Póktalanítás

Így tartsd távol a pókokat az otthonodtól

N.T.

Létrehozva: 2024.08.11.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor mindent pókháló borít, és reggelre pókcsípésekre ébredünk. Mutatunk néhány praktikát, hogyan tarthatjuk távol őket az otthonunktól.

1. Rend a lelke

A pókok szeretik a poros, elhanyagolt helyeket, ahol nyugodtan elbújhatnak anélkül, hogy bolygatnák őket. Tartsunk rendet, rendszeresen porszívózzunk és töröljük le a port a nehezen hozzáférhető helyeken is, például a sarkokban, a bútorok mögött és alatt - írja a Fanny magazin

pókháló, pók
Fotó: unsplash.com

2. Szippantsuk fel őket!

Ha a pókok már befészkeltek a lakásba, távolítsuk el a pókhálókat. Használhatunk teleszkópos pókháló leszedőt, de ezzel csak a hálót távolítjuk el, a pók életben marad. Hatékonyabb módszer, ha porszívóval vagy akkumulátoros rovar- és pókszívóval szippantjuk fel őket. Ne felejtsük el kiüríteni a porzsákot, nehogy a pókok kimásszanak belőle.

3. Kutassuk fel a lakhelyét 

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a pókok beköltözzenek a házba, ne csak a lakáson belül szabaduljunk meg tőlük, hanem a kertben is szüntessük meg minden lehetséges búvóhelyüket. Például egy-egy farakás vagy használatlan kaspó tökéletes ideiglenes szálláshely lehet a pókoknak.

4. Tömjük be a réseket

Ügyeljünk arra, hogy az ajtók, ablakok jól záródjanak, és tömjük be a repedéseket, réseket, amelyeken keresztül bejuthatnak a lakásba. Időnként ellenőrizzük azt is, hogy a szúnyoghálókon nincs-e szakadás, mert akár egy kis lyukon keresztül is könnyen bemásznak az otthonunkba.

5. Magas frekvencián szól

Az ultrahangos pókriasztó magas frekvenciájú hangot bocsát ki, amely távol tartja a pókokat a háztól. Csatlakoztassuk egyszerűen a konnektorba, és az ultrahang elriasztja őket. Előnye, hogy nemcsak a pókokat, hanem más ízeltlábúakat is távol tart, miközben a háziállatainkra nem veszélyes.

6. Használjuk a citrom erejét!

Ha vegyszerek nélkül szeretnénk elriasztani a pókokat, készítsünk természetes pókriasztót. Egy flakonban keverjünk össze két bögre vizet 10-15 csepp citrom-, fahéj- vagy eukaliptuszolajjal, majd fújjuk be vele azokat a helyeket, ahol a leggyakrabban megbújnak. A pókok nem szeretik az illatokat, így biztosan elkerülik ezeket a területeket.

7. Nem csak vízkőre!

Az ecet illata is elriasztja őket, ezért időnként érdemes ecetes ronggyal takarítani, különösen a fürdőszobában. Egy flakonba töltsünk fele-fele arányban ecetet és vizet, majd permetezzük le vele a kádat és a csapokat. Az ecet nemcsak a pókokat tartja távol, de a vízkő ellen is kiváló.

8. Tegyük az ablakpárkányra

A levendula nemcsak a molyok, de a pókok ellen is kiváló, de a krizantém, bársonyvirág illatát sem kedvelik. Ültessünk néhány tövet cserépbe, és tegyük a lakásba, az ablakpárkányra vagy az ajtó köré, ahol gyakran megjelennek a nem kívánt látogatók.

9. Kerüljük a fényt!

A fény vonzza a rovarokat, a pókok pedig követik a zsákmányukat, ezért gyakran találkozhatunk velük a fényforrások közelében. Csak akkor kapcsoljuk fel a villanyt, ha ott tartózkodunk. Kültérre jó megoldás lehet egy időzítő beszerzése, amely automatikusan kikapcsol a beállított időpontban.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek