Közösségi háló

Egyetlen poszttal tönkreteheted a nyaralásod! Mutatjuk, mire vigyázz

Létrehozva: 2024.08.11.

Így posztolj a nyaralás alatt!

Egész évben a felhőtlen nyári vakációt várjunk, érthető, hogy nemcsak megélni szeretnénk, de másoknak is megmutatnánk a legemlékezetesebb pillanatokat. Érdemes azonban néhány aranyszabályt megfogadni, mielőtt mérhetetlen megosztásba kezdenénk a közösségi médiában. A Fanny magazin tanácsaiból szemezgettünk.

szelfi, nyaralás, utazás
Vigyázz a nyaralás alatt lőtt szelfikkel! Az egész vakációt tönkretehetik  Fotó: Pexels

1. A megfelelő időben

Hirtelen felindulásból sokan rögtön a fotó ellövése után posztolnak, érdemes azonban várni ezzel. Egyrészt pár óra elteltével már másképp tekintünk a képekre, és átgondoltabban, jobban megszűrve tehetjük ki azokat, amik tényleg jól sikerültek.

2. Mellőzhető helyszínadatok

Nem szükséges a nyaralás helyét a posztokhoz adni, főleg, ha éppen az a célunk, hogy egy picit eltűnjünk a világ elől, és igazán kikapcsolódjunk. Azért is jó ötlet helyszín nélkül közzétenni, mert így elkerülhetjük, hogy egy szintén ott pihenő ismerősünk találkozóra invitáljon.

3. Fontos a láthatóság!

Nem árt átgondolni, kit avatunk be az utazásunk részleteibe. Állítsuk be a tartalmaink láthatóságát, így elkerülhetjük, hogy a munkatársaink, a főnökünk, és az olyan távoli rokonok és ismerősök is naprakészek legyenek velünk kapcsolatban, akikkel nem tudatnánk a magánéletünk ilyen részleteit.

4. Figyeljünk a háttérre

Zsúfolt vízparton, szervezett túrák és városnézések során könnyen feltűnhetnek a fényképeinken idegenek. A személyiségi jogokat figyelembe véve, inkább legyünk elővigyázatosak! Nézzünk körül a fotózás előtt, válasszunk olyan szöget, ahol csak mi látszódunk, vagy ha értünk hozzá, utólag vágjuk, retusáljuk ki a plusz szereplőket.

5. Nem kellenek az értékek!

Vigyázzunk, mit mutatunk meg az értéktárgyaink közül! Büszkék lehetünk egy csodás új ékszerre, a legtrendibb fényképezőgépre és egyéb drágább holmijainkra, de nem biztos, hogy jó ötlet ezeket mindenki számára, és direkt módon láthatóvá tenni.

6. Bikiniben csak mértékkel

Vízparti nyaralás idején akár az egész napot fürdőruhában tölthetjük, de gondoljuk át, mennyit mutatunk meg ebből! Az ilyen sokat láttató képek hamar illetéktelenekhez kerülhetnek, emellett olyan ismerőseink elé is, akik előtt nem mutatkoznánk ilyen módon.

7. Mások is vannak a fotón?

Akár családtagokról, akár a párunkról van szó, kérjünk engedélyt a közzétételhez, és válasszuk ki együtt, mi kerüljön ki. Jól gondoljuk meg azt is, hogy milyen jellegű tartalmat posztolunk. A pillanat hevében viccesnek tűnhetnek a kínosabb jelenetek, előnytelen arcok, pózok, a mindennapokba visszatérve viszont ezek zavarba ejtőek lehetnek.

8. Ne vigyük túlzásba!

A nyaralás alapvetően nem arról szól, hogy a külvilágnak mutogassuk. A szabadság pillanatait inkább mértékkel tegyük közzé, és a túl sok képválogatás, szerkesztés, és a közzététel percei helyett inkább legyünk jelen.

Gyerekfotók okosan

A legtöbb szülő szeretné a közösségi médiában is megmutatni, mennyire büszke a gyermekére, az internetet viszont tanácsos fenntartásokkal kezelni. Egyrészt azért, mert ami oda kikerül, az örökre ott is marad, ez pedig akár komoly visszaélések forrása is lehet. A közösségi médiafelületekre való regisztrálásnak nagyjából 13-14 év a korhatára, ezzel szemben érdekes belegondolni, milyen mennyiségben találkozunk az ennél sokkal fiatalabb korosztályt ábrázoló képekkel az üzenőfalat görgetve.

1. Kérdezzük meg őket is!

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is vannak jogaik, így rájuk is vonatkozik többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, és a lehetőség, hogy érettségük alapján dönthessenek az őket érintő kérdésekben. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen hatással lesz rájuk a jövőben, ha kamaszként saját digitális lábnyomukkal találkoznak a neten. Hogy elkerüljük a későbbi összezördüléseket, és betartsuk a gyerekek jogait, kérjük ki a véleményüket és hozzájárulásukat.

2. Kerüljük a pőre fotókat! 

A strandon vagy otthoni medencézés közben készült meztelen képeket vagy ne is készítsük el a folyamatosan wifire, és akár felhőbe csatlakozó készülékünkkel, vagy ha mégis megtesszük, semmiképpen se tegyük nyilvánossá. Jobb, ha mellőzzük az olyan fotókat is, ahol csak hátulról látható a pucér csöppség.

3. Tegyük mérlegre

Ha posztolásra kerül sor, tartsuk a mértéket! Elég 1-2 jól sikerült kép, szemben a tucatnyi fotóval. Jó, ha arra is törekszünk, főleg, ha még nagyon pici totyogósról van szó, hogy ne látszódjon teljesen az arca. Vigyázzunk a vicces fejeket vágó óvodás- és iskoláskorúakkal is, hiszen ahogy telnek az évek, az ilyen fényképeket cikisnek, megszégyenítőnek tarthatják. Mindig mérlegeljünk: vajon, ha rólunk kerülne ki efféle tartalom, hogyan éreznénk magunkat?

4. Veszélyt is jelenthet

Egy internetre feltöltött kép nem ugyanaz, mint amikor régen valaki előhívott fotót tartott a pénztárcájában, és azt mutatta meg másoknak. A közösségi médiás felületeken található tartalmakat bárki letöltheti pár másodperc alatt, ez pedig veszélyt jelenthet a gyermek biztonságára, és akár bűncselekmények alapja is lehet.

5. Ne rólunk szóljon! 

Egy szülő mindig büszke a gyermekére, nem jó megoldás azonban a saját önbizalomhiányunkat orvosolni a kicsikről szóló posztokkal, és az arra érkező like-okkal, kommentekkel. Ha nem tudunk lemondani a gyerekekről való posztolásról, tegyük mindezt meggondoltan, és ne felejtsük el korlátozni, ki láthatja a bejegyzéseket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek