Egészség

A szakértő figyelmeztet: ez az étel rosszabb lehet a dohányzásnál

Létrehozva: 2025.04.13.

Egyesek számára ugyanolyan szenvedélybetegséget okozhatnak, mint az alkohol, vagy a drogok.

Dr. Chris van Tulleken, orvosszakértő és a BBC tudományos műsorainak házigazdája, nemrégiben a Diary of a CEO podcastben osztotta meg aggasztó állítását: egyes ételek veszélyesebbek lehetnek, mint a dohányzás. Az orvos szerint bizonyos, iparilag feldolgozott ételek olyan mértékben károsak, hogy komoly hatással vannak az egészségünkre, és számos krónikus betegség kockázatát növelhetik, beleértve a korai halált is.

ételek
Az orvos szerint bizonyos, iparilag feldolgozott ételek olyan mértékben károsak, hogy komoly hatással vannak az egészségünkre / Fotó: Getty Images (Illusztráció)

A feldolgozott ételek, amelyeket manapság a nyugati országokban fogyasztunk, többek között a cukorban és sóban gazdag, mesterséges adalékanyagokkal dúsított termékek, egyre inkább a legnagyobb közegészségügyi problémák közé tartoznak. Dr. van Tulleken hangsúlyozza, hogy az ilyen ételek olyan mértékben hozzájárulnak a betegségek terjedéséhez, hogy már meghaladják a dohányzás hatását a halálozások számát tekintve. Elmondta, hogy ezek az ételek nemcsak az emberekre, hanem az állatvilágra is veszélyesek, mivel a gyártásuk az élőhelyek pusztulásához és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. Továbbá, az iparilag feldolgozott ételek előállítása a második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményezi és jelentős mértékben hozzájárul a műanyag szennyezéshez is.

Egyik példaként említette a latin-amerikai országokat, például Mexikót és Kolumbiát, ahol mindössze egy évtizede az elhízás még alig létezett, de az amerikai típusú ipari étkezési szokások elterjedésével az elhízás és a cukorbetegség már közegészségügyi válsággá vált. Az orvos szerint a legnagyobb probléma az, hogy az ipari feldolgozott ételek annyira elterjedtek, hogy a világon szinte mindenki tapasztalja hatásukat, legyen szó az elhízásról vagy az ezzel kapcsolatos társadalmi és gazdasági terhekről.

Dr. van Tulleken azt is hozzátette, hogy az iparilag feldolgozott ételek addiktív hatásúak, és egyesek számára ugyanolyan szenvedélybetegséget okozhatnak, mint a dohányzás, az alkohol, a szerencsejáték vagy a drogok. Szerinte a megfelelő étrendhez való visszatérés és az egészséges ételek fogyasztása nemcsak a túlsúly csökkentésére, hanem a mentális és fizikai egészség javítására is hatással van. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mások étkezési szokásaira tett folyamatos noszogatás nem segít, hanem éppen ellenkezőleg, tovább rontja az érintett személy helyzetét, és arra ösztönözheti, hogy még inkább az ártalmas ételekhez nyúljon  - írja a Mirror.

Egy érdeklődő YouTube néző is megosztotta tapasztalatait, miszerint dr. van Tulleken podcastja után sikerült jelentősen csökkentenie a feldolgozott ételek fogyasztását, és ezáltal már 5 hónap alatt 112 kg-ról 99,9 kg-ra csökkent a testsúlya. Az egyetlen változás, amit bevezetett, az a napi egy órás séta, de emellett nem végzett semmilyen más testedzést. Az orvos figyelmeztetése, hogy a helyes étrend és életmód kulcsfontosságú lehet a hosszú és egészséges élethez, különösen a modern világ táplálkozási kihívásai közepette.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek