Egészség

Ezeket soha ne süsd forrólevegős sütőben!

Bors

Létrehozva: 2024.11.10.

Módosítva: 2024.11.10.

Nem csak azt áruljuk el, hogyan ne használd az AirFryer-t, de azt is, hogyan érdemes.

Bár az AirFryer sütő remek találmány, azért vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes ebben készítenünk. A Cosori Magyarország nagykövetét, Krénn Diánát kérdeztük arról, hogy melyek azok, amelyeket inkább másként készítsünk el.

Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

1.  A levesek a fazékba valók

A légáramlás miatt az AirFryer nem alkalmas folyékony ételek készítésére. Így tehát sem darabos levesekhez, mint a hús- vagy zöldséglevesek, sem a krémlevesekhez, mint például a sütőtökrémleves nem javasolt ezt a gépet használni.

2.  A fűszernövények érzékenyek

A különböző gyógy- és fűszernövényeket is inkább a hagyományos módon szárítsuk, tehát száraz hűvös helyen felkötve. Ennek oka, hogy egyrészt a gépben felkapja azokat a forró légáramlat, másfelől gyorsan megéghetnek.

3. Van, aminek kell a víz

A nyers rizs, bulgur, köles vagy tészta szintén nem főzhető meg AirFryer-ben, mivel ezeknek bő vízre és adott esetben hosszabb főzési időre van szükségük. 

4.  A bográcsban a helyük

A forrólevegős sütő nem alkalmas olyan egytálételek készítésére, mint a paprikás krumpli, pörkölt, babgulyás vagy tokány, mert ezekhez a főzési folyamatokhoz több folyadék és hosszabb főzési idő szükséges. Ezeket az ételeket a legjobb, ha szabadtűzőn, bográcsban főzzük, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a tűzhelyen készítsük el.

5.  Ha nem rakott, ne rakjuk be!

A leveles zöldek, mint például a spenót, sóska vagy mángold párolása vagy főzelék elkészítése nem ideális feladat az AirFryer-ben, mert a forró levegő hatására túl gyorsan kiszáradnak és könnyen megégnek. Ha viszont rakott ételeket készítünk ezekből az alapanyagokból, arra tökéletes! 

6.  Soha, semmi műanyag!

Soha ne tegyünk bele műanyag edényt, se tálkát, se szűrőt. A gépben a hőmérséklet általában 150-200 fok között mozog, amit a műanyag edények nem tudnak elviselni úgy, mint például, ha mikróban készítenénk valamit, ezért csak hőálló üvegedények, kerámia, vagy rozsdamentes acél használata ajánlott a biztonság és az étel minőségének megőrzése érdekében. A műanyagok használatát egyébként is érdemes hanyagolnunk az ételeink elkészítése és tárolása közben.

További hasznos tippek az AirFryerhöz

1. Mi mehet az AirFryer-be?

A rántott hús finom ropogósra sül, ha a nem túl vékony, bepanírozott húsokat sütés előtt vékonyan lepermetezzük olajjal. Ha a sütőnk csak felülről melegít, fontos, hogy a sütési idő felénél fordítsuk meg őket. A panírozott csirkecombot 185 fokon 28 percig, a csirkeszárnyat 190 fokon 24 percig, míg a csont nélküli karajt, csirke- vagy pulykamell szeleteket 205 fokon 10 percig süssük.

2. Mindig bőrével lefelé

Kívül ropogós, belül szaftos lesz a kacsacomb, ha a bőrével felfelé tesszük a kosárba, majd 150 fokon 70 percig sütjük. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél fordítsuk meg a combokat. Ha szeretnénk, hogy a bőre még ropogósabb legyen, 200 fokon süssük további 3 percig.

3. A titok a pácban rejlik

Ha a csirkemájunk mindig keményre sül, érdemes előtte bepácolni! Keverjünk össze olajat, ízlés szerinti fűszereket és mustárt, majd forgassuk bele a májat, és hagyjuk pihenni egy éjszakán át. Másnap tekerjük baconszeletekbe, majd süssük 180 fokon 15 percig. Ha a sütő csak felülről melegít, a félidőnél forgassuk meg.

4. Nem kell túlpakolni!

Kívül aranybarna, belül pedig puha marad a sült krumpli, ha a burgonyahasábokat olajban megforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal és frissen facsart citromlével. Kicsit szellősebben tegyük a kosárba, hogy legyen elég hely a forró levegő áramlásához. Süssük 195 fokon 25 percig, és ha a sütő csak felülről melegít, félidőben rázzuk meg. 

5. Csak a háromnegyedéig!

A rakott ételekhez, például káposztához szükség lesz egy olyan hőálló tálra, ami befér a készülék kosarába. Ügyeljünk arra, hogy a tálat csak háromnegyedéig töltsük meg, mivel, ha a teteje hozzáér a fűtőszálhoz, könnyen ráéghet. Fedő nélkül, körülbelül 175 fokon süssük 15-20 percig. Az utolsó 5 percben locsoljuk meg a tetejét tejföllel.

6. Vajjal az igazi! 

Ha valami könnyedebb finomságra vágyunk, akkor a mézes diós sült almát pár perc alatt elkészíthetjük. A gyümölcs magházát óvatosan távolítsuk el, majd töltsük meg mézzel elkevert durvára vágott dióval. Tegyünk egy darabka vajat a tetejére, majd süssük készre 180 fokon 15 perc alatt

7.  Indítsunk friss péksütivel!

Reggeli készítésekor is érdemes bevetnünk az AirFryer-t, hiszen például a pizzás, vajas vagy pisztáciás croissant, egy melegszendvics, de még egy tükörtojás is könnyen és gyorsan elkészíthető benne. A croissant-okat 165 fokon 17 percig süssük, a tojást pedig 195 fokon 8 percig.
 

+1 könyvajánló

A könyv hasznos segítség azoknak, akik diabétesszel, inzulinrezisztenciával vagy összetett táplálékallergiával/-intoleranciával élnek, a pajzsmirigybetegséggel, felszívódási zavarokkal vagy emésztési problémákkal küzdőknek, valamint mindazoknak, akik szeretnének egészségesen étkezni.

Rubin Eszter: Csodás desszertek glutén-, tej- és cukormentesen

5499 Ft- Jaffa Kiadó

Szöveg: Bata Kata - FANNY

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek