Egészség

Soha többé nem fogod kihagyni a napi kávé adagod, ha megtudod milyen jótékony hatása van

KL

Létrehozva: 2024.08.28.

Enélkül a reggelek is nehezen indíthatóak el

Érdemes bátran ebből a kávéfajtából fogyasztani. Ugyanis a tudósok felfedezték, hogy a napi egy csésze eszpresszó titkos fegyver lehet a demencia elleni küzdelemben.

A kávé lehet a titkos fegyver a demencia ellen Fotó: Pixabay

Egy új, a Veronai Egyetem által vezetett tanulmány szerint már napi egy csésze eszpresszó is jelentősen csökkentheti a demencia, különösen az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A Mariapina D'Onofrio professzor által vezetett kutatás az eszpresszó agyra gyakorolt hatásait vizsgálta, különösen azt, hogy képes-e leküzdeni a káros tau-fehérjék képződését, amelyek köztudottan felhalmozódnak a neurodegeneratív betegségekben szenvedők agyában.

Az eredmények azt mutatták, hogy ebben az italban található vegyületek aktívan lebontják ezeket a tau-fehérjéket, megakadályozva, hogy károsítsák az idegsejteket és kognitív visszafejlődést okozzanak. Még a sokak által kedvelt, eszpresszó-martini koktél is tartalmazza ezeket a jótékony hatású vegyületeket, amelyek segíthetnek a demenciával kapcsolatos folyamatok kivédésében.

A tanulmány során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ez a koffein-tartalmú ital hatékonyan küzd a káros sejtek kialakulása ellen. A kutatás az eredmények földrajzi vonatkozására is kitért: kiderült, hogy az olaszok mintegy 96%-a naponta iszik eszpresszót.

Akár önmagában, akár lattéba, americanóba vagy akár martinibe keverve élvezzük, az eszpresszó ultrakoncentrált koffeinlöketet biztosít a kávé szerelmeseinek

- fejtette ki a szakember.

Egy másik jelentős, 2012-ben közölt floridai tanulmányban enyhe információfeldolgozási károsodásban (a normális öregedésen túlmutató gondolkodási és memóriazavarok) szenvedő személyeket követtek nyomon, és két-négy éven keresztül figyelték koffeinszintjüket és kognitív képességeiket.

A kutatók azt vették észre, hogy azoknál, akiknél nem alakult ki demencia, kétszer annyi koffein volt a vérükben, mint azoknál, akiknél igen. Az Alzheimer Társaság azonban figyelmeztetett, hogy ezek a vizsgálatok gyakran nem adnak egyértelmű választ. Nem lehet megállapítani, hogy a koffeinszint befolyásolja-e a demenciát, vagy fordítva - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek