Gasztro

Melyik ételhez milyen bor illik? Nagy borválasztó kisokos!

Létrehozva: 2025.04.13.

Sokáig úgy tartották, hogy a fehér húshoz fehérbor, a vöröshöz pedig vörösbor illik, ám ez az ökölszabály ma már nem mindig állja meg a helyét. A bor kiválasztásánál fontos figyelembe venni az étel elkészítési módját is, hiszen egy jól megválasztott párosítással tökéletes ízharmónia érhető el. Ráadásul az sem mindegy, miben kínáljuk!

Étkezés borral: hogyan kezdjük az ízharmóniát?

Kezdésnek telitalálat

Az aperitif indítja a lakomát, ehhez a prosecco habzóbor tökéletes választás. Az éttermekben is ezt javasolják, mert az enyhe szénsav felkészíti a gyomrot és meghozza az étvágyat.

Borok leves és gyümölcs mellé

Levesek mellé ugyan nem szokás semmilyen italt fogyasztani, ám egy krémleveshez tökéletesen passzol egy könnyű, gyümölcsös fehérbor, mint például az Irsai Olivér, a gulyást pedig kísérheti vörösbor, kadarka vagy kékfrankos.

A hal és a bor párosítása

Hal esetében annak fűszerezésével, mártásával kell összhangban lennie a bornak. Roston sültekhez száraz fehérbort érdemes fogyasztani, olaszrizlinget, vagy traminit. Ám egy harcsapaprikáshoz már a kadarka illik.

Vörösbolt vagy fehéret válasszak?  Fotó: Unsplash

Szárnyasok mellé: fehérbor vagy rozé?

Kacsa és libasült mellé egy testesebb rozé tökéletes. Pirított csirkéhez és pulykához fehérborok illenek, mint a sauvignon blanc vagy a zöld veltelini. Csirkepaprikás, töltött csirke vagy hortobágyi mellé jöhet a vörös, kékfrankos vagy portugieser. Rántott ételekhez jól passzol az olaszrizling.

Marha, sertés és vadhúsok borral gazdagítva

A sertésnél, ha raguval készült, akkor jó a fehér pinot gris, brassóihoz inkább egy cserszegi fűszeres. Rablóhúshoz, vadakhoz, viszont a vörös cabernet franc passzol. Marhához, bárányhoz, ha sült, akkor a cabernet sauvignon vagy a syrah vörösek illenek, ha főtt, akkor olaszrizling vagy kéknyelű fehéreket válasszuk. Jó választás a tatárbifsztekhez a vérvörös bikavér és a kadarka is.

Sajtok és borok - a klasszikus páros

A kemény, félkemény és füstölt sajtok mellé vörös pinot noirt vagy cabernet sauvignont érdemes kortyolgatni. Kecskesajthoz pedig a fehér sauvignon blanc az igazi. Desszertekhez édes bor passzol.

Hogyan tárold a borokat megfelelően?

Ha a borokat nem megfelelő módon tároljuk, veszítenek élvezeti értékükből, rosszabb esetben megromlanak. A legfontosabb, hogy viszonylag állandó hőmérsékleten, lehetőleg 10–15 ºC között tároljuk, mivel az extrém hideg vagy meleg, illetve a nagy hőmérséklet-ingadozás is minőségromlást idézhet elő. Ezért nem ajánlott a konyhaszekrény tetején tárolni a palackokat.

Borok állva, vagy fektetve? Az örök dilemma

Ha a palackot fektetve tároljuk, ez folyamatosan lehetővé teszi a dugó és a bor kapcsolatát. Ha a kupak kiszárad, az alkoholt eléri a levegő, ami oxidációhoz vezet. Éppen ezért soha ne tároljuk a polcokon szépen egymás mellé állítva az üvegeket, akkor sem, ha szerintünk jól mutat.

Árthat neki a napsütés

Az erős fénytől is óvnunk kell az üvegeket. Ennek oka az, hogy a természetes és mesterséges fény egyaránt melegíti és öregíti borainkat. A túlzott mennyiségű fény nem kívánatos ízérzetet kelthet, napsütésnek kitéve pedig sokkal gyorsabban megromolhat a nedű.

Meddig iható a bontatlan bor?

Sokan hiszik, hogy a jó bor idővel nemesedik, de ez nem mindig igaz. A vörösborokat általában 5-7, míg a fehérborokat körülbelül 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani. Ez nagyban múlik a minőségén és a megfelelő tárolási körülményeken – írja a Fanny magazin.

Milyen pohárba milyen bort öntsünk

A vizespohár, a műanyagpohár vagy a koktélos kehely egyáltalán nem megfelelő, ahogy közvetlenül üvegből inni sem elegáns. A vörösbort nagyobb méretű pohárban érdemes kínálni, mivel így nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ami segíti az aromák és ízek kibontakozását. A tokaji édes borok aromája is csak megfelelő levegőzés mellett bontakoznak ki igazán. Ezért bátran töltsük őket nagyobb borospohárba.

Érvényesül az aromája

A fehér- és rozéborokat közepes méretű pohárban érdemes felszolgálni, mivel ezek segítenek összegyűjteni a friss, gyümölcsös aromákat, amelyek a pohár felső részébe emelkedve jobban érvényesülnek. 

Befelé vagy kifelé ível?

A leguniverzálisabb pohárforma a bordeaux-i típusú, amelynek befelé hajlik a szája. Ezt valójában bármilyen borhoz használhatjuk. A nagyobb savtartalmú rizlingekhez viszont a kifelé hajló peremű a tökéletes, mert a nyelvnek arra a zónájára gurítja az italt, ahol a legerősebben érezzük a savakat.

 dekantálás jelentősége: így szellőzik jól a bor

A dekantálás tulajdonképpen a bor áttöltését jelenti a palackból egy dekantáló edénybe. Az áttöltés során a bor több oxigénhez jut, ami segít kibontakoztatni az ízét. Emellett a folyamat eltávolítja a palackban keletkezett üledéket, így az nem kerül a pohárba. Ez különösen az idősebb vörösborok fogyasztása esetén lehet fontos. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek