Ezt érdemes kipróbálni. Nagy segítséget jelenthet.
A Diabetes UK riasztó adatai szerint jelenleg több mint négymillió brit él diabétesszel, 90 százalékuk 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A krónikus állapot, amely túl magas vércukorszintet eredményez, összefüggésbe hozható a hetente bekövetkező 660 szívroham és 930 agyvérzés megdöbbentő számával.
A legújabb kutatások azonban reményt adnak ezzel a betegséggel szemben. A „prediabéteszben” - vagy emelkedett vércukorszintben - szenvedő emberek körében végzett vizsgálat során kiderült, hogy egy kulcsfontosságú tápanyag 15 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Akár hiszed, akár nem, ezt a tápanyagot D-vitaminnal azonosították. A Tufts Medical Centre által vezetett amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy ez „30 százalékkal növelte a normál glükózszabályozáshoz való visszafejlődés valószínűségét”.
A cél az volt, hogy felmérjék, vajon a D-vitamin adása csökkenti-e a cukorbetegség kockázatát a prediabéteszben szenvedők körében. A prediabétesszel küzdő felnőtteknél a D-vitamin hatékonyan csökkentette a cukorbetegség veszélyét
- írták a szerzők.
Fontos, hogy a tudósok tisztázták, hogy tanulmányuk csak a „prediabéteszben” szenvedőkre vonatkozik, nem pedig az általános népességre. Mégsem ők az egyetlenek, akik dicsérik a D-vitamin jótékony hatását. Más szakértők még a különböző rákos megbetegedések és a szklerózis multiplex csökkent kockázatával is összefüggésbe hozták, bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezeket teljes mértékben ki lehessen jelenteni.
Míg a bőrünk a napfény hatására képes D-vitamint termelni, ugyanakkor ehhez bizonyos élelmiszerekkel is hozzájuthatunk. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a tonhal kiváló példák erre, míg a sajtok és a gombák is gazdagok ebben az alapvető tápanyagban.
Victoria Taylor, a British Heart Foundation vezető dietetikusa hangsúlyozta, nem biztos, hogy az adott ételben hozzájuthatunk a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz. Ezért azt javasolja, hogy naponta 10 mikrogramm D-vitamint kellene bevinnünk a szervezetünkbe - írja a Mirror.