A klasszikus változaton túl több formában is megálmodhatod: a jellegzetes íz visszaköszönhet akár a kuglófban vagy karamellás süteményben is.
Ha még nincs bevált mézeskalács recepted, vagy ha csavarnál egyet a klasszikuson, akkor jó helyen jársz! Mutatjuk, idén mit érdemes kipróbálni!
Teljes kiőrlésű mézeskalács
Hozzávalók (40 darabhoz): A tésztához: 200 g teljes kiőrlésű zabliszt + a nyújtáshoz 80 g darált kesudió 5 tk mézeskalács-fűszerkeverék 1 tk vaníliaőrlemény 1 tk sütőpor 1 nagy csipet só 1 db tojás 60 g vaj 120 g méz A díszítéshez: 50 g egész kesudió 1 db tojás
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, ezután adjuk hozzá a tojást. Olvasszuk össze a vajat a mézzel, és csorgassuk a tésztához. Fakanállal dolgozzuk össze, és ha félig összeállt, kézzel gyúrjuk egynemű tésztává. Folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Vegyük ki, kicsit gyúrjuk át, lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastagra, majd szúrjunk ki belőle tetszőleges karácsonyi figurákat. Helyezzük ezeket sütőpapírral letakart sütőtálcára, és nyomjunk a közepükbe 1-1 db kesudiót. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben a középső rácson 10-12 percig. Elkészítési idő: 30 perc + hűtés Jól záródó fémdobozban két hétig puha marad.
Mézeskalácskuglóf
Hozzávalók (10-12 szelethez): 175 g puha vaj + a formához 150 g barna cukor 1 tasak vaníliás cukor 3 db tojás 2 tk sütőpor 1 nagy csipet só 3 csapott tk mézeskalács-fűszerkeverék 175 g liszt + a formához A díszítéshez: 50 g porcukor 1 csapott tk őrölt fahéj
A vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is.
Forgassuk bele a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített, átszitált lisztet. 3. Simítsuk a tésztát kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük készre a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, a közepe is átsült-e. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 4. A porcukrot keverjük ki a fahéjjal és egy kevés meleg vízzel, majd ha már csomómentes, csorgassuk a kihűlt, a formából kifordított kuglóf tetejére. Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Mézes szelet sós karamellás krémmel
Hozzávalók (10-12 szelethez): 1 db tojás 40 ml tej 150 g kristálycukor 50 g vaj 2 ek virágméz 1 tk szódabikarbóna 450 g liszt A krémhez: 150 g kristálycukor 1 kk tengeri só 75 ml cukrozatlan habtejszín 250 g mascarpone
A tésztához a tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet egy tálba összeöntve gőz fölött habosítsuk fel. Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, keverjük el, majd deszkán gyúrjuk össze. A tésztát osszuk el 3 egyenlő részre.
Nyújtsuk ki a tésztákat egy 22 × 40 cm-es tepsinek megfelelő méretűre, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben egyesével süssük meg a 170 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt. Legyünk résen, mert ez a tészta gyorsan megsül és kiszárad! Akkor jó, ha sütés után világos mézszínű.
A krémhez a cukrot terítsük szét a tapadásmentes serpenyőben, adjuk hozzá a sót és 10 ml vizet. Kis lángon, kevergetés nélkül, néha megrázva hagyjuk karamellizálódni. Ha teljesen felolvadt, és már mindenhol szép barna, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt – vigyázzunk, ilyenkor nagyon bugyog! Habverővel keverjük homogénre, majd húzzuk le a tűzről. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűrehűlni. A mascarponét habverő segítségével keverjük ki, majd adjuk hozzá a kihűlt sós karamellát.
A kihűlt tésztalapokat vékonyan kenjük meg a krémmel, majd tegyük őket egymásra. Hűvös helyen hagyjuk legalább 2 órán át állni a, mielőtt fel szeletelnénk. Elkészítési idő: 45 perc + hűtés A tészta ízesíthető őrölt fahéjjal és szegfűszeggel is, hogy még inkább mézeskalácsízű legyen - írja a Fanny magazin.