Recept

Ne keress tovább: mutatjuk a legjobb mézeskalács recepteket

Bors

Létrehozva: 2024.12.02. 11:30

A klasszikus változaton túl több formában is megálmodhatod: a jellegzetes íz visszaköszönhet akár a kuglófban vagy karamellás süteményben is.

Ha még nincs bevált mézeskalács recepted, vagy ha csavarnál egyet a klasszikuson, akkor jó helyen jársz! Mutatjuk, idén mit érdemes kipróbálni!

mézeskalács kuglóf
Van bevált recepted? / Fotó: Pexels

Teljes kiőrlésű mézeskalács

Hozzávalók (40 darabhoz):
A tésztához:
200 g teljes kiőrlésű zabliszt + a nyújtáshoz
80 g darált kesudió
5 tk mézeskalács-fűszerkeverék
1 tk vaníliaőrlemény
1 tk sütőpor
1 nagy csipet só
1 db tojás
60 g vaj
120 g méz
A díszítéshez:
50 g egész kesudió
1 db tojás

  1. A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, ezután adjuk hozzá a tojást. Olvasszuk össze a vajat a mézzel, és csorgassuk a tésztához. Fakanállal dolgozzuk össze, és ha félig összeállt, kézzel gyúrjuk egynemű tésztává. Folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
  2.  Vegyük ki, kicsit gyúrjuk át, lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastagra, majd szúrjunk ki belőle tetszőleges karácsonyi figurákat. Helyezzük ezeket sütőpapírral letakart sütőtálcára, és nyomjunk a közepükbe 1-1 db kesudiót. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben a középső rácson 10-12 percig.
    Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
    Jól záródó fémdobozban két hétig puha marad.

 

Mézeskalácskuglóf

Hozzávalók (10-12 szelethez):
175 g puha vaj + a formához
150 g barna cukor
1 tasak vaníliás cukor 
3 db tojás
2 tk sütőpor
1 nagy csipet só
3 csapott tk mézeskalács-fűszerkeverék
175 g liszt + a formához
A díszítéshez:
50 g porcukor
1 csapott tk őrölt fahéj

  1.  A vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is. 
  2. Forgassuk bele a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített, átszitált lisztet.
    3. Simítsuk a tésztát kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük készre a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, a közepe is átsült-e. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
    4. A porcukrot keverjük ki a fahéjjal és egy kevés meleg vízzel, majd ha már csomómentes, csorgassuk a kihűlt, a formából kifordított kuglóf tetejére.
    Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

 

Mézes szelet sós karamellás krémmel

Hozzávalók (10-12 szelethez):
1 db tojás
40 ml tej
150 g kristálycukor
50 g vaj
2 ek virágméz
1 tk szódabikarbóna
450 g liszt
A krémhez:
150 g kristálycukor
1 kk tengeri só
75 ml cukrozatlan habtejszín
250 g mascarpone

  1. A tésztához a tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet egy tálba összeöntve gőz fölött habosítsuk fel. Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, keverjük el, majd deszkán gyúrjuk össze. A tésztát osszuk el 3 egyenlő részre.
  2. Nyújtsuk ki a tésztákat egy 22 × 40 cm-es tepsinek megfelelő méretűre, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben egyesével süssük meg a 170 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt. Legyünk résen, mert ez a tészta gyorsan megsül és kiszárad! Akkor jó, ha sütés után világos mézszínű. 
  3. A krémhez a cukrot terítsük szét a tapadásmentes serpenyőben, adjuk hozzá a sót és 10 ml vizet. Kis lángon, kevergetés nélkül, néha megrázva hagyjuk karamellizálódni. Ha teljesen felolvadt, és már mindenhol szép barna, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt – vigyázzunk, ilyenkor nagyon bugyog! Habverővel keverjük homogénre, majd húzzuk le a tűzről. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűrehűlni. A mascarponét habverő segítségével keverjük ki, majd adjuk hozzá a kihűlt sós karamellát. 
  4. A kihűlt tésztalapokat vékonyan kenjük meg a krémmel, majd tegyük őket egymásra. Hűvös helyen hagyjuk legalább 2 órán át állni a, mielőtt fel szeletelnénk. 
    Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
    A tészta ízesíthető őrölt fahéjjal és szegfűszeggel is, hogy még inkább mézeskalácsízű legyen - írja a Fanny magazin.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek