Általában kidobjuk, pedig a tökmagok nemcsak finomak, de jót tesznek az egészségünknek is. Magas a fehérje- és rosttartalmuk, valamint jó forrásai a cinknek és a vasnak.
Az egyik legegyszerűbb módja a mag felhasználásának, ha sóval és fűszerekkel pirítjuk meg. Ehhez csupán 2 csésze friss tökmagra, 3 evőkanál olvasztott vajra vagy olajra, 1 teáskanál sóra, illetve ízlés szerint más fűszerekre van szükségünk - írja a Fanny magazin.
Egy éles, erős kést használva vágjunk kört a sütőtök tetején, majd emeljük le róla. Egy nagy kanállal kaparjuk ki a belsejét. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legtöbb magot eltávolítsuk.
Tegyük egy szűrőbe, ezután öblítsük le hideg folyó víz alatt. A víz segít meglazítani a szálakat, így könnyebben megtisztíthatjuk a tökpéptől.
Töröljük át egy konyharuhával, ügyelve arra, hogy teljesen szárazak legyenek. A felesleges víztől gőz keletkezhet a sütőben, ami megakadályozza, hogy ropogósra süljenek. A fűszerek is jobban megtapadnak majd a száraz magokon.
Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket a vajjal vagy olajjal, majd csorgassuk rá a száraz magokra. Ha tehetjük, 1 teáskanál Worcestershire szószt is tehetünk hozzá. Forgassuk össze, hogy mindenhova kerüljön a keverékből.
Béleljünk ki egy nagy sütőlapot alufóliával, majd vékonyan kenjük meg vajjal. Egyenletesen terítsük szét rajta, majd süssük 120 fokos sütőben 45 percig, közben időnként forgassuk át.
Ha igazán ropogós nassolnivalót szeretnénk, az első 45 perces sütés után emeljük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Folytassuk a sütést még 5 percig, vagy addig, amíg enyhén meg nem barnulnak és teljesen szárazak nem lesznek.
Miután elkészült, tegyük a sütőlapot egy hűtőrácsra, és hagyjuk, hogy a magok teljesen kihűljenek. Ha később szeretnénk fogyasztani őket, öntsük át egy légmentesen záródó tárolóedénybe.
Nemcsak sütőtök krémleveshez, hanem más levesekhez is kiválóan illenek. Szórhatjuk a salátákhoz, és zöldséges köretekre, de keverhetjük a reggeli müzlivel vagy joghurttal, összezúzva még a húsok panírozásához is használhatjuk.
Akár turmixolhatjuk is, az így elkészült magvaj pedig remek szendvicskrém lesz. Ha kevés olívaolajjal, citromlével, fokhagymával és fűszernövényekkel ízesítjük, még a salátánkat is megbolondíthatjuk vele.