Hihetetlen, hogy milyen gyorsan repül az idő! Szinte még csak most bontottuk le a karácsonyfát, és íme, máris állíthatjuk fel a következőt! Más a második adventi gyertya is ég, két hét múlva pedig itt van a karácsony. Sok háztartásban már kezdetét vette az ünnepi készülődés, és már készülnek a finom falatok. A Mindmegette most egy olyan receptet mutat, amely nem minden asztalon található meg, és amely mégis szenzációsan illeszkedik a karácsonyi desszertasztalra!
Hozzávalók
A tortához:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
4 db tojás
8 dkg kristálycukor
2 ek kakaópor
60 dkg mascarpone
1 bögre kávé
1 csipet só
A karamellhez:
20 dkg cukor
10 dkg vaj
0.75 dl víz
1.25 dl tejszín
0.5 tk só
Elkészítés
A kávés sajttorta alapjához a kekszet egy késes aprítóba helyezzük és porrá őröljük, ha elkészül hozzáadjuk az olvasztott vajat, egy evőkanál kakaóport, és tovább őröljük.
Egy 18-24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítünk, és így rakjuk fel az oldalsó gyűrűt. Erre az alapra szórjuk a kakaós-vajas kekszmorzsát, és egy pohár aljával egyenletesen eloszlatjuk a forma alján, úgy hogy az oldalára is tapasztunk kézzel a morzsából, felhasználásig hűtőbe tesszük.
Egy keverőtálba tesszük a tojásokat hozzáadjuk a cukrot, a kakaópor másik felét, és egy gépi habverővel egyneműre keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a kávét, a csipet sót és az egészet simára keverjük.
A tortaformát elővesszük, és kívülről teljesen beburkoljuk alufóliával. A kekszalapra öntjük a kávés krémet, egy magasabb falu tepsit, vagy sütőtálat veszünk elő amibe berakjuk a tortát, körbeöntjük vízzel a tepsit, majd 160 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 50 percig sütjük.
Amíg a torta sül elkészítjük a karamell öntetet. Egy nagyon tiszta magas falú lábosba öntjük a cukrot, hozzáöntjük a vizet és elkezdjük melegíteni, egészen addig ameddig a víz már szinte teljesen elpárolgott és a cukor karamellizálódott. Ha szép gesztenye barna, hozzáadjuk a vajat, kevergetjük ha elolvadt a vaj is jöhet a csipet só, majd a tejszín, ezzel is tovább forraljuk közben folyamatosan kevergetjük, ha minden feloldódott egynemű és szép fényes, lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk, hogy kenhető legyen.
Az elkészült langyosra hűlt sajttorta tetejét karamellel meglocsoljuk, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük ezt az igazán mennyei ünnepi desszertet, csak tálaláskor vesszük le a tortagyűrűt, ekkor csodásan csorog le majd a karamella a torta oldalán ami igazán pazar látvány nyújt a karácsonyi asztalon.
Nézd meg, hogyan készül a kávés sajttorta karamellöntettel!