Tévhitek

10 étel, amiről azt hisszük, egészségesek, pedig sokat árthatnak

N.T.

Létrehozva: 2024.10.12. 17:00

Rengeteg tévhit van a köztudatban a táplálkozással kapcsolatban. Például, hogy ami egészséges, az diétás, vagy ami mentes, az diétás. Sok ételféleség van, amelyekről automatikusan azt feltételezzük, hogy elősegíti a fogyókúránkat, pedig valójában nem.

A számunkra megfelelő élelmiszerek keresése az élelmiszerboltok polcain valódi kihívás, mivel egyre több mentes, diétás, egészséges és trendi finomság sorakozik a polcokon. De akkor mire figyeljünk?

egészséges életmód
Fotó: pexels

1. Csapdába csalva?

A gyártók gyakran használnak olyan megfogalmazásokat a termékek címkéin és a marketingjükben, amelyekkel az egészségesebb választásra törekvő vásárlókat próbálják megszólítani. Olyan feliratokat láthatunk a címkéken, mint például: alacsony zsírtartalmú, vegán, gluténmentes, csökkentett szénhidráttartalmú, hozzáadott cukor nélkül. Sajnos, ez azonban még nem jelenti azt, hogy az a termék jót tesz nekünk, azt meg pláne nem, hogy a fogyókúránkba is passzol. De lássunk néhány példát - írja a Fanny magazin

2. Óvatosan a fehérjével

Mivel manapság rengeteg trendi diétairányzat épít a magas fehérjetartalomra, előszeretettel tesszük a kosarunkba a különböző italporokat és fehérjeszeleteket. Egyes élelmiszerek, amelyeknek természetes módon magas a fehérjetartalmuk, mint például a hal, a tojás és a bab, kétségkívül jó választásnak számítanak. Az olyan termékek azonban, mint a fehérjeszeletek és a fehérjeturmixok már nem biztos, hogy annyira jók, mint azt gondoljuk. Alapvetően, ha egészségesen és kiegyensúlyozott étrendet követünk, akkor nincs szükségünk arra, hogy étrend-kiegészítőkön keresztül extra fehérjéhez jusson a szervezetünk. Mindazonáltal az aktív egyéneknek és azoknak, akik vegetáriánus és vegán étrendet követnek, előnyös lehet, ha több fehérje kerül az étrendjükbe. De ha nem sportolunk, csak isszuk a fehérjeturmixokat, esszük a fehérjeszeleteket, akkor ne is álmodozzunk arról, hogy attól majd jól lefogyunk. Már csak azért sem, mert ezek többsége cukorral és mesterséges édesítőszerrel készül, ami bizony gátolja a súlycsökkenést.

3. Csak a diétában használ

A gluténérzékenységben vagy allergiában szenvedők számára a glutén kerülése valóban szükséges. Azonban attól, hogy egy élelmiszer gluténmentes, még nem lesz diétás vagy egészséges. Sőt, a legtöbb gluténmentes termék és édesség valójában jóval több kalóriát tartalmaz, viszont jóval kevesebb fehérjét, rostot, vitamint és ásványi anyagot, mint gluténtartalmú társaik.

4. Zsír helyett több a cukor

Csak azért, mert egy élelmiszer alacsony zsírtartalmú, még nem jelenti azt, hogy diétás. Az élelmiszergyártók az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes termékekben a zsírt gyakran cukorral vagy más adalékanyaggal helyettesítik, hogy az ízveszteséget pótolják. Ráadásul a zsírmentes termékek kevésbé lehetnek laktatóak, mint a teljes zsírtartalmú változataik, mivel a zsír olyan makrotápanyag, amely támogatja a teltségérzetet, és élvezetesebbé teszi az ételek fogyasztását. A zsírok nélkülözhetetlen részét képezik az étrendnek, és a tápláló, magas zsírtartalmú ételek fogyasztása segíthet abban, hogy egészségesek és fittek maradjunk.

5. Figyeljünk az arányokra

A szervezetnek mind az omega-6, mind az omega-3 zsírsavakra szüksége van a működéshez. A legtöbb nyugati étrendet követő ember azonban túl sok omega-6-ban gazdag zsírt fogyaszt, és túl kevés omega-3-at. A kutatások szerint az omega-6 és omega-3 arányának ez az egyensúlyhiánya összefügg a szisztémás gyulladással, az elhízással és a vizsgálatok szerint hozzájárulhat a betegségek kialakulásának kockázatához. Ezért a legjobb, ha korlátozzuk a magas omega-6 zsírsavtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Használjunk kevesebb szójaolajat, kukoricaolajat és napraforgóolajat és az ilyen olajokkal készült termékeket, beleértve számos feldolgozott, előre csomagolt élelmiszert is. Ehelyett használjunk több omega-3 zsírsavakat tartalmazó alapanyagokat, például lenmagolaj, szezámolajat, diót, lazacot.

6. Olvassuk át az összetevőket

A házi készítésű smoothie-k nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy elegendő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget és folyadékot fogyasszunk, ráadásul laktató, tápláló, rostos, mégis diétás finomságokat fogyasszunk. Az előre elkészített turmixok azonban hatalmas mennyiségű kalóriát és cukrot tartalmazhatnak, ezért mindig olvassuk el az összetevőket, mielőtt a kosarunkba tesszük.

7. Veszélyes lehet a nulla kalória

Bár a diétás üdítők nem tartalmaznak cukrot és általában nulla kalóriások, a tanulmányok szerint, ha rendszeresen diétás üdítőt iszunk, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos egészségügyi problémáink. Ilyen például a metabolikus szindróma, amely a hasi zsír, a vércukorszint, a vérnyomás és a vérzsírszint emelkedését magában foglaló tünetcsoport. Mindez pedig súlygyarapodáshoz vezet. A kutatások szerint a diétás üdítők megváltoztatják az agy ételekre adott reakcióit, növelve a vágyat a nagyon ízletes ételek, például a kalóriadús édességek iránt.

8. Csak természetesen! 

A növényközpontú étrend követése és a kevesebb hús fogyasztása jótékony hatással lehet az általános egészségre, valamint a környezetre. Néhány vegán és növényi alapú húspótló termék azonban tele van ultrafeldolgozott összetevőkkel, sóval, cukorral és egyebekkel, amelyek nem csak hizlalnak, de egészségtelenek is. Ahelyett, hogy a boltban vásárolt méregdrága vegán húskészítményekre hagyatkoznánk, készítsük el inkább otthon magunknak. Például növényi alapú hamburgert készíthetünk olyan összetevőkből, mint a fekete bab, a gomba és a kesudió.

9. Fagyasztva vagy frissen?

Bár a fagyasztott joghurt finom lehet, nem mindig egészségesebb választás, mint a hagyományos fagylalt. A fagyasztott joghurt általában alacsonyabb zsírtartalmú, mint a fagylalt, de nagyon magas lehet a hozzáadott cukortartalma. Ráadásul a legtöbb önkiszolgáló létesítmény csak nagy poharakat kínál, amelyeket hajlamosak vagyunk csurig megtölteni. Az meg csak hab a tortán, hogy számos magas kalóriatartalmú, cukros feltétet is kínálnak hozzá, amelyeknek bizony nehéz ellenállni. Bár teljesen elfogadható, ha alkalmanként fagylaltot vagy fagyasztott joghurtot fogyasztunk, egyik sem feltétlenül egészségesebb vagy diétásabb választás, mint a másik.

10. Ha helyettesítjük a tejet

A növényi tejek egyre népszerűbbek, ahogy egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre. Bár a magtejek kiváló alternatívájuk lehetnek a tejtermékeknek, nem biztos, hogy mindegyik diétásnak mondható. A legtöbb ugyanis tartalmaz cukrot, vagy más olyan adalékanyagot, ami gátolja a fogyást. Ezért mindig ellenőrizzük az összetevőket és a kalóriatartalmat.

11. Mindenből keveset

A müzlire és a müzliszeletekre évtizedek óta úgy tekintünk, hogy azok egészségesek és diétások. Bár valóban ezek közül egyes termékek meglehetősen táplálóak, azonban a legtöbb tele van hozzáadott cukorral és nagyon sok kalóriát tartalmaznak. Ahelyett, hogy előre elkészített müzlit vásárolnánk a boltban, próbáljuk meg otthon elkészíteni a saját müzlinket, olyan tápláló összetevőket használva, mint a diófélék, chia mag, hajdina, zabpehely és cukor helyett aszalt gyümölcsökkel édesítsük, de abból is csak keveset tegyünk bele, és ha lehet, olyat válasszunk, amely cukor nélküli aszalással készült.

12. Joghurtot csak natúran

A joghurt valóban jó választás lehet, de csak akkor, ha natúr joghurtot vásárlunk, és friss, esetleg fagyasztott gyümölccsel ízesítjük. A bolti gyümölcsös joghurtok ugyanis meglepően sok cukrot tartalmazhatnak, és rendkívül kevés valódi gyümölcsöt, így kicsit sem mondhatóak diétásnak, de még csak egészségesnek sem. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek