Egészség

Figyelmeztetnek a szakemberek: ez a magas vérnyomás szokatlan tünete

KL

Létrehozva: 2024.08.26.

Ha ezt tapasztalod, érdemes kivizsgáltatnod magad.

A szakértők a magas vérnyomás szokatlan tünetére figyelmeztetnek, amelyet az érintett betegeknek érdemes kivizsgáltatniuk.

Szív magas vérnyomás egészség sablon
Ha ezt tapasztalod érdemes kivizsgáltatnod Fotó: Pexels

Mind az NHS , mind a British Hearth Foundation (BHF) szerint az orrvérzés számos olyan tünet közé tartozik, amelyek magas vérnyomásra utalhatnak. A szervezet azt is közölte, hogy a homályos látás, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés és a fejfájás is ennek a tünete lehet. A magas vérnyomást csendes gyilkosnak nevezik, mert hosszú ideig észrevétlen marad, és ha nem kezelik, akár halálhoz is vezethet.

Az Egyesült Királyságban több mint minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, de sokan nem tudják, hogy ezzel a betegséggel küzdenek. Sok magas vérnyomásban szenvedő ember jól érzi magát és nincsen semmilyen különösebb panasza. Ha 40 év feletti, egészséges felnőtt vagy, akkor ajánlott legalább ötévente egyszer ellenőrizni a vérnyomásodat. De ha fokozottan veszélyeztetett vagy rá, akkor gyakrabban, ideális esetben évente legalább egyszer

- közölte a British Hearth Foundation.

A magas vérnyomás és az orrvérzés közötti kapcsolat feltehetően az orrban lévő erek károsodásának következménye. Az amerikai székhelyű Medical Associates of North Texas szerint: 

− Bár a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a magas vérnyomás önmagában nem okoz orrvérzést, - kivéve, ha az rendkívül magas - az orrban lévő ereket károsíthatja, ami valószínűbbé teszi a vérzést.

Egyes kutatások szerint a magas vérnyomás növelheti a súlyosabb orrvérzés kockázatát. Egy tanulmány megállapította, a magas vérnyomású emberek 2,7-szer nagyobb valószínűséggel szorulnak sürgősségi ellátásra orrvérzés miatt mint azok, akiknek a vérnyomása rendben van - írja a Mirror.

A magas vérnyomás tünetei:

  • homályos látás
  • orrvérzés
  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • szédülés
  • fejfájás

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek