2 mag, ami meglepően magasan helyezkedik el a BBC által összeállított tápérték listán. Lehet most is van otthon a szerkényedben, de eddig el sem gondolkoztál milyen superfood van a tarsolyodban.
Gondolkoztál már azon, hogy miért van olyan sok receptben chia mag mostanában? A BBC összeállította a világ 100 legtáplálóbb élelmiszerének listáját, amiben kiemelkedő pozícióban helyezkedik el a chia mag és a tökmag.
Vajon mitől annyira különlegesek ezek az egyszerű magvak?
Mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, így kiváló növényi fehérjeforrás. Ezenkívül segíthetnek a fogyásban is, hiszen felszívják a vizet és gélszerű anyagot képezve, amely hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését. Modern trendnek tűnhetnek, de a chia magot történelmileg az azték és maja harcosok fogyasztották a tápértéke miatt.
Az egyik leggazdagabb növényi eredetű vas- és mangánforrás. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak az olyan összetevőinek köszönhetően, mint az E-vitamin és a karotinoidok, amelyek az ízületi gyulladásban is segíthetnek - írta a Mirror.