Táplálkozás

Ez a világ két legtáplálóbb magja: egészségesebbek, mint a legtöbb zöldség

Létrehozva: 2024.12.02. 15:00

2 mag, ami meglepően magasan helyezkedik el a BBC által összeállított tápérték listán. Lehet most is van otthon a szerkényedben, de eddig el sem gondolkoztál milyen superfood van a tarsolyodban.

Gondolkoztál már azon, hogy miért van olyan sok receptben chia mag mostanában? A BBC összeállította a világ 100 legtáplálóbb élelmiszerének listáját, amiben kiemelkedő pozícióban helyezkedik el a chia mag és a tökmag.

A listán az 5. helyet kapta a chia mag és szorosan követte a 6. helyen a tökmag.
A listán az 5. helyet kapta a chia mag és szorosan követte a 6. helyen a tökmag (Képünk illusztráció) Fotó:  Pexels.com

Vajon mitől annyira különlegesek ezek az egyszerű magvak?

Chia mag

Mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, így kiváló növényi fehérjeforrás. Ezenkívül segíthetnek a fogyásban is, hiszen felszívják a vizet és gélszerű anyagot képezve, amely hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését. Modern trendnek tűnhetnek, de a chia magot történelmileg az azték és maja harcosok fogyasztották a tápértéke miatt.

Tökmag

Az egyik leggazdagabb növényi eredetű vas- és mangánforrás. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak az olyan összetevőinek köszönhetően, mint az E-vitamin és a karotinoidok, amelyek az ízületi gyulladásban is segíthetnek - írta a Mirror.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek