Szívszorító

Pár év alatt épült le az ötvenes férfi, a demencia furcsa tünettel kezdődött nála

K.B.

Létrehozva: 2024.09.25. 10:30

Szinte az első pillanattól érezték, hogy mi lehet a baj.

A demencia az egyik legalattomosabb betegség, szépen lassan elfelejti az ember, hogy ki is ő valójában, miközben a környezetét is egyre kevésbé ismeri fel. Ez az állapot sújtotta a brit Pete Robinsont is, akinél egészen korán, az 50-es éveiben kezdődött meg a betegség. A testvére Bruce megdöbbentő részleteket osztott meg a bátyja diagnózisának kezdetéről, kiderült ugyanis, hogy egy meglepő tünettel kezdődött meg a férfi leépülése: a korábban tökéletes matektudással rendelkező férfi nem tudott pénz számolni és használni. Egy idő után már egyedül nem is hagyták, hogy pénzt vegyen le a számlájáról.

demencia betegség időskor nyugdíjas
A demencia az egyik legkegyetlenebb betegség /Fotó: @Pexels

Bruce a Metro magazinnak mesélt a bátyjáról, és arról, hogy milyen út vezetett odáig, hogy 2021-ben 59 éves korában örökre eltávozott mellőlük.

 

A legkorábban azt a képességét veszítette el, hogy megértse a számokat. Nem használhatta a bankkártyáját sem, kellett hogy legyen mellette valaki, amikor például odament egy bankautomatához. Egy idő után ezért engem neveztek ki a gondviselőjének, és én intéztem a bankügyeit

 

 - kezdte beszámolóját Bruce. A férfi elárulta, hogy később is ez okozta az egyik legnagyobb nehézséget a demenciában, ugyanis bár az élet más területén lassú volt az átmenet, Pete pénzügyi tudatossága egyik pillanatról a másikra veszett el.

 

Miután felfedeztük, hogy Pete elveszítette a pénzügyi tudatosságát, nem sokára tudatosult bennünk, hogy ez a demencia egyik legelső jele is volt nála. Később több egyetemi tanulmányt is megmutattak nekünk az orvosok, akik szerint az Alzheimer-kórt néha már évekkel korábban észre lehet venni a betegnél, amikor a pénzügyi téren hibázni kezd és egyre gyakrabban fordul ez elő.

 

- tette hozzá Bruce. 

A férfi arról is beszélt, hogy utólag már máshogy csinálnák a testvére állapotához való hozzáállást, ugyanis nem foglalkoztak igazán az egészségügyi költségekkel, a betegbiztosításokkal és a végrendelet írással, azonban ezt érdemes minél előbb megtenni, hogy ne kerüljön az ember olyan nehéz helyzetbe, mint ők.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek