Praktika

10 elképesztő trükk: így szabadulj meg a fokhagymaszagtól!

Létrehozva: 2024.10.20.

Mutatunk pár praktikát, amit imádni fogsz! Cikkünk után könnyedén felveheted már a harcot a fokhagyma szagával!

Kevés intenzívebb illat van, mint a fokhagymáé. Elég csak egy kicsit hozzáérnünk, vagy ennünk belőle, és akár napokig is érezhetjük magunkon a kellemetlen szagát, amit az illóolajban lévő kén okoz. A Fanny magazin segítségével most bemutatunk pár trükköt, amellyel búcsút inthetünk a fokhagymaszagnak.

fokhagyma
Viszlát, fokhagymaszag! Fotó: Pexels

10 tuti tipp fokhagymaszag ellen

1. Fémből készült szappan

A különleges, rozsdamentes acélból készült mágikus fém szappant a szagok eltávolítására használják, például hagyma, fokhagyma vagy hal után. A fém felülete képes semlegesíteni az illatokat, amikor vízzel együtt használjuk. A titok abban rejlik, hogy az acél reakcióba lép a szagokat okozó kéntartalmú vegyületekkel, így megszabadítva a kezünket a nem kívánt szagtól.

2. Dörzsöljük át a kezünket

Hatékony megoldás, ha a kezünket, ujjainkat alaposan átdörzsöljük citromlével vagy más citrusfélék, például lime, narancs vagy grapefruit levével, hiszen a citrom savtartalma hatékonyan semlegesíti a szagokat.

3. Szórjunk rá sót

Áztassuk be a vágódeszkát forró vízbe, majd mosogatószerrel dörzsöljük át, öblítsük le vagy hagyjuk megszáradni. Ha továbbra is éreznénk, akkor a leöblített deszkára szórjunk sót, vagy szódabikarbónát, amit egy fél citrommal dörzsöljünk a deszkába. Öblítsük le, és hagyjuk megszáradni.

4. A friss leheletért

A fokhagyma aromáját még fogmosással sem lehet elűzni. Rágcsáljunk el néhány szál friss petrezselymet, vagy pár mentalevelet. A petrezselyemben lévő klorofill természetes módon veszi fel a harcot a szagokkal, és segít semlegesíteni azt a szájban. Hasonló hatással bír, ha elkortyolunk egy pohár zöld teát vagy fahéjas teát a friss leheletért.

5. Indítsunk újra a gépet

Ha még mosogatás után is kellemetlen szagúak maradnak a tányérok, adjunk egy evőkanál szódabikarbónát a mosogatószerhez. Indítsuk el üresen a programot, hogy újra illatosak legyenek az edények.

6. Mosás előtt áztassuk be

Ha főzés közben a ruhánkra is rátapadt a kellemetlen szag, mosás előtt áztassuk be kevés ecetes vízbe. Ez segít lebontani a szagokat, így a ruha újra friss és illatos lesz.

7. A szoba is illatozik

Egy aromás diffúzorba csepegtessünk néhány csepp levendula- vagy citromolajat. Ez semlegesíti a fokhagymás ételszagot és kellemes friss illattal tölti meg az otthonunkat.

8. Tálkában a szódabikarbóna

Tegyünk egy kis tálat vagy csészealjat szódabikarbónával a hűtőszekrénybe. Ez a módszer a szekrények szagtalanításához is jól működik, hiszen magába szívja a kellemetlen illatokat.

9. Figyeljünk az arányokra

Ha a hajunk is átvette az aromáját, öblítsük le langyos víz és almaecet keverékével, fele-fele arányban. A mentolos sampon használata szintén segíthet elűzni a szagokat.

10. A fürdő is segíthet

Ha a fokhagymás illat a bőrünkre is átragad, egy szódabikarbónás fürdő segíthet. Oldjunk fel néhány kanál szódabikarbónát langyos vízben, és áztassuk benne a lábunkat vagy a kezünket 10-15 percig.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek