Egészség

Sokan figyelmen kívül hagyják: ezzel csökkenthető a cukorbetegség kockázata

KL

Létrehozva: 2024.11.15.

Ezt érdemes kipróbálni. Nagy segítséget jelenthet.

A Diabetes UK riasztó adatai szerint jelenleg több mint négymillió brit él diabétesszel, 90 százalékuk 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A krónikus állapot, amely túl magas vércukorszintet eredményez, összefüggésbe hozható a hetente bekövetkező 660 szívroham és 930 agyvérzés megdöbbentő számával.

gyógyszer
Ezzel a vitaminnal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának a kockázata Fotó: Pexels (Illusztráció!)

A legújabb kutatások azonban reményt adnak ezzel a betegséggel szemben. A „prediabéteszben” - vagy emelkedett vércukorszintben - szenvedő emberek körében végzett vizsgálat során kiderült, hogy egy kulcsfontosságú tápanyag 15 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Akár hiszed, akár nem, ezt a tápanyagot D-vitaminnal azonosították. A Tufts Medical Centre által vezetett amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy ez „30 százalékkal növelte a normál glükózszabályozáshoz való visszafejlődés valószínűségét”.

A cél az volt, hogy felmérjék, vajon a D-vitamin adása csökkenti-e a cukorbetegség kockázatát a prediabéteszben szenvedők körében. A prediabétesszel küzdő felnőtteknél a D-vitamin hatékonyan csökkentette a cukorbetegség veszélyét

- írták a szerzők.

Fontos, hogy a tudósok tisztázták, hogy tanulmányuk csak a „prediabéteszben” szenvedőkre vonatkozik, nem pedig az általános népességre. Mégsem ők az egyetlenek, akik dicsérik a D-vitamin jótékony hatását. Más szakértők még a különböző rákos megbetegedések és a szklerózis multiplex csökkent kockázatával is összefüggésbe hozták, bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezeket teljes mértékben ki lehessen jelenteni.

Míg a bőrünk a napfény hatására képes D-vitamint termelni, ugyanakkor ehhez bizonyos élelmiszerekkel is hozzájuthatunk. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a tonhal kiváló példák erre, míg a sajtok és a gombák is gazdagok ebben az alapvető tápanyagban.

Victoria Taylor, a British Heart Foundation vezető dietetikusa hangsúlyozta, nem biztos, hogy az adott ételben hozzájuthatunk a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz. Ezért azt javasolja, hogy naponta 10 mikrogramm D-vitamint kellene bevinnünk a szervezetünkbe - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek