Nem csak azt áruljuk el, hogyan ne használd az AirFryer-t, de azt is, hogyan érdemes.
Bár az AirFryer sütő remek találmány, azért vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes ebben készítenünk. A Cosori Magyarország nagykövetét, Krénn Diánát kérdeztük arról, hogy melyek azok, amelyeket inkább másként készítsünk el.
A légáramlás miatt az AirFryer nem alkalmas folyékony ételek készítésére. Így tehát sem darabos levesekhez, mint a hús- vagy zöldséglevesek, sem a krémlevesekhez, mint például a sütőtökrémleves nem javasolt ezt a gépet használni.
A különböző gyógy- és fűszernövényeket is inkább a hagyományos módon szárítsuk, tehát száraz hűvös helyen felkötve. Ennek oka, hogy egyrészt a gépben felkapja azokat a forró légáramlat, másfelől gyorsan megéghetnek.
A nyers rizs, bulgur, köles vagy tészta szintén nem főzhető meg AirFryer-ben, mivel ezeknek bő vízre és adott esetben hosszabb főzési időre van szükségük.
A forrólevegős sütő nem alkalmas olyan egytálételek készítésére, mint a paprikás krumpli, pörkölt, babgulyás vagy tokány, mert ezekhez a főzési folyamatokhoz több folyadék és hosszabb főzési idő szükséges. Ezeket az ételeket a legjobb, ha szabadtűzőn, bográcsban főzzük, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a tűzhelyen készítsük el.
A leveles zöldek, mint például a spenót, sóska vagy mángold párolása vagy főzelék elkészítése nem ideális feladat az AirFryer-ben, mert a forró levegő hatására túl gyorsan kiszáradnak és könnyen megégnek. Ha viszont rakott ételeket készítünk ezekből az alapanyagokból, arra tökéletes!
Soha ne tegyünk bele műanyag edényt, se tálkát, se szűrőt. A gépben a hőmérséklet általában 150-200 fok között mozog, amit a műanyag edények nem tudnak elviselni úgy, mint például, ha mikróban készítenénk valamit, ezért csak hőálló üvegedények, kerámia, vagy rozsdamentes acél használata ajánlott a biztonság és az étel minőségének megőrzése érdekében. A műanyagok használatát egyébként is érdemes hanyagolnunk az ételeink elkészítése és tárolása közben.
A rántott hús finom ropogósra sül, ha a nem túl vékony, bepanírozott húsokat sütés előtt vékonyan lepermetezzük olajjal. Ha a sütőnk csak felülről melegít, fontos, hogy a sütési idő felénél fordítsuk meg őket. A panírozott csirkecombot 185 fokon 28 percig, a csirkeszárnyat 190 fokon 24 percig, míg a csont nélküli karajt, csirke- vagy pulykamell szeleteket 205 fokon 10 percig süssük.
Kívül ropogós, belül szaftos lesz a kacsacomb, ha a bőrével felfelé tesszük a kosárba, majd 150 fokon 70 percig sütjük. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél fordítsuk meg a combokat. Ha szeretnénk, hogy a bőre még ropogósabb legyen, 200 fokon süssük további 3 percig.
Ha a csirkemájunk mindig keményre sül, érdemes előtte bepácolni! Keverjünk össze olajat, ízlés szerinti fűszereket és mustárt, majd forgassuk bele a májat, és hagyjuk pihenni egy éjszakán át. Másnap tekerjük baconszeletekbe, majd süssük 180 fokon 15 percig. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél forgassuk meg.
Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével. Kicsit szellősebben tegyük a kosárba, hogy legyen elég hely a forró levegő áramlásához. Süssük 195 fokon 25 percig, és ha a sütő csak felülről melegít, félidőben rázzuk meg.
A rakott ételekhez, például káposztához szükség lesz egy olyan hőálló tálra, ami befér a készülék kosarába. Ügyeljünk arra, hogy a tálat csak háromnegyedéig töltsük meg, mivel, ha a teteje hozzáér a fűtőszálhoz, könnyen ráéghet. Fedő nélkül, körülbelül 175 fokon süssük 15-20 percig. Az utolsó 5 percben locsoljuk meg a tetejét tejföllel.
Ha valami könnyedebb finomságra vágyunk, akkor a mézes diós sült almát pár perc alatt elkészíthetjük. A gyümölcs magházát óvatosan távolítsuk el, majd töltsük meg mézzel elkevert durvára vágott dióval. Tegyünk egy darabka vajat a tetejére, majd süssük készre 180 fokon 15 perc alatt
Reggeli készítésekor is érdemes bevetnünk az AirFryer-t, hiszen például a pizzás, vajas vagy pisztáciás croissant, egy melegszendvics, de még egy tükörtojás is könnyen és gyorsan elkészíthető benne. A croissant-okat 165 fokon 17 percig süssük, a tojást pedig 195 fokon 8 percig.
+1 könyvajánló
A könyv hasznos segítség azoknak, akik diabétesszel, inzulinrezisztenciával vagy összetett táplálékallergiával/-intoleranciával élnek, a pajzsmirigybetegséggel, felszívódási zavarokkal vagy emésztési problémákkal küzdőknek, valamint mindazoknak, akik szeretnének egészségesen étkezni.
Rubin Eszter: Csodás desszertek glutén-, tej- és cukormentesen
5499 Ft- Jaffa Kiadó
Szöveg: Bata Kata - FANNY