Pollen

15 trükk, amivel felveheted a harcot a parlagfű-allergia ellen

Létrehozva: 2024.08.31.

Módosítva: 2024.09.03.

Már nő a parlagfű a szomszédban? Eláruljuk, mit tehetsz ellene!

Elkezdődött a parlagfű-szezon, amely miatt szinte a lakosság negyede szenved augusztus-szeptemberben. De nem csak a pollenre érzékenynek nehéz ez az időszak; azok az ingatlantulajdonosok, akik nem akadályozzák meg birtokukon a parlagfű elterjedését, komoly bírságra számíthatnak – írja a Fanny magazin.

Ezt kell tudnod, ha fel akarod venni a harcot a parlagfű ellen

1. A tulajdonos felelőssége

A kert vagy földterület tulajdonosoknak egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki.

2. Nem a kerítésnél kezdődik

A jogszabályok szerint a lakók feladata a telek mellett található járda és az úttest közötti terület karbantartása is, ideértve a fűnyírást, gyomtalanítást. Azokon a területeken, ahol nincs kialakítva járda, a telek mellett elhelyezkedő 1 méter széles zöldsáv gondozása a tulajdonos feladata.

3. Léteznek helyi szabályok

Az adott település önkormányzata helyi rendelettel is szabályozhatja a kérdést, így például előírhatják, évente hány alkalommal szükséges elvégezni a fű- és sövénynyírást, valamint a lombgyűjtést is. Olyan is előfordulhat, hogy megszabják, milyen magasságig kell elvégezni a fűnyírást.

20220822 Felsőörs

Parlagfű.

Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló
Rengeteg ember életét teszi pokollá a parlagfű  Fotó: PESTHY MARTON

4. Számít az árok is

A lakóknak nemcsak a járdát, de az ingatlanhoz tartozó járdaszakasz melletti csapadékvíz-elvezető árkot is tisztán kell tartani és gyomtalanítani. A fővárosban egységes rendelet van érvényben, függetlenül attól, hogy kertes övezetről vagy társasházról van szó. Eszerint az ingatlan tulajdonosának nem csak az épület melletti járdát kell gondoznia, hanem a járda és a járdától a kocsiútig terjedő területet is.

5. Ellenőrzés várható

A parlagfű évente több ezer embernek okoz allergiás tüneteket, ezért fontos, hogy a házunk előtt is tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket. Belterületen az illetékes jegyző, külterületen a megye vagy a fővárosi kormányhivatal feladata az ellenőrzés. Ha nem történik meg a terület mentesítése, a kényszerkaszálás mellett növényvédelmi bírságra is számíthatunk.

6. Nem olcsó a mulasztás

Akiknek belterületen 50 négyzetméternél kisebb földjük van, 15 ezer forint büntetésre számíthatnak. Az 50 és 200 négyzetméter közötti területek esetében 15 és 50 ezer forint között, míg a 200 és 1000 négyzetméter közötti területeknél 50 és 100 ezer forint közötti bírságot kaphatnak a nemtörődöm tulajdonosok.

7. Figyeljenek az érintettek!

Az allergiásoknál a már jelentkező tünetek kezelése és megszüntetése mellett érdemes odafigyelni a megelőzésre. Csak este szellőztessünk, lehetőleg minden nap mossunk hajat, és ne szárítsuk a ruhákat a szabadban.

8. Jelentsük ezt mielőbb

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) üzemeltet egy honlapot, amelyen keresztül bejelenthetjük, ha parlagfüves területet találunk. Kérhetünk visszajelzést is arról, hogy mi történik a jelzésünk után.

9. Ezért van értelme szólni

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) azért tud hatékonyan működni, mert a megtett bejelentés közvetlenül az illetékes hatósághoz jut el, emiatt hamar és zökkenőmentesen tudnak intézkedni az irtással kapcsolatban. A belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket a megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg.

10. Regisztrálni kell hozzá

Ahhoz, hogy használni tudjuk a felületet, előzetesen regisztrálni kell az email címünkkel. Ezután, akár a mobiltelefonunk segítségével meg tudjuk tenni a bejelentést arról, hogy hol találtunk parlagfüvet. Fel kell tüntetnünk a terület méretét és azt is, hogy milyen kultúrnövény található még a helyszínen.

11. Fontos a pontosság

A honlap kérni fogja a parlagfűvel szennyezett terület GPS koordinátáját, de nincs baj, ha nem tudjuk. A rendszerben elérhető a Google Earth térkép linkje, amely segíti az adott hely pozicionálását, és így lehetőség van letölteni a GPS koordinátát. A jelentéshez fotó, illetve fotók is csatolhatók, amelyek szintén segítik a hatóság munkáját.

12. Vagy cím vagy koordináta

Ha lakott területről van szó, akkor könnyű megtudni a pontos címet. Abban az esetben ha az oldalon a cím adatok mezőit is kitöltjük, akkor nincs szükség GPS koordináták megadására. Figyeljünk, hogy minden kötelező adatot megadjunk, különben a rendszer nem menti el a bejelentésünket.

13. Zsebünkben a kapcsolat

Telefonra is le lehet tölteni a Parlagfű Bejelentő Rendszer alkalmazást, méghozzá a Nébih Navigátor alkalmazásból.  A mobilalkalmazás az online bejelentő rendszerhez hasonlóan működik: ki kell tölteni a kötelező adatokat, menteni, és az illetékesek már látják is hol találtunk szennyezett területet.

14. Rendszer probléma

Ha nem működik a rendszer, vagy bármiféle problémát tapasztalunk a PBR internetes vagy mobiltelefonos alkalmazásának működése közben, akkor jelezhetjük a Nébih ügyfélszolgálatán telefonon, illetve e-mailen keresztül is.

15. Létezik több lehetőség

A lakosság által észlelt parlagfüves területek a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül is bejelenthetők. Ez az oldal pontosan ugyanúgy működik, mint PBR, ha itt jelezzük a parlagfüves területet, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy az illetékes hatóságok kivizsgálják a bejelentésünket. Az ő szolgáltatásuk is elérhető okostelefonon, az alkalmazás a Play áruházból vagy az AppleStore-ból tölthető le.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek