recept

Készüljünk rá a Farsangra! Mutatjuk a legjobb fánkrecepteket

Létrehozva: 2025.01.26.

Fánkból bizony sosem elég!

A farsang elmaradhatatlan eledele az ízletes fánk, hiszen a hagyomány szerint minél többet eszünk belőle, annál bőségesebb lesz a termés. A Fanny Magazin a legízletesebb recepteket gyűjtötte össze.

Csörögefánk

Hozzávalók (20 darabhoz):

  • 130 g liszt + a nyújtáshoz
  • 50 g vaj
  • 130 g tejföl
  • 2 ek rum
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 5 g porcukor + a forgatáshoz
  • 200-300 ml olaj

1. A lisztet morzsoljuk el a felkockázott hideg vajjal, adjuk hozzá a tejfölt, a rumot, a sót, a tojássárgájákat és a porcukrot. Dolgozzuk az egészet fényes tésztává, majd folpakba csomagolva tegyük be a hűtőbe 15-20 percre.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra. Derelyeszaggatóval szeljük fel 20 db négyzetre, majd középen az összeset vágjuk be 2 cm hosszan.

3. A négyzetek egyik sarkát bújtassuk át a résen, tehát csavarjunk egyet az egészen. Ha kész, kis adagokban süssük aranyszínűre a csörögéket a forró olajban, oldalanként 1-1 perc alatt. Figyelem: ne süssük túl, mert nagyon kiszárad! Papírtörlőre téve csepegtessük le a fánkokat, majd még melegen forgassuk porcukorba.

Túrófánk

Hozzávalók (24 darabhoz):

  • 250 g túró
  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 150 g tejföl
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 10 g kristálycukor
  • 1 db biocitrom
  • ½ db vaníliarúd
  • 200-300 ml olaj
  • őrölt fahéj
  • porcukor

1. A túrót villával törjük át, majd keverjük ki a liszttel és a tojásokkal. Dolgozzuk bele a sót, a tejfölt, a szódabikarbónát, a cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját, valamint a kikapart vaníliavelőt is. Gyúrjuk lágy tésztává, és pihentessük 10 percig.

2. Nedves kézzel formázzunk gombócokat a túrós masszából, kis adagokban óvatosan tegyük azokat a forró olajba, és néhány perc alatt süssük aranyszínűre. Szedjük ki papírtörlőre, majd még melegen hempergessük meg egy kevés őrölt fahéjjal elkevert porcukorban.

Baracklekváros berliner

Hozzávalók (14 darabhoz):

  • 125 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt + a nyújtáshoz
  • 0,2 ml rum
  • 2 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g sertészsír
  • 1 db biocitrom
  • ½ db vaníliarúd
  • 1 nagy csipet só
  • 300 ml olaj
  • baracklekvár
  • porcukor

1. Langyosítsuk meg a tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel. Szitáljuk keverőtálba a lisztet. Adjuk hozzá a rumot, a tojásokat, a cukrot, a zsírt, a megmosott citrom lereszelt héját, a vaníliarúd kikapart magjait, a sót, az élesztős keveréket. Fakanállal dolgozzuk el, de amint kissé összeállt a tészta, kézzel dagasszuk tovább. Akkor jó, ha kellemesen ruganyos. Ha száraznak érezzük, adjunk hozzá egy kevés tejet, míg ha túl lágynak, akkor egy kevés lisztet. Végül kelesszük meleg helyen 30 percig.

2. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kiszúróval vagy pohárral szaggassunk ki belőle 14 db fánkot. Lisztezett felületen kelesszük ezeket további 15 percig.

3. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Nagyon óvatosan tegyünk bele annyi fánkot, amennyi kényelmesen elfér benne, és süssük ezeket aranyszínűre oldalanként 4 perc alatt. Szedjük ki papírtörlőre, hagyjuk langyosra kihűlni a fánkokat, majd hurkapálcával fúrjunk beléjük lyukat, és habzsákból töltsünk mindegyikbe egy kevés lekvárt. Végül hintsük meg a berlinereket porcukorral.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek