektetem le, általában utána főzök, hogy másnapra meglegyen. Mivel nem érek rá túl sokat, olyan ételeket szoktam választani, amik gyorsan megvannak. Egy óránál nem telik többe elkészíteni 3-4 napi adag ebédet. Előre kiporciózom, dobozba teszem, és öt percem meg mindig van, hogy előkapjam és megegyem. Már tudom, hogy mitől lakok jól, mit szeretek, mi működik nekem. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. 

 

Barbara kedvenc receptjei 

Zabpalacsinta

Hozzávalók: 1 darab tojás, 40 gramm zabpehely, 30 gramm fehérjepor (ízesített, vagy ízesítetlen), 50 gramm áfonya, olívaolaj vagy kókuszzsír. 

Elkészítés: a tojást, zabot, fehérjét egy turmixban összekeverjük és olajozott (én olaysprayt használok, így nem kerül túlzottan sok olaj a serpenyőbe), előmelegített serpenyőben kisebb korongokat sütünk belőle, alacsony lángon, 1-2 perc után átfordítjuk, a másik felét is 1-2 percig sütjük és így tálaljuk zéró öntettel és áfonyával.

  • 359 kcal
  • zsír: 10 gramm
  • szénhidrát: 36 gramm
  • fehérje: 34 gramm

Tortillába tekert tojásos palacsinta

Hozzávalók: 3 darab tojás, 1 darab teljeskiőrlésű tortilla, 50 gramm koktélparadicsom, só, ízlés szerint petrezselyemzöld.

Elkészítés:  A tojásokat felverjük, teszünk hozzá egy kis sót, mintha tojásrántottát készítenénk és az előmelegített, olajozott serpenyőbe öntjük. Megszórjuk egy kis petrezselyemzölddel, majd amikor már nem folyik a tojás és a széleit fel tudjuk szedni, akkor átfordítjuk és a másik felét is sütjük, de ezt már csak 1-2 percig. A tortilla lapot rátesszük a megsült oldalra, majd egy gyors mozdulattal még pár másodpercre visszafordítjuk a serpenyőbe. Ha kész, tányérra tesszük, feltekerjük és paradicsommal tálaljuk.

  • 462 kcal 
  • zsír: 25 gramm
  • szénhidrát 36 gramm
  • fehérje: 26 gramm

Gesztenyés protein puding

Hozzávalók: 125 gramm gesztenyepüré lereszelve, 1 doboz (250 gramm) vaníliás protein puding, 25 gramm tejszínhab.

Elkészítés: A gesztenyét egy nagyobb pohárba reszelem, majd a pudingot rá kanalazom  (ez egy kész puding, nem kell főzni) és tejszínhabot nyomunk a tetejére.

  • 478 kcal
  • zsír: 9 gramm
  • szénhidrát: 76 gramm
  • fehérje: 23 gramm

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek