Hagyományos magyaros étel a csirkepörkölt, amit általában nokedlivel vagy tésztával fogyasztunk. A Mindmegette most egy-két extrával bolondította meg a köretet.
Már meg sem lepődünk azon, hogy a túrós tészta köretként mennyire jól illik a pörköltekhez. A harcsa mellett ennek a klasszikus, csirkéből készített paprikásnak is első osztályú kísérője, a friss kapor pedig már az üde tavaszi ízeket idézi. Íme, a teljes recept.
Klasszikus csirkepörkölt, kapros-túrós csuszával
Hozzávalók (4 személyre):
A pörkölthöz:
3 fej vöröshagyma
olaj
1 db paprika
1 db kápia paprika
2 db paradicsom
só
őrölt fehér bors
őrölt fekete bors
1 mk. őrölt kömény
1 mk. őrölt babérlevél
1 csipet őrölt majoránna
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
6 dl csirkealaplé
4 bőrös egész csirkecomb
A körethez:
40 dkg csuszatészta
40 dkg túró
4 dl tejföl
só
bors
1 csokor friss kapor
Elkészítése:
Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy nagy lábasban, egy kevés felforrósított olajban zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott kétféle paprikát meg a szintén apróra kockázott paradicsomokat. Tíz percig pirítjuk együtt, közben időnként megkeverjük. Ha letelt a tíz perc, levesszük a tűzhelyről. Fűszerezzük sóval, kétféle őrölt borssal, köménnyel, őrölt babérral, majoránnával, majd hozzákeverjük az őrölt pirospaprika felét. Felöntjük a csirkealaplével. Visszatesszük a tűzhelyre, és húsz percig főzzük közepes lángon. Ekkor mehetnek bele a kétfelé vágott csirkecombok. Kis lángon főzzük. Ha már félig puha a hús, akkor kivesszük a szaftból. A pörköltlevet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a combdarabokat, megszórjuk a maradék őrölt pirospaprikával, átkeverjük, és készre főzzük.
A körethez bő forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Kis zsiradékot is adunk hozzá, és jól összeforrósítjuk, kicsit le is piríthatjuk. Hozzákeverjük a túrót és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. A felvágott kaprot csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá, hogy megőrizze a friss ízét.